ZIUA LIVE. Adrian Mihălcioiu, lider Sindicatul Liber al Navigatorilor „Ne vom lupta să nu fie obligatorie vaccinarea pentru personalul navigant”

  • Adrian Mihălcioiu, lider Sindicatul Liber al Navigatorilor – reprezentant ITF în România, este invitatul nostru de astăzi la ZIUA LIVE, pe ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.

Adrian Mihălcioiu, despre problemele de la debutul pandemiei: „Prima problemă a fost faptul că nu se puteau face schimburi de echipaj. A trebuit să facem multe rapoarte. Navigatorii noștri sunt angajați la companii străine. Cum să introduci în legislația națională navigatorii români. ANR are o structură bine definită și ar fi trebuit să ia poziție și să lupte pentru aceștia.”

„Am lucrat foarte bine cu Ministerul Transporturilor, cu Ministerul Sănătății, cu Grupul de Comunicare astfel că am reușir să avem navigatori romani, din România, sa poată sa meargă să facă schimb. Anexa 3 privind lucrătorii în transport internațional a fost implementată și la noi. E normal. Marinarii n-au de unde să se îmbolnăvească la navă 3-5 luni”, mai spune Mihălcioiu.

„Am ajuns în anul de grație 2021. Am reușit să trecem de această perioadă cu navigatorii, am dublat sau triplat contractele de muncă. Au fost probleme și cu navigatorii care au rămas acasă, blocați. De 30 de ani încoace tot la noi ajung problemele. (...) Lucrurile s-au mai normalizat. Europa a fost redeschisă aproape total”, a declarat Adrian Mihălcioiu.

„Datorită contractelor de muncă pe care noi ITF le semnăm, asigurările sunt de primă clasă și cu ajutorul lor am reușit să găsim o soluție pentru marinarii cu probleme de sănătate și au fost aduși acasă sănătoși”, spune Mihălcioiu.

„Au fost prelungite certificatele și documentele navigatorilor care se aflau la nave și expirau. Toată lumea a făcut același lucru. Nu se putea face o repatriere. A fost o pierdere din partea CERONAV pentru că s-au amânat multe cursuri. Al doilea punct - aceaștă nouă conformare privind eliberarea documentelor navigatorilor de către ANR se poate face online, cu programare”, spune Mihalcioiu.

„După 30 de ani de la comunism noi încă avem carnetul de marinar valabil 2 ani deși conveția spune că poate să fie valabil până la 10 ani. Am înțeles că se află în lucru pentru a modifica o Hotărâre de guvern ca valabilitatea să se schimbe. Navigatorul se va duce o dată la cinci ani cu toate documentele”, potrivit liderului SLN.

„Sunt foarte multe agenții de crewing. Apropae 70% din navigatori sunt angajați de 10-15 agenții de crewing. Sunt trimiși în locuri cu probleme, rămân neplătiți, navigă în situații periculoase”, spune liderul SLN.

Adrian Mihălcioiu, despre compartimentul navigatorilor care va fi înființat în cadrul Primăriei Constanța: „Se înființează un departament pentu rezolvarea unor probleme. Dacă s-a gândit asa înseamnă că este bine. Apreciem efortul primarului care vine din această sferă. Să sperăm ca va fi un lucru de bine și că nu i va răzvrăti pe constănțenii care au alte profesii. Eu iau partea pozitivă a lucrurilor.”


„Statul trebuie să fie o entitate care servește cetățenilor. Trebuie să ne gândim la un pavilion, să avem niște negociatori buni, să punem niște oameni tineri, să-i școlim să intre în domeniul acesta. Să fie specialiști”, spune Mihălcioiu.

Mihălcioiu, despre vaccinarea navigatorilor: „Vaccinarea anti-covid este o chestiune foarte bună. Vaccinul face bine. Navigatorii care vor să se vaccineze fac parte din categoria lucrătorilor esențiali. În continuare, navigatorii se pot vaccina cu prioritate. Ne vom lupta să nu fie obligatorie vaccinarea pentru personalul navigant. Testul covid negativ va însoți obligatoriu și navigatorii vaccinați și nevaccinați.

Liderul SLN, despre Traian Băsescu ca comandant de navă pe nava Biruința: „Traian Băsescu cât a fost la navă a fost un comandant de top”.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cătălin Filișan, avocatul care iubește Constanța, nu Politica

19 Jun 2021 807

ZIUA LIVE. 40 dintre terenurile din Dosarul Retrocedărilor au fost recuperate, mai puțin de jumătate

18 Jun 2021 1042

ZIUA-n amiaza mare Invitatul este avocatul Cătălin Filișan, decanul Baroului Constanța

17 Jun 2021 1192

ZIUA LIVE Directorul OCPI, Dorin Grecu Sasu, despre Programul național de cadastru și carte funciară

17 Jun 2021 524

ZIUA LIVE. De ce este nevoie de cadastrarea județului și ce impact va avea acest proiect, atât în mediul rural cât și urban?

16 Jun 2021 1104

ZIUA LIVE. Septimiu Bourceanu(PNL) - „Ținta mea numărul unu este să deschidem Constanța. Trebuie să joace un rol foarte important în agenda națională”

16 Jun 2021 821

ZIUA LIVE. Ce spune senatorul Septimiu Bourceanu despre întreținerea spațiilor verzi în Constanța

15 Jun 2021 657

ZIUA LIVE. Septimiu Bourceanu „Proiectul cel mai dificil pe care ni l-am propus este unirea Constanței”

15 Jun 2021 836

ZIUA LIVE. Alegeri în PNL Constanța la final de săptămână! Cine vrea să-i conducă pe liberalii din Consiliul Local Municipal?

14 Jun 2021 1682

ZIUA-n amiaza mare Procurorul Teodor Niţă - „Ca cetățean mi-aș dori să am siguranța că pot trăi într-un mediu curat”

11 Jun 2021 753

ZIUA LIVE. Teatrul de vară, de la Mamaia, nu va fi demolat. Teatrul Soveja intră în circuitul spectacolelor de divertisment

11 Jun 2021 890

ZIUA LIVE. Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, detalii despre viitorul tineretului în județul Constanța

10 Jun 2021 468

ZIUA LIVE. Ce spune Stelian Gima, vicepreședintele CJC, despre reabilitarea Teatrului de Stat Constanța

10 Jun 2021 502

ZIUA LIVE. Stelian Gima, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, detalii despre construirea unui spital de pediatrie

10 Jun 2021 604

ZIUA-n amiaza mare Invitat este procurorul Teodor Niţă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa

10 Jun 2021 1170