ZIUA LIVE. Adrian Mihălcioiu, lider Sindicatul Liber al Navigatorilor „Ne vom lupta să nu fie obligatorie vaccinarea pentru personalul navigant”

  • Adrian Mihălcioiu, lider Sindicatul Liber al Navigatorilor – reprezentant ITF în România, este invitatul nostru de astăzi la ZIUA LIVE, pe ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.

Adrian Mihălcioiu, despre problemele de la debutul pandemiei: „Prima problemă a fost faptul că nu se puteau face schimburi de echipaj. A trebuit să facem multe rapoarte. Navigatorii noștri sunt angajați la companii străine. Cum să introduci în legislația națională navigatorii români. ANR are o structură bine definită și ar fi trebuit să ia poziție și să lupte pentru aceștia.”

„Am lucrat foarte bine cu Ministerul Transporturilor, cu Ministerul Sănătății, cu Grupul de Comunicare astfel că am reușir să avem navigatori romani, din România, sa poată sa meargă să facă schimb. Anexa 3 privind lucrătorii în transport internațional a fost implementată și la noi. E normal. Marinarii n-au de unde să se îmbolnăvească la navă 3-5 luni”, mai spune Mihălcioiu.

„Am ajuns în anul de grație 2021. Am reușit să trecem de această perioadă cu navigatorii, am dublat sau triplat contractele de muncă. Au fost probleme și cu navigatorii care au rămas acasă, blocați. De 30 de ani încoace tot la noi ajung problemele. (...) Lucrurile s-au mai normalizat. Europa a fost redeschisă aproape total”, a declarat Adrian Mihălcioiu.

„Datorită contractelor de muncă pe care noi ITF le semnăm, asigurările sunt de primă clasă și cu ajutorul lor am reușit să găsim o soluție pentru marinarii cu probleme de sănătate și au fost aduși acasă sănătoși”, spune Mihălcioiu.

„Au fost prelungite certificatele și documentele navigatorilor care se aflau la nave și expirau. Toată lumea a făcut același lucru. Nu se putea face o repatriere. A fost o pierdere din partea CERONAV pentru că s-au amânat multe cursuri. Al doilea punct - aceaștă nouă conformare privind eliberarea documentelor navigatorilor de către ANR se poate face online, cu programare”, spune Mihalcioiu.

„După 30 de ani de la comunism noi încă avem carnetul de marinar valabil 2 ani deși conveția spune că poate să fie valabil până la 10 ani. Am înțeles că se află în lucru pentru a modifica o Hotărâre de guvern ca valabilitatea să se schimbe. Navigatorul se va duce o dată la cinci ani cu toate documentele”, potrivit liderului SLN.

„Sunt foarte multe agenții de crewing. Apropae 70% din navigatori sunt angajați de 10-15 agenții de crewing. Sunt trimiși în locuri cu probleme, rămân neplătiți, navigă în situații periculoase”, spune liderul SLN.

Adrian Mihălcioiu, despre compartimentul navigatorilor care va fi înființat în cadrul Primăriei Constanța: „Se înființează un departament pentu rezolvarea unor probleme. Dacă s-a gândit asa înseamnă că este bine. Apreciem efortul primarului care vine din această sferă. Să sperăm ca va fi un lucru de bine și că nu i va răzvrăti pe constănțenii care au alte profesii. Eu iau partea pozitivă a lucrurilor.”


„Statul trebuie să fie o entitate care servește cetățenilor. Trebuie să ne gândim la un pavilion, să avem niște negociatori buni, să punem niște oameni tineri, să-i școlim să intre în domeniul acesta. Să fie specialiști”, spune Mihălcioiu.

Mihălcioiu, despre vaccinarea navigatorilor: „Vaccinarea anti-covid este o chestiune foarte bună. Vaccinul face bine. Navigatorii care vor să se vaccineze fac parte din categoria lucrătorilor esențiali. În continuare, navigatorii se pot vaccina cu prioritate. Ne vom lupta să nu fie obligatorie vaccinarea pentru personalul navigant. Testul covid negativ va însoți obligatoriu și navigatorii vaccinați și nevaccinați.

Liderul SLN, despre Traian Băsescu ca comandant de navă pe nava Biruința: „Traian Băsescu cât a fost la navă a fost un comandant de top”.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE De ce vrea Stelian Ion să-și ia revanșa în 2024!

28 Mar 2024 456

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 28 martie 2024

28 Mar 2024 273

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 25 martie 2024

25 Mar 2024 313

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu -21 martie 2024

21 Mar 2024 316

ZIUA LIVE Aurelia Lăpuşan - „Sunt convinsă că cel puțin femeile își vor da seama că au trecut și ele prin situații ca eroina mea“(VIDEO)

20 Mar 2024 763

ZIUA LIVE Aurelia Lăpuşan - „Literatura este cultură. Fără cultură oamenii nu sunt compleți“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 499

ZIUA LIVE Personaje care inspiră. O discuție despre „Flori de busuioc” și femeia care se salvează prin dragoste!

19 Mar 2024 664

ZIUA LIVE. Florin Goidea, director general al ACN Constanța „Canalul este una dintre realizările poporului român. Îmi pare rău că a fost blamat “ (VIDEO)

14 Mar 2024 853

ZIUA LIVE Florin Goidea, directorul ACN Constanța - „Vergil Chițac este un om care face și vrea ca rezultatele să se vadă“ (VIDEO)

14 Mar 2024 510

ZIUA LIVE Florin Goidea, director general al ACN Constanța - „Canalul Dunăre Marea Neagră este una dintre cele mai mari realizări a poporului român“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Mar 2024 691

ZIUA LIVE 40 de ani de exploatare a Canalului Dunăre – Marea Neagră. Ce investiții se fac la Canalele Navigabile Constanța?

13 Mar 2024 1132

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 12 martie 2024

12 Mar 2024 333

ZIUA LIVE Mariana Gâju (PSD) – „Nu sunt adepta compromisurilor pentru a promova. O femeie trebuie să se gândească la demnitatea ei”! (VIDEO)

08 Mar 2024 753

ZIUA LIVE O femeie trebuie să lupte mai mult decât un bărbat pentru a ocupa un post important în politică? ( FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 500

LIVE Text Mariana Gâju, alături de membrele OFSD, celebrează femeile la Spitalul Județean Constanța (FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 746