ZIUA LIVE Adrian Luca, inspector șef la ITM Constanța, despre regimul de muncă al minorilor (VIDEO)



Inspectorul Adrian Luca, şef Serviciu Relaţii de Muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanţa., este invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 1 iunie, de la ora 14.00.

Pe parcursul emisiunii, inspectorul vorbește despre capcanele ce îi pot aştepta pe sezonişti, dar şi cum se pot feri de acestea, la ce trebuie să fie atenţi când îşi caută un loc de muncă pe litoral.

În ceea ce privește tinerii care se angajează pe litoral în timpul sezonului estival, inspectorul trage un semnal de alarmă, sfătuindu-i pe toți cei care vor să lucreze vara, să încheie un act de angajare. 
 

„În unele domenii de activitate, pot lucra ca zilieri. Aceste aspecte trebuie stabilite de la începutul relației de muncă”, spune Adrian Luca.


El spune că sunt cazuri în care angajatorul refuză să plăteasca remunerația, iar situația se complică atunci când o persoană nu a primit un contract de muncă.
 

„Acest lucru presupune și faptul că nu ai nicio protecție legală. Nici în caz de accident de muncă. Tu nu poți demonstra ce salariu ai negociat. Nu beneficiezi nici de protecție în caz de concediu medical” 


Inspectorul aduce la cunoștință că minorii în vârstă de 15 și 16 ani pot lucra numai cu acordul părinților, însă de la 16 la 18 ani, ei pot decide singuri. 

De asemenea, un minor nu poate efectua mai mult de 30 de ore pe săptămână, nu poate lucra ore de noapte și nici suplimentare, fiind o regulă specifică regimului de muncă al acestora. 
 

„Nu se poate lucra atunci când ești minor mai mult de 6 ore pe zi, în total 30 de ore pe săptămână”.


Perioada de probă 


Inspectorul spune că perioada de probă este o clauză a contractului individual de muncă, fiind stabilită în contract, în momentul în care se semnează. Nu este prevăzută de legislație și nici nu reprezintă o înțelegere verbală. 
 

„Chiar și o zi două dacă lucrează, aceasta reprezintă vechime în muncă și trebuie plătită. 

 

„Majoritatea dintre ei, fiind la începutul muncii, vor efectua activități necalificate. Se poate să fie zilieri, dar și aici trebuie să fie foarte atenți. (...) Plata se face zilnic. Sunt niște condiții stabilite”


El mai spune că verificările sunt efectuate în urma unor petiți, depinde însă de documentele pe care inspectorii le găsesc la angajator. Când nu există nicio dovadă scrisă, procesul se îngreunează.

 

„Noi nu suntem instanță de judecată, nu putem aprecia. Fiecare declară ce dorește. Unul spune că a lucrat, unul spune că nu a lucrat”


Conform legii 108/1999, ITM are obligația de a păstra confidențialitatea reclamațiilor. 
 

„Noi verificăm documentele. Nu putem să spunem nume. Controlul este efectuat ca urmare a unei petiții”. 


Conform invitatului, cei care doresc să lucreze legal, trebuie să semneze și să primească un act. 
 

„Un exemplar va fi și pentru angajat”.


În cazul în care există un control din partea inspecției muncii, cei care angajează pe perioada verii, trebuie să aibă contractele chiar în bar, dacă este vorba, de exemplu, despre un beach bar.   

Adrian Luca subliniază importanța unui document scris, singura posibilitate fiind să acționeze în instanță în lipsa actului de angajare. 
 

„Chiar și în instanță, fără un document scris, va fi mult mai greu” 


Angajatorul are obligația legală să păstreze o copie a contractului individual de muncă la locul desfășurării activității.

Muncă „la negru”
 

„Mai există, în schimb amploarea fenomenului nu mai este așa de mare ca în anii trecuți”


Totodată, el spune că a scăzut incidența acestor cazuri care sunt descoprite de inspectori, la nivel național, explicând că există câteva domenii mai expuse - construcții, HoReCa, panificație, construcții auto și comerț.  

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE De ce vrea Stelian Ion să-și ia revanșa în 2024!

28 Mar 2024 216

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 28 martie 2024

28 Mar 2024 221

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 25 martie 2024

25 Mar 2024 310

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu -21 martie 2024

21 Mar 2024 314

ZIUA LIVE Aurelia Lăpuşan - „Sunt convinsă că cel puțin femeile își vor da seama că au trecut și ele prin situații ca eroina mea“(VIDEO)

20 Mar 2024 758

ZIUA LIVE Aurelia Lăpuşan - „Literatura este cultură. Fără cultură oamenii nu sunt compleți“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 496

ZIUA LIVE Personaje care inspiră. O discuție despre „Flori de busuioc” și femeia care se salvează prin dragoste!

19 Mar 2024 663

ZIUA LIVE. Florin Goidea, director general al ACN Constanța „Canalul este una dintre realizările poporului român. Îmi pare rău că a fost blamat “ (VIDEO)

14 Mar 2024 844

ZIUA LIVE Florin Goidea, directorul ACN Constanța - „Vergil Chițac este un om care face și vrea ca rezultatele să se vadă“ (VIDEO)

14 Mar 2024 508

ZIUA LIVE Florin Goidea, director general al ACN Constanța - „Canalul Dunăre Marea Neagră este una dintre cele mai mari realizări a poporului român“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Mar 2024 689

ZIUA LIVE 40 de ani de exploatare a Canalului Dunăre – Marea Neagră. Ce investiții se fac la Canalele Navigabile Constanța?

13 Mar 2024 1129

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 12 martie 2024

12 Mar 2024 326

ZIUA LIVE Mariana Gâju (PSD) – „Nu sunt adepta compromisurilor pentru a promova. O femeie trebuie să se gândească la demnitatea ei”! (VIDEO)

08 Mar 2024 752

ZIUA LIVE O femeie trebuie să lupte mai mult decât un bărbat pentru a ocupa un post important în politică? ( FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 499

LIVE Text Mariana Gâju, alături de membrele OFSD, celebrează femeile la Spitalul Județean Constanța (FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 743