Actualitate

Ziua Distinşilor Vizitatori Armata României, prezentă la Exerciţiul multinaţional „CETATEA 2019”

Locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a participat joi, 17 octombrie, la Ziua Distinşilor Vizitatori în cadrul exerciţiului multinaţional CETATEA 2019, din Baza 42 Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, de la Râșnov, județul Brașov. 

CETATEA 19 este un exerciţiu tehnic de comunicaţii şi informatică (CISEX), care se desfășoară în perioada 9 - 18 octombrie în mai multe locații din România, cu participarea a aproximativ 900 de militari, conducerea exercițiului realizându-se din cazarma Bazei 42 comunicații și tehnologia informației Râșnov.

,,Apreciez în mod deosebit  efortul depus în timpul Exercițiului, şi îmi exprim încrederea că veţi acţiona, în continuare, cu perseverenţă şi dăruire pentru a implementa în structurile Aliate cele mai moderne concepte şi tehnologii pentru creșterea nivelului interoperabilităţii.

Interoperabilitatea cu structurile NATO și UE a reprezentat și reprezintă în continuare o prioritate pentru Armata României. Esența acestui proces este reprezentată de creșterea nivelului de pregătire a resursei umane pentru a fi în măsură să execute acțiuni pe întreg spectrul acțiunii militare, dar mai ales în contextul conflictelor de tip hibrid, generate de actualul mediu de securitate. Participarea la exerciții multinaționale crește nivelul de pregătire, profesionalism și eficientizează coordonarea globală cu aliații și partenerii în perioadele de criză. Astfel, structurile de comunicații și informatică au ocazia să-și testeze gradul de interoperabilitate într-un exercițiu complex, dificil, care folosește capabilități moderne de luptă” a transmis generalul-locotenent Petrescu militarilor prezenți la exercițiu.

Structuri specializate ale Armatei României (din cadrul Comandamentului Forţelor Întrunite, Direcţiei Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii, Statului Major al Forţelor Terestre, Statului Major al Forţelor Aeriene, Statului Major al Forţelor Navale, Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale, Comandamentul Apărării Cibernetice, Agentia de Informații Geospațiale a Apărării şi Comandamentului Logistic Întrunit), participă pe întreg teritoriul național, alături de detaşamente din ţări membre NATO (Italia, Polonia și Bulgaria), observatori din Grecia, Centrul de Excelență NATO pentru Modelare și Simulare din Roma şi un detaşament din Republica Moldova în calitate de stat partener, la planificarea, realizarea şi controlul structurilor de forţe naţionale şi NATO.

Bazat pe un scenariu fictiv, exerciţiul a avut drept  scop planificarea, realizarea și evaluarea sistemului de comunicații și informatică necesar exercitării comenzii și controlului structurii de forțe a Armatei României. Exercițiul presupune integrarea unor capabilități specifice mediului multinațional pentru rețelele de misiune, dezvoltarea și testarea acestora, precum și evaluarea interoperabilității sistemelor de comandă, control, comunicații, computer, informații, supraveghere și cercetare (C4ISR) naționale cu cele ale NATO și ale partenerilor, în mediu static și dislocabil.

Începând cu anul 2017, exerciţiul CISEX CETATEA este extins la nivel regional, cu participare multinaţională, este inclus în programul NATO de instruire şi exerciţii (Military Training and Exercise Program) şi, începând din acest an a fost înscris în cadrul programului de instruire consolidată la nivel întrunit (Combined Joint Enhanced Training), iniţiativă regională de cooperare militară, propusă de România la summitul NATO din Ţara Galilor.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Militari din structuri aparținând Forțelor Aeriene Române desfășoară operațiuni militare în Asia și Africa

17 Nov 2019 306

Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu ambasadorul SUA la București "Demersul nostru va asigura predictibilitate în derularea programelor de înzestrare "

14 Nov 2019 247

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, întâlnire de lucru cu premierul Ludovic Orban

14 Nov 2019 470

Tulcea, gazda unui ceremonial organizat de Forțele Navale Române cu prilejiul sărbătoriri a 141 ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă

13 Nov 2019 262

Arde o barjă, încărcată cu bauxită. Forțe impresionante la intervenție (galerie foto+video)

13 Nov 2019 1070

Statul Major al Apărării împlinește 160 de ani de la înființare (galerie foto+video)

12 Nov 2019 396

Ziua Cercetaşilor Militari "Cercetaşi, destinul vostru este să fiţi primii!”

12 Nov 2019 439

Statul Major al Apărării împlineşte 160 de ani de la înființare

11 Nov 2019 433

Vot în Afganistan Militarii din Kandahar își fac datoria față de țară (galerie foto)

10 Nov 2019 615

Armata României prezintă lotul care va participa la „Invictus Games Haga 2020”

08 Nov 2019 516

Cursanții Colegiului Național de Apărare vor merge în vizită la mai multe garnizoane

08 Nov 2019 596

Conferinţa Internaţională a Experţilor „SECDEF” 19. Care este tema și cine va participa

06 Nov 2019 357

Conferința științifică internațională „Securitatea și apărarea între istorie, teorie și politici publice” Cine va participa la dezbatere

05 Nov 2019 370

Delegația Armatei României la Jocurile Mondiale Militare, primită la sediul MApN de șeful Statului Major al Apărării

05 Nov 2019 386

Unitatea Militară 02191 Constanța angajează. Nu se solicită vechime

02 Nov 2019 4335