ZIUA LIVE Adrian Luca, inspector șef la ITM Constanța, despre regimul de muncă al minorilor (VIDEO)



Inspectorul Adrian Luca, şef Serviciu Relaţii de Muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanţa., este invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 1 iunie, de la ora 14.00.

Pe parcursul emisiunii, inspectorul vorbește despre capcanele ce îi pot aştepta pe sezonişti, dar şi cum se pot feri de acestea, la ce trebuie să fie atenţi când îşi caută un loc de muncă pe litoral.

În ceea ce privește tinerii care se angajează pe litoral în timpul sezonului estival, inspectorul trage un semnal de alarmă, sfătuindu-i pe toți cei care vor să lucreze vara, să încheie un act de angajare. 
 

„În unele domenii de activitate, pot lucra ca zilieri. Aceste aspecte trebuie stabilite de la începutul relației de muncă”, spune Adrian Luca.


El spune că sunt cazuri în care angajatorul refuză să plăteasca remunerația, iar situația se complică atunci când o persoană nu a primit un contract de muncă.
 

„Acest lucru presupune și faptul că nu ai nicio protecție legală. Nici în caz de accident de muncă. Tu nu poți demonstra ce salariu ai negociat. Nu beneficiezi nici de protecție în caz de concediu medical” 


Inspectorul aduce la cunoștință că minorii în vârstă de 15 și 16 ani pot lucra numai cu acordul părinților, însă de la 16 la 18 ani, ei pot decide singuri. 

De asemenea, un minor nu poate efectua mai mult de 30 de ore pe săptămână, nu poate lucra ore de noapte și nici suplimentare, fiind o regulă specifică regimului de muncă al acestora. 
 

„Nu se poate lucra atunci când ești minor mai mult de 6 ore pe zi, în total 30 de ore pe săptămână”.


Perioada de probă 


Inspectorul spune că perioada de probă este o clauză a contractului individual de muncă, fiind stabilită în contract, în momentul în care se semnează. Nu este prevăzută de legislație și nici nu reprezintă o înțelegere verbală. 
 

„Chiar și o zi două dacă lucrează, aceasta reprezintă vechime în muncă și trebuie plătită. 

 

„Majoritatea dintre ei, fiind la începutul muncii, vor efectua activități necalificate. Se poate să fie zilieri, dar și aici trebuie să fie foarte atenți. (...) Plata se face zilnic. Sunt niște condiții stabilite”


El mai spune că verificările sunt efectuate în urma unor petiți, depinde însă de documentele pe care inspectorii le găsesc la angajator. Când nu există nicio dovadă scrisă, procesul se îngreunează.

 

„Noi nu suntem instanță de judecată, nu putem aprecia. Fiecare declară ce dorește. Unul spune că a lucrat, unul spune că nu a lucrat”


Conform legii 108/1999, ITM are obligația de a păstra confidențialitatea reclamațiilor. 
 

„Noi verificăm documentele. Nu putem să spunem nume. Controlul este efectuat ca urmare a unei petiții”. 


Conform invitatului, cei care doresc să lucreze legal, trebuie să semneze și să primească un act. 
 

„Un exemplar va fi și pentru angajat”.


În cazul în care există un control din partea inspecției muncii, cei care angajează pe perioada verii, trebuie să aibă contractele chiar în bar, dacă este vorba, de exemplu, despre un beach bar.   

Adrian Luca subliniază importanța unui document scris, singura posibilitate fiind să acționeze în instanță în lipsa actului de angajare. 
 

„Chiar și în instanță, fără un document scris, va fi mult mai greu” 


Angajatorul are obligația legală să păstreze o copie a contractului individual de muncă la locul desfășurării activității.

Muncă „la negru”
 

„Mai există, în schimb amploarea fenomenului nu mai este așa de mare ca în anii trecuți”


Totodată, el spune că a scăzut incidența acestor cazuri care sunt descoprite de inspectori, la nivel național, explicând că există câteva domenii mai expuse - construcții, HoReCa, panificație, construcții auto și comerț.  

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidat USR la Primăria Ghindărești – „2024 este un an foarte greu din punct de vedere electoral” (VIDEO)

19 Apr 2024 315

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 400

ZIUA LIVE. Iulia Iurea, viceprimar Valu lui Traian „28 de hectare de teren sunt destinate strict amenajării de parcuri în localitate" (VIDEO)

18 Apr 2024 836

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 518

ZIUA LIVE Stelian Ion (ADU) - „Eu văd dezvoltarea Constanței pe orizontală, trebuie să încurajăm aceste investiții"! (VIDEO)

17 Apr 2024 518

LIVE TEXT Elevii de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța susțin concursul de istorie Ion Moiceanu, aflat la prima ediție (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 536

ZIUA LIVE Predare de ștafetă la Valu lui Traian! Iulia Iurea, despre proiectele pe care le-a gândit și pentru care a obținut finanțare!

17 Apr 2024 736

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 521

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 605

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța propune o administrație transparentă!

16 Apr 2024 576

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu dezbătute cu cei doi candidați PNL

16 Apr 2024 489

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 542

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu

15 Apr 2024 574

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 586

ZIUA LIVE Septimiu Bourceanu (PNL) - „Dacă la Constanța era blat, PSD nu avea contracandidați"! (VIDEO)

10 Apr 2024 719