Ziua Eroilor, în uitare la Constanța. Doar Forțele Navale Române marchează evenimentul


 
 
  • Primăria Constanța, Consiliul Județean Constanța și Instituția Prefectului Județul Constanța nu marchează Ziua Eroilor la Constanța. 
Zi importantă pentru români, astăzi, 25 mai. Este vorba despre celebrarea Zilei Eroilor, o sărbătoare națională din România pentru comemorarea eroilor care au luptat de-a lungul veacurilor, pe câmpurile de luptă, pentru libertatea țării, apărarea suveranității și integrității teritoriale.
 
Ziua Eroilor marcată la Constanța doar de Forțele Navale Române
 
La Constanța, militarii din Forțele Navale aduc pios omagiu eroilor neamului românesc.
 
Ziua Eroilor va fi marcată de Forțele Navale Române la Cimitirul Eroilor din Cimitirul Central, începând cu ora 12.00. Vor depune coroane de flori comandantul Garnizoanei Constanța, împreună cu reprezentanți ai autorităților locale, ai asociațiilor socio-profesionale, studenți și elevi ai instituțiilor militare de învățământ din Forțele Navale și cadre militare din mari unități și unități.
 
Potrivit unui comunicat al Forțelor Navale Române, marinarii militari din Forțele Navale vor marca această zi prin participarea la ceremonii militare și religioase, organizate în garnizoanele Constanța, Mangalia, Brăila, Babadag și Tulcea.

La Mangalia, cadre militare și reprezentanți ai asociațiilor socio-profesionale vor depune coroane de flori la Complexul Monumental din Piața Republicii, începând cu ora 12.00.

Contactați de cotidianul ZIUA de Constanța, reprezentanții principalelor instituțiilor din Constanța, respectiv Primăria Municipiului Constanța, Consiliul Județean Constanța și Instituția Prefectului Județul Constanța au declarat că nu organizează evenimente care să marcheze Ziua Eroilor.

Facem precizarea că reprezentanții Prefecturii Constanța au declarat că prefectul Silviu Coșa se va afla la evenimentul organizat de Forțele Navale Române.

Manifestări în Dobrogea

 
La Memorialul Poarta Albă va fi inaugurat „Muzeul in aer liber

Un alt eveniment care marchează Ziua Eroilor are loc la Poarta Albă, la Monumentul Memorial Poarta Albă.

La Memorialul Poarta Albă va fi inaugurat  joi, 25 mai 2023, de la ora 12:00 „Muzeul in aer liber”, închinat deținuților politic exterminați de regimul comunist la lucrările canalului Dunăre - Marea Neagră, între anii 1949 și 1953.

Evenimentul este organizat de Filiala Constanța a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, cu prilejul zilei Înălțării Domnului și a Zilei Eroilor.

 
Primăria Cumpăna organizează mai multe manifestări cu ocazia Zilei Eroilor și a Înălțării Domnului

Primăria și Consiliul Local al comunei Cumpăna organizează manifestǎri prilejuite de „Ziua Eroilor – Sǎrbǎtoarea Înǎlțǎrii Domnului”. Evenimentul are loc azi, 25 mai 2023, începând cu ora 11:00, la monumentul eroilor din cel de-al Doilea Rǎzboi Mondial situat ȋn fața Casei de Culturǎ din localitate.

Primăria Medgidia, activități de comemorare la Monumentul Eroilor din Medgidia

Joi, 25 iunie 2023, cu ocazia sărbătorii Înălțarea Domnului - Ziua Eroilor, la Monumentul Eroilor din Municipiul Medgidia au loc activități de comemorare a soldaților români căzuți pe câmpurile de luptă.

Potrivit reprezentanților Primăriei Medgidia, evenimentul a început de la ora 09.30 cu intonarea imnului de stat și a continuat cu oficierea serviciului religios și ceremonialul depunerii coroanelor de flori.

