Ziua Distinşilor Vizitatori Armata României, prezentă la Exerciţiul multinaţional „CETATEA 2019”

Locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a participat joi, 17 octombrie, la Ziua Distinşilor Vizitatori în cadrul exerciţiului multinaţional CETATEA 2019, din Baza 42 Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, de la Râșnov, județul Brașov. 

CETATEA 19 este un exerciţiu tehnic de comunicaţii şi informatică (CISEX), care se desfășoară în perioada 9 - 18 octombrie în mai multe locații din România, cu participarea a aproximativ 900 de militari, conducerea exercițiului realizându-se din cazarma Bazei 42 comunicații și tehnologia informației Râșnov.

,,Apreciez în mod deosebit  efortul depus în timpul Exercițiului, şi îmi exprim încrederea că veţi acţiona, în continuare, cu perseverenţă şi dăruire pentru a implementa în structurile Aliate cele mai moderne concepte şi tehnologii pentru creșterea nivelului interoperabilităţii.

Interoperabilitatea cu structurile NATO și UE a reprezentat și reprezintă în continuare o prioritate pentru Armata României. Esența acestui proces este reprezentată de creșterea nivelului de pregătire a resursei umane pentru a fi în măsură să execute acțiuni pe întreg spectrul acțiunii militare, dar mai ales în contextul conflictelor de tip hibrid, generate de actualul mediu de securitate. Participarea la exerciții multinaționale crește nivelul de pregătire, profesionalism și eficientizează coordonarea globală cu aliații și partenerii în perioadele de criză. Astfel, structurile de comunicații și informatică au ocazia să-și testeze gradul de interoperabilitate într-un exercițiu complex, dificil, care folosește capabilități moderne de luptă” a transmis generalul-locotenent Petrescu militarilor prezenți la exercițiu.

Structuri specializate ale Armatei României (din cadrul Comandamentului Forţelor Întrunite, Direcţiei Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii, Statului Major al Forţelor Terestre, Statului Major al Forţelor Aeriene, Statului Major al Forţelor Navale, Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale, Comandamentul Apărării Cibernetice, Agentia de Informații Geospațiale a Apărării şi Comandamentului Logistic Întrunit), participă pe întreg teritoriul național, alături de detaşamente din ţări membre NATO (Italia, Polonia și Bulgaria), observatori din Grecia, Centrul de Excelență NATO pentru Modelare și Simulare din Roma şi un detaşament din Republica Moldova în calitate de stat partener, la planificarea, realizarea şi controlul structurilor de forţe naţionale şi NATO.

Bazat pe un scenariu fictiv, exerciţiul a avut drept  scop planificarea, realizarea și evaluarea sistemului de comunicații și informatică necesar exercitării comenzii și controlului structurii de forțe a Armatei României. Exercițiul presupune integrarea unor capabilități specifice mediului multinațional pentru rețelele de misiune, dezvoltarea și testarea acestora, precum și evaluarea interoperabilității sistemelor de comandă, control, comunicații, computer, informații, supraveghere și cercetare (C4ISR) naționale cu cele ale NATO și ale partenerilor, în mediu static și dislocabil.

Începând cu anul 2017, exerciţiul CISEX CETATEA este extins la nivel regional, cu participare multinaţională, este inclus în programul NATO de instruire şi exerciţii (Military Training and Exercise Program) şi, începând din acest an a fost înscris în cadrul programului de instruire consolidată la nivel întrunit (Combined Joint Enhanced Training), iniţiativă regională de cooperare militară, propusă de România la summitul NATO din Ţara Galilor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul vizând pensia amiralului Vergil Chițac, primarul din Constanța, declinat la Curtea de Apel (MINUTA)

19 Apr 2024 523

MApN Primele aeronave F-16, cumpărate din Norvegia, au aterizat la Câmpia Turzii

19 Apr 2024 442

MApN împachetează cadouri pentru eroii supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial

19 Apr 2024 350

MApN23 aprilie - 165 de ani de existență a Forţelor Terestre Române

19 Apr 2024 253

MApNExercițiu de instruire cu termen scurt de notificare, în județul Tulcea

19 Apr 2024 251

Exercițiu militar de instruire cu termen scurt de notificare, în raioane din județul Tulcea

18 Apr 2024 405

LIVE TEXTAmbasadorul SUA în România, în vizită la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 773

MApNÎntâlnirea conducerii MApN cu președinții comisiilor de apărare ale Parlamentului României

17 Apr 2024 305

MApNAngel Tîlvăr- „România își exprimă recunoștința pentru sprijinul esențial oferit de Statele Unite ale Americii în asigurarea securității și apărării Flancului Estic al NATO”

17 Apr 2024 240

MApNÎntrevederea ministrului apărării naționale cu omologul din Regatul Țărilor de Jos

16 Apr 2024 237

Planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, analizate de ministrul MApN cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec (GALERIE FOTO)

15 Apr 2024 510

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța scoate la concurs un post vacant. Iată ce trebuie să faci

15 Apr 2024 774

​Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța angajează paznic. Detalii

15 Apr 2024 503

MApN Media Day la Exercițiul multinațional „Sea Shield 24”

12 Apr 2024 314

Locuri de muncă Constanța Unitatea Militară 02311 Constanța angajează. Detalii

12 Apr 2024 830