Ziua Justiției 2021 Procurorul general al PÎCCJ- „Gândurile de apreciere sunt pentru noi- procurori, grefieri, specialişti, poliţişti din parchete“

  • Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a precizat că Ministerul Public este una dintre autorităţile şi instituţiile publice care trebuie să fie prezente fără pauze în realitatea socială şi să ocrotească drepturile fundamentale ale cetăţenilor.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Justiției.

Acesta a precizat că Ministerul Public este una dintre autorităţile şi instituţiile publice care trebuie să fie prezente fără pauze în realitatea socială şi să ocrotească drepturile fundamentale ale cetăţenilor.

Iată conținutul integral al mesajului:

Eficienţă, provocări şi adaptare, coordonare: în ultimul an, am testat resursele într-un mediu nou, cu evoluţie neprevăzută, conștienți de responsabilitatea sporită a acţiunilor noastre.

Ministerul Public este una dintre autorităţile şi instituţiile publice care trebuie să fie prezente fără pauze în realitatea socială şi să ocrotească drepturile fundamentale ale cetăţenilor.

Cum ne-am definit în ultimul an?

Coordonare: am depăşit momente critice pentru activitatea unor unităţi, unde colegii s-au confruntat cu infecţia Covid-19. Au fost realizate delegări, au fost preluate dosare la parchetele superioare, activitatea a continuat cu mult efort, fiind prezenţi în instanţe. În acest context, simplificarea pe care digitalizarea o poate oferi a primit susţinerea colegilor noştri; ca organizaţie, avem argumente puternice în relaţia cu celelalte autorităţi ale statului că unele direcţii de modernizare implică modificarea legii. Am reluat munca de echipă, cu Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a contribui la agenda legislativă pe care înşişi practicienii o cer. Demersul de modificare a legilor justiţiei a deschis dialogul de idei de dezvoltare și consolidare instituțională.

Rezilienţă: amintesc efortul colegilor care susţin activitatea unor parchete, în condiţii de încadrare până în 50% a posturilor, iar dificultăţile comune întregului sistem judiciar sunt departe de a fi depăşite.

Îi încredinţăm pe colegii judecători de aprecierea noastră şi de colaborarea angajată. În acest timp, practicile administrative adaptate au angajat şi justiţiabilii, avocaţii, poliţiştii, alţi actori instituţionali chemaţi pentru realizarea instrucţiei penale. Ne-am moblilizat resursele, împreună, pentru ca profesiile să conteze în angrenajul social, într-o perioadă atipică.


De la primul grad de competenţă, specializarea este necesară fie prin aprofundarea cunoştinţelor în reglementări ne-penale (infracţionalitatea de mediu,  criminalitatea informatică, criminalitatea economico-financiară), fie prin dezvoltarea unor deprinderi de lucru (implicate de particularităţile victimelor infracţiunilor). Fiind conştienţi că legea nu ţine pasul în timp real cu evoluţiile din viaţa socială, avem obligaţia să dăm eficienţă maximă mijloacelor de investigare prin care faptele penale sunt lămurite şi infractorii sunt deferiţi instanţelor. Pentru fiecare justiţiabil, soluționarea dosarului său este cea care dă măsura calităţii. În fiecare parchet, deci, este aşteptată creşterea şi menţinerea acesteia.
 
De Ziua Justiţiei, gândurile de apreciere sunt pentru noi: procurori, grefieri, specialişti, poliţişti din parchete, pentru a transmite spre societate unitate şi responsabilitate.

Cu respect, vă doresc succes în activitate !,  a transmis procurorul.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Averea deputatului Stelian Ion, fost candidat la Primăria Constanța și fost ministru al Justiției (DOCUMENTE)

10 Sep 2023 1446

Ministerul Afacerilor Externe sărbătorește Ziua Internațională a Justiției Penale. Ce altă realizare a mai fost celebrată

17 Jul 2023 668

Mesajul președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție cu ocazia Zilei Justiției 2023

02 Jul 2023 856

Astăzi se sărbătoreşte Ziua Justiţiei. Mesajul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

03 Jul 2022 772

Nicolae Ciucă, de Ziua Justiției „Provocarea este să aducem cât mai aproape perspectiva finalizării procesului de monitorizare a României prin MCV“

03 Jul 2022 1350

ZIUA LIVE. Stelian Ion, despre legile siguranței naționale „Deteriorează grav democrația. Alegerile devin de formă”! (VIDEO)

10 Jun 2022 1484

ZIUA LIVE. USR „SRI vrea să obțină o putere similară cu Securitatea lui Ceaușescu"

09 Jun 2022 1562

ZIUA LIVE. Propunerile USR pentru pachetul legilor securității naționale

08 Jun 2022 1559

25 aprilie. Ziua Justiției Militare

25 Apr 2022 1196

Mesaj dur al fostului ministru al Justiției, Stelian Ion de Ziua Națională – „ România, poate nu vei scăpa definitiv de lichele și infractori, dar ai alături de tine o armată de oameni onești”!

02 Dec 2021 2809

ZIUA LIVE. Ce cazuri se judecau la Mangalia în urmă cu mai bine de un secol

28 Oct 2021 2027

ZIUA LIVE. Despre istoria justiției din Dobrogea

26 Oct 2021 2086

25 octombrie 2021 - Ziua Europeană a Justiţiei Civile!

25 Oct 2021 1265

ZIUA LIVE. Stelian Ion, fostul ministru al Justiției -„Nu am simțit mare susținere din partea președintelui Iohannis”

08 Oct 2021 2272

Florin Cîțu, de Ziua Justiției „Fără o justiție independentă nu poate exista democrație liberală consolidată“

04 Jul 2021 1253