Ziua despărțirii! Șapte militari decedați în tragediile aviatice din județul Constanța, conduși astăzi pe ultimul drum (GALERIE FOTO+VIDEO)

Militarii decedați în dublul eveniment aviatic din județul Constanța. Foto: facebook/Vasile DîncuCeremoniile militare și religioase organizate pentru înmormântarea militarilor căzuți la datorie în accidentele aviatice care au avut loc, în județul Constanța, în seara zilei de 2 martie, se vor desfășura sâmbătă, 5 martie, și duminică, 6 martie, la Constanța, București și în localitatea Lunca Corbului, din județul Argeș., informează MApN. 

Astfel, în cursul zilei de astăzi, 5 martie 2022, șase militari dintre cei opt căzuți la datorie vor fi înmormântați în Cimitirul Eroilor din Municipiul Constanța.

Trupurile neînsuflețite ale căpitan-comandorului (pm) Bogdan Florin, sublocotenentului (pm) Banu Gelu, sublocotenentului (pm) Carp Vlad, sublocotenentului (pm) Bosoi Sergiu, sublocotenentului (pm) Marinescu Ionuț și sublocotenentului (pm) Lateș Eduard-Cătălin au fost depuse vineri, 4 martie, la Muzeul Național al Marinei Române.

Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, de la ora 13:00, slujba înmormântării pentru cinci dintre ei. 

La evenimentul de la Constanța și-a anunțat prezența și ministrul Apărării Naționale Vasile Dîncu. 

Programul ceremoniilor funerare se va desfășura după cum urmează:

Sicriele militarilor, depuse la Muzeul Național al marinei Române ConstanțaSâmbătă, 5 martie, începând cu ora 12.00, va avea loc la Muzeul Național al Marinei Române o ceremonie militară în memoria celor șase eroi și vor fi constituite cortegiile funerare. Slujbele de înmormântare se vor oficia, începând cu ora 13.00, la Catedrala Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” pentru cinci dintre militarii, și la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova”, de la aceeași oră, pentru sublocotenentul (pm) Bosoi Sergiu. Cei șase militari vor fi înmormântați în Cimitirul Eroilor din Constanța.

Tot sâmbătă, 5 martie, începând cu ora 12.00, căpitanul (pm) Pătrașcu Gheorghe Sorin va fi înmormântat în localitatea Lunca Corbului, sat Pădureți, județul Argeș.

Duminică, 6 martie, ora 11.00, locotenent-comandorul (pm) Niță Iosif-Costinel va fi înmormântat la Cimitirul Militar Ghencea III din București.

Pe timpul desfășurării funeraliilor, în semn de omagiu adus camarazilor care și-au pierdut viața, aeronave ale Forțelor Aeriene Române și ale aliaților care execută misiuni de poliție aeriană întărită în România vor executa survoluri ale zonelor în care au loc ceremoniile.


sicriele preluate de la Morga Cimitirului Centeral ConstanțaReamintim că, cei opt militari au fost înaintați în grad, post-mortem, conform ordinului ministrului apărării naționale, în baza prevederilor art.68 din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare și au fost decorați post-mortem de Președintele României cu Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, respectiv cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, „pentru a onora memoria ofiţerilor care şi-au sacrificat viaţa săvârşind acte de devotament excepţional pe timpul îndeplinirii misiunilor încredinţate.

Rudele și cunoscuții militarilor decedați se adună la Muzeul MarineiPotrivit MApN, eroilor care au căzut la datorie în catastrofele aviatice de miercuri, 2 martie, le-au fost conferite Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Forțelor Navale și Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, „în semn de recunoștință și apreciere a rezultatelor remarcabile obținute în întreaga activitate profesională, a curajului dovedit în înfruntarea riscurilor majore și a spiritului de sacrificiu până la jertfa supremă”.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale, a Statului Major al Forțelor Aeriene și a Statului Major al Forțelor Navale își exprimă profundul regret pentru pierderea celor opt camarazi și este alături de familiile greu încercate.

Dumnezeu să-i odihnească în pace!

Cine sunt militarii decedați în tragediile din județul Constanța

Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.

Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.

Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.

Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.

Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005. 
 
Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR. 

Elicopterul IAR 330 PUMA în flăcăriReamintim că, opt militari români și-au pierdut viața în seara de 2 martie în județul Constanța, după ce un avion și un elicopter s-au prăbușit. Din nefericire, nu au existat supraviețuitori. Dublul accident aviatic este un eveniment unic în istoria accidentelor aviatice din zona Dobrogei.
 
Miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei.

Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.

Sursa video: Facebook/MApN și ZIUA de |Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se împlinesc doi ani de la dublul accident aviatic din județul Constanța! Opt militari au murit (GALERIE FOTO+VIDEO)

02 Mar 2024 2052

Dublu accident aviatic, în județul Constanța, soldat cu opt morți! A trecut un an de la tragedie

02 Mar 2023 5262

LIVE VIDEO+TEXT. Constanța Militarii decedați în accidentele aviatice din județul Constanța, conduși pe ultimul drum. Sute de persoane, participă la funeralii (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 Mar 2022 8541

UPDATE Șase militari decedați în tragedia aviatică din județul Constanța, depuși la Muzeul Marinei Române (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Mar 2022 4902

Lacrimi de durere pentru unul dintre militarii decedați în tragediile aviatice din județul Constanța. Caporalul Cătălin Lateș, plâns de familie și prieteni (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Mar 2022 13454

UPDATE Militarii decedați în cele două evenimente aviatice din județul Constanța, conduși mâine pe ultimul drum

04 Mar 2022 5435

Unul dintre militarii decedați în accidentul aviatic din județul Constanța, fiu de erou-martir al Revoluției din Decembrie 1989

03 Mar 2022 51633

Doi dintre militarii decedați în tragediile aviatice din județul Constanța, absolvenți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul" Alba Iulia

03 Mar 2022 1850

Procesul privind dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol a primit un nou termen

21 Mar 2020 2913

Tragedie la Corbeanca. Un bărbat a murit sufocat, la patru metri adâncime, sub un mal de pământ (galerie foto)

13 Feb 2020 3813

Patru salvatori SMURD au murit Cazul elicopterului prăbuşit în Siutghiol, în atenţia judecătorilor de la Înalta Curte

03 Dec 2019 3237

O nouă condamnare pentru Nicuşor Constantinescu. Dosarul are legătură cu elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol

09 May 2019 2469

Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, azi, în atenţia judecătorilor

25 Mar 2019 2430

Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, amânat pentru luna februarie

26 Jan 2019 1738

Cererea lui Nicuşor Constantinescu, respinsă Cine va judeca dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol

07 Nov 2018 1916