ZIUA LIVE Bogdan Huţucă, președintele PNL Constanța. „Nu au fost simpli cei doi ani pentru toată țara. A fost pandemie, apoi războiul din Ucraina și ne paște o criză economică“ (VIDEO)

Interviu ZIUA LIVE cu deputatul Bogdan HuțucăBogdan Huţucă, președintele PNL Constanța și președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci din Camera Deputaților vine la ZIUA LIVE.

Printre temele de discuție propuse amintim: Investițiile și dezvoltarea, în vederea îndeplinirii obiectivelor liberale, acelea de accesare de fonduri europene dar și toate celelalte oportunități de finanțare, astfel încât să poată fi prioritare proiectele care oferă bunăstare comunităților locale, proiectele de lege depuse în Parlament, procesul României de a adera la Schengen, despre legea ca interzice condamnaților penal să mai candideze la orice tip de alegeri dar și despre colaborările pe plan local între PNL și USR, respectiv PNL și PSD.

Cum va arăta bugetul României anul viitor,România și-a asumat în fața Comisiei Europene reducerea deficitului bugetar la 3% în anul 2024. În acest an, deficitul este previzionat să fie de 6,24% din Produsul Intern Brut (PIB).

Despre echilibrul în 2023 între supravieţuirea bugetului de stat şi păstrarea creşterii economice, vorbește la ZIUA LIVE președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci din Camera Deputaților.

ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.

„Gestionez din punct de vedere politic 31 de primării și un consiliu județean. Nu au fost simpli cei doi ani pentru toată țara. Nici din pespectiva cetățeanului nici a primăriilor. A fost pandemie, apoi războiul din Ucraina și ne paște o criză economică. Acesta este contextul în care s-au edsfășurat cei doi ani. la începutul mandatului am fost optimiști. Nu putem ignora programul Anghel saligny care aduce la nivelul județului Constanța aduce peste un miliard de lei, acoperind cam 43% din investițiile de apă canal și 57% din ce înseamnă investiții în drumuri. 

S-au lansat mai multe proiecte prin fonduri europene, în tot județul sunt șantiere. 

Într-o situație de criză poți aplica scheme de ajutor de stat. Guvernul poate veni cu programe de ajutor. Se pot proteja anumite persoane vulnerabile, prin pensii și salarii. 

Când vorbim de inflație vorbim de o creștere generalizată a unor prețuri pentru produse și servicii. Prețurile au crescut la energie, gaze, combustibil din cauza războiului. BNR nu are multe instrumente dar e responsabilă cu inflația. Poate crește dobânda de politică monetară, acest lucru se face peste tot în Europa. Dobânda se crește pentru a face accesul la bani. În clipa în care se crește această politică apar probleme cu băncile care se împrumută de la alte bănci sau de la BNR. Misiunea BNR este de a stabili în ce măsură crește dobânda cheie. Nu există formule magice, e o colaborare între Ministerul Finanțelor și BNR, pentru a tempera inflația. Nu există soluție la inflație. Nu este un stat care să se confrunte cu alte probleme decât se connfruntă România. Viața de zi cu zi este din ce în ce mai scumpă.  Până nu închidem sursa problemei, ori independența energetică, sau acest război absurd, fenomenul se va amplifica. 

Prima dată când România are o șansă să intre în Schengen este acum. Până acum problema este MCV-ul. Nu s-a făcut implementarea recomandărilor făcute. Acum, pentru prima dată se implementează absolut toate recomandările MCV sub monitorizarea Comisiei Europene. Tot acest pachet de legi ce vizează CSM, organizarea justiției, statutul magistraților trece prin Parlament. În clipa când se va ridica acest MCV va veni momentul votului. dacă ne uităm cum a votat Olanda, suntem derutați: 15 au votat pentru, 4 împotrivă și 6 abțineri. Mesajul nu e clar al poziției Olandei. Pot spune că astăzi România are toate șansele să închidă acest MCV. 

S-au făcut toate calculele referitoare la majorarea pensiilor, pentru a se lua decizia corectă. Sigur vor fi majorări de pensii, dar nu știu să spună cu cât. Cifrele avansate au fost Marius Budăi de 10%, iar premierul Nicolae Ciucă 15%. 

Trebuie să facem tot posibilul să ne încadrăm în planul stabilit de guvern pentru plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică. 

Va fi o iarnă complicată. Majoritatea produselor și serviciilor din România se vor scumpi. Se folosesc energie și gaze care sunt scumpe. 

Avantajul românilor cu venituri mici este schema ajutorului oferit de stat. Dacă sari de plafonul oferit de stat pe piața liberă, prețurile sunt foarte mari. 

Dacă ratăm proiectele, pierdem banii. De aceea sunt foarte multe proiecte în Constanța. 


Voi intra într-o discuție cu primarul Constanței referitor la problema stâlpilor ficși din zona Peninsulei, pentru a se găsi soluții. 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bogdan Huțucă, președinte PNL Constanța „Realizarea noului CET reprezintă o soluție modernă, eficientă și mai puțin poluantă"

01 Jun 2023 844

Deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța despre demisia șefului ANAF

31 May 2023 834

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă „Rotativa guvernamentală, un moment-cheie al politicii post-decembriste"

18 May 2023 714

Bogdan Huțucă, președinte PNL Constanța „Constanța a obținut poate cea mai mare finanțare din țară pe componenta sănătate din PNRR”

20 Apr 2023 1552

Bogdan Huțucă, președinte PNL Constanța, după numirea lui George Niculescu în fruntea ANRE. „Felicitări pentru toate reușitele și succes pentru ceea ce urmează!”

19 Apr 2023 1539

Liderul PNL Constanța, Bogdan Huțucă ne îndeamnă „să prețuim momentele frumoase în familie”

15 Apr 2023 978

Bogdan Huțucă, președinte PNL Constanța „Comasarea alegerilor ar putea fi o soluție pragmatică pentru 2024"!

08 Apr 2023 1112

Ce spune Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, despre imaginile apărute în spațiul public cu Mihai Lupu

03 Apr 2023 1868

Președintele PNL, deputatul Bogdan Huțucă - „Companiile românești nu pot fi ajutate cu politici intervenționiste"!

27 Mar 2023 1134

Bogdan Huțucă (PNL Constanța) Compensăm just agenții economici care au de recuperat creanțe de la bugetul local și deblocăm activitatea primăriilor

21 Mar 2023 1157

PNL Constanța Două spitale noi vor fi construite în Constanța în următorii 3 ani. Proiectele inițiate de administrațiile liberale au fost aprobate în Guvern

23 Feb 2023 1136

Unul dintre cei mai vechi politicieni locali, Constantin Avătavului s-a stins, astăzi, din viață!

14 Feb 2023 1649

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța „Decesul lui Gheorghe Moldovan, este o pierdere imensă pentru noi toți, dar mai ales pentru familie și pentru locuitorii comunei Albești”

05 Feb 2023 2079

Deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța - „Anul 2023 va fi crucial pentru că este nevoie de o gestionare extrem de bună a marilor proiecte de investiții”

04 Feb 2023 1550

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța explică de ce PNL nu susține impozitul de 1% pentru marile companii

03 Feb 2023 1206