Ziua Justiției 2021 Procurorul general al PÎCCJ- „Gândurile de apreciere sunt pentru noi- procurori, grefieri, specialişti, poliţişti din parchete“

  • Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a precizat că Ministerul Public este una dintre autorităţile şi instituţiile publice care trebuie să fie prezente fără pauze în realitatea socială şi să ocrotească drepturile fundamentale ale cetăţenilor.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Justiției.

Acesta a precizat că Ministerul Public este una dintre autorităţile şi instituţiile publice care trebuie să fie prezente fără pauze în realitatea socială şi să ocrotească drepturile fundamentale ale cetăţenilor.

Iată conținutul integral al mesajului:

Eficienţă, provocări şi adaptare, coordonare: în ultimul an, am testat resursele într-un mediu nou, cu evoluţie neprevăzută, conștienți de responsabilitatea sporită a acţiunilor noastre.

Ministerul Public este una dintre autorităţile şi instituţiile publice care trebuie să fie prezente fără pauze în realitatea socială şi să ocrotească drepturile fundamentale ale cetăţenilor.

Cum ne-am definit în ultimul an?

Coordonare: am depăşit momente critice pentru activitatea unor unităţi, unde colegii s-au confruntat cu infecţia Covid-19. Au fost realizate delegări, au fost preluate dosare la parchetele superioare, activitatea a continuat cu mult efort, fiind prezenţi în instanţe. În acest context, simplificarea pe care digitalizarea o poate oferi a primit susţinerea colegilor noştri; ca organizaţie, avem argumente puternice în relaţia cu celelalte autorităţi ale statului că unele direcţii de modernizare implică modificarea legii. Am reluat munca de echipă, cu Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a contribui la agenda legislativă pe care înşişi practicienii o cer. Demersul de modificare a legilor justiţiei a deschis dialogul de idei de dezvoltare și consolidare instituțională.

Rezilienţă: amintesc efortul colegilor care susţin activitatea unor parchete, în condiţii de încadrare până în 50% a posturilor, iar dificultăţile comune întregului sistem judiciar sunt departe de a fi depăşite.

Îi încredinţăm pe colegii judecători de aprecierea noastră şi de colaborarea angajată. În acest timp, practicile administrative adaptate au angajat şi justiţiabilii, avocaţii, poliţiştii, alţi actori instituţionali chemaţi pentru realizarea instrucţiei penale. Ne-am moblilizat resursele, împreună, pentru ca profesiile să conteze în angrenajul social, într-o perioadă atipică.


De la primul grad de competenţă, specializarea este necesară fie prin aprofundarea cunoştinţelor în reglementări ne-penale (infracţionalitatea de mediu,  criminalitatea informatică, criminalitatea economico-financiară), fie prin dezvoltarea unor deprinderi de lucru (implicate de particularităţile victimelor infracţiunilor). Fiind conştienţi că legea nu ţine pasul în timp real cu evoluţiile din viaţa socială, avem obligaţia să dăm eficienţă maximă mijloacelor de investigare prin care faptele penale sunt lămurite şi infractorii sunt deferiţi instanţelor. Pentru fiecare justiţiabil, soluționarea dosarului său este cea care dă măsura calităţii. În fiecare parchet, deci, este aşteptată creşterea şi menţinerea acesteia.
 
De Ziua Justiţiei, gândurile de apreciere sunt pentru noi: procurori, grefieri, specialişti, poliţişti din parchete, pentru a transmite spre societate unitate şi responsabilitate.

Cu respect, vă doresc succes în activitate !,  a transmis procurorul.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Florin Cîțu, de Ziua Justiției „Fără o justiție independentă nu poate exista democrație liberală consolidată“

04 Jul 2021 512

Mesajul președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție cu ocazia Zilei Justiției 2021

04 Jul 2021 590

ZIUA LIVE. Rezoluțiile lui Stelian Ion. Ce vrea ministrul Justiției să rămână după mandatul său!

28 Jun 2021 1156

ZIUA LIVE Ministrul Justiției, Stelian Ion- „Țin legătura foarte strâns cu colegii. Știu ce se întâmplă la Constanța“

27 Jun 2021 1166

ZIUA LIVE. Top 5 probleme din justiție, modificarea Codurilor și situația din cadrul Coaliției PNL - USR

26 Jun 2021 1434

ZIUA LIVE. Cristian Diaconescu vorbește despre mandatul său la conducerea PMP, despre tensiunile de la granița Ucrainei dar și despre noile legi ale Justiției

18 Apr 2021 1897

Ministerul Justiţiei Punem în dezbatere publică un proiect de lege aşteptat şi necesar mediului de afaceri

20 Mar 2021 1413

Ministerul Justitiei Întâlnirea ministrului Justiției, Stelian ION, cu E.S. Marjut AKOLA, Ambasadoarea Finlandei în România, şi cu E.S. Therese Hydén, Ambasadoarea Suediei în România

10 Mar 2021 749

De Ziua mondială a justiției sociale Cadeți de la Colegiul „Al.I. Cuza” au dezbătut teme de puternic impact

22 Feb 2021 960

Consiliul Superior al Magistraturii, mesaj cu ocazia Zilei Europene a Justiţiei

25 Oct 2020 905

Mesajul ministrului Cătălin Predoiu „Anul 2021 va fi, inevitabil, un an de început al unor mari prefaceri în Justiție“

05 Jul 2020 928

Ce mesaj a trimis președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție cu ocazia Zilei Justiției

05 Jul 2020 770

5 iulie - Ziua Justiției. Mesajul președintelui CSM

05 Jul 2020 878

"Ziua Europenă a Justiției Civile" Manifestări de tipul ,,Uşilor Deschise”, organizate de Curtea de Apel Constanţa. Cine a participat la eveniment

25 Oct 2019 1060

Preşedintele a transmis un mesaj Azi e Ziua Justiției, greu încercată în România

07 Jul 2019 922