Ziua Limbii Tătare, marcată la Constanţa Preşedintele UDTTMR - „Dorim să transmitem bucuria de a trăi pe aceste pământuri“ (galerie foto)

Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa a devenit, ieri, neîncăpătoare preţ de aproximativ trei ore, timp în care s-a desfăşurat ampla manifestare artistică şi culturală organizată de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI), „Guzel Tilim - Limba noastră cea frumoasă“.
„Este o zi foarte importantă pentru toţi tătarii din România, dar mai ales pentru cei din Dobrogea. Din 2010 există Ziua Limbii Tătare în România şi acesta este un lucru extraordinar, deoarece în alte ţări cu popoare tătare nu se celebrează această zi. Sunt prezenţi şi foarte mulţi români, prieteni cu tătarii, şi asta cred că spune tot. Ne dorim să transmitem prin acest spectacol bucuria de a trăi pe aceste pământuri“ a declarat Gelil Eserghep, preşedintele UDTTMR.

Sala a fost arhiplină, iar scena a găzduit numere artistice dintre cele mai interesante. Printre oaspeţii de seamă ai evenimentului s-au numărat şi Ersun Anefi, subprefectul judeţului Constanţa, subsecretarul de stat Aledin Amet, din cadrul DRI, şi Cenk Tanay, viceconsulul Republicii Turcia la Constanţa.
Spectacolul a fost deschis într-o manieră solemnă, fiind intonat imnul României, urmat de imnul tătarilor, interpretat de 100 de copii. De altfel, toată manifestarea a fost una româno-tătară, cei doi prezentatori asigurându-se că se fac înţeleşi de toţi cei prezenţi. În acelaşi stil s-a adresat şi preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, în deschiderea manifestărilor culturale. El a ţinut să mulţumească în mod direct subsecretarului de stat Aledin Amet, iniţiatorul legii potrivit căreia ziua de 5 mai este marcată oficial în România ca Ziua Limbii Tătare. „Noi, tătarii, ne cultivăm individualitatea proprie şi sper să reuşim să ne găsim un acoperiş comun în această Uniune“, a declarat acesta, în finalul discursului îndemnându-i pe toţi tătarii să continue să vorbească limba natală, pentru a-şi păstra identitatea.
Programul evenimentului a fost amplu, cei prezenţi având ocazia să asculte atât recitaluri de poezie în limba tătară, dar şi cântece tradiţionale. Nu au lipsit nici dansurile specifice culturii şi nici scenetele, protagonişti fiind copiii de la cursurile de limba tătară organizate în cadrul Şcolii Comunitare, precum şi ansamblurile şi soliştii UDTTMR. De asemenea, în cadrul aceluiaşi eveniment a fost lansată cartea „Din lirica tătară“, semnată de Neriman Ibram şi Nuredin Ibraim.
Momentele artistice au fost jurizate de Gelil Esgherep, alături de profesorii Neriman Ibraim şi Nuredin Ibram, iar câştigători au fost desemnaţi toţi copiii participanţi, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco- Musulmani din România organizând pentru aceştia o tabără de zece zile la Predeal. În plus, primilor trei clasaţi le-au fost oferite şi premii în bani.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța a declinat dosarul în care un fost deputat constănțean cheamă în judecată Parlamentul României

01 Mar 2024 616

Judecătoria Constanța, verdict în procesul unui deputat din Constanța (MINUTA)

16 Feb 2024 811

Deputat de Constanța, cu verdict în așteptare la Judecătorie

22 Jan 2024 615

Judecătoria Constanța, așteptată să se pronunțe în procesul deschis de Autoritatea Națională pentru Cetățeni unui deputat din Constanța

02 Jan 2024 764

Deputat din Constanța, dat în judecată de Autoritatea Națională pentru Cetățenie! Instanța a rămas în pronunțare

05 Dec 2023 1249

#Dobrogea145 Amet Varol, deputat UDTTMR, mesaj de Ziua Dobrogei

18 Nov 2023 1170

Știri Constanța azi UDTTMR organizează „Turneul Campionilor la Kureș - 2023” în Parcul Tăbăcăriei (GALERIE FOTO +VIDEO)

09 Sep 2023 1211

UDTTMR organizează „Turneul Campionilor la Kureș - 2023” în Parcul Tăbăcăriei din Constanța

08 Sep 2023 752

Cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar, la final (GALERIE FOTO)

04 Sep 2023 943

Gala Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar (GALERIE FOTO+VIDEO)

03 Sep 2023 1876

Știri Constanța azi Paradă a UDTTMR cu prilejul Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar (FOTO)

02 Sep 2023 2048

Festivalul Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar, eveniment organizat de UDTTMR

02 Sep 2023 597

UDTTMR anunță deschiderea Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar printr-o conferință de presă (FOTO)

01 Sep 2023 1453

Constanța UDTTMR organizează a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar

31 Aug 2023 821

Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, și deputatul UDTTMR, Varol Amet s-au întâlnit cu cu noul secretar de stat pentru Culte

27 Jun 2023 1225