Județul Tulcea

La Babadag, începând cu ora 12.00, se va desfășura o ceremonie militară și religioasă la Monumentul Eroilor din localitate, la care vor participa comandantul garnizoanei și autoritățile locale, iar la Tulcea, ceremonia militară și religioasă va avea loc la Cimitirul Eroilor, începând cu ora 12.00.

Despre Ziua Eroilor
 
În România prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920 s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți din 24 august 1920 și promulgată prin decretul 3530 din 2 sept 1920.
 
Data sărbătorii a fost reconfirmată în 1940, într-un moment tragic pentru țară. În timpul comunismului, prin Decretul nr. 71/1948 data a fost schimbată la 9 mai, reconfirmată prin Decretul 117/1977, dar după 1989 s-a revenit la data inițială.
Pentru îngrijirea acestor morminte au fost înființate diferite societăți și asociații destinate special acestui scop, iar în multe cazuri au fost create tratate internaționale bilaterale. Ca exemple de astfel de societăți pot fi amintite: Commonwealth War Graves Commission (Imperiul Britanic, 1917), Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge eV (Germania, 1919) sau Mormintele eroilor căzuți în răsboi (România, 1919).
În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.
 
Oficiul Național pentru Cultul Eroilor împreună cu alte instituții abilitate, elaborează programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor, care este, potrivit legii, sărbătoare națională.
 
 

Citește și:

„Muzeul în aer liber” din incinta Memorialului Poarta Albă, inaugurat de Ziua Eroilor (GALERIE FOTO+VIDEO)

LIVE TEXT Primăria Cumpăna organizează mai multe manifestări cu ocazia Zilei Eroilor și a Înălțării Domnului (FOTO)
 
LIVE. UPDATE. Ziua Eroilor, marcată la Medgidia (GALERIE FOTO+VIDEO)

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Manifestări prilejuite de Ziua Naţională a României, la Cumpăna

29 Nov 2023 875

Știri Constanța azi UPDATE. Ziua Armatei Române, marcată la Cumpăna (FOTO+VIDEO)

25 Oct 2023 1304

Primăria Cumpăna, județul Constanța, manifestări de Ziua Armatei Române

24 Oct 2023 1152

Ziua Recunoștinței, ceremonii militare și religioase la Constanța, Tulcea, Mangalia și Brăila

11 Aug 2023 1063

Birou Notar Public Calaigii Ana Maria

21 Jun 2023 709

Lista deținuților politic exterminați la lucrările de la Canalul Dunăre - Marea Neagră! Studiu de caz - lagărele Medgidia și Poarta Albă (Foto+Video)

31 May 2023 4550

Ziua Eroilor, marcată la Constanța și Mangalia de militarii din Forțele Navale Române

24 May 2023 1192

Fotoreportaj Imagini impresionante! Forțele Navale Române au marcat „Ziua Recunoștinței”

14 Aug 2022 2508

Arhiepiscopia Tomisului „duce“ Catedrala Eroilor pe masa Curții Supreme! Clericii vor ca procesul să nu se judece la Constanța

07 Jun 2022 1249

Ziua Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, marcate la Capela Jandarmeriei din Constanța (GALERIE FOTO)

02 Jun 2022 1497

LIVE TEXT Forțele Navale Române comemorează Ziua Veteranilor de Război la cimitirul Eroilor din Constanța (GALERIE FOTO+VODEO)

29 Apr 2022 2007

Consiliul Local Constanța, obligat să achite aproape 3.000 de lei Arhiepiscopiei Tomisului!

31 Mar 2022 1532

Constanța ​Măsuri de siguranță pentru buna desfășurare a Zilei Naționale a României

26 Nov 2021 2307

#Dobrogea 143 Meritul dobrogean pentru Grigore Sălceanu. Operele lui Grigore Sălceanu jucate pe scena teatrului constănțean

25 Nov 2021 2913

ANUNT INTENTIE DE ELABORARE

08 Dec 2020 1301