ZIUA LIVE Cât este de importantă susținerea părintelui pentru copilul său în privința reușitelor școlare (VIDEO)


Prof. consilier școlar Liliana Țepeluș, coordonator al Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică și consilier de imagine, în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța este inviatul de la ZIUA LIVE , de azi, 28 septembrie. 

În luna septembrie a acestui an, primul clopoțel a sunat încă și mai devreme față de anii anteriori, chemând în bănci elevi mici și mari, preșcolari și antepreșcolari.

Interviul integral poate fi urmărit aici
 
În fiecare an, stresul examenelor de orice fel, al competiții, ori chiar al temelor îl trăiesc nu numai elevii care urmează cursurile unei unități de învățământ, ci și, adesea, părinții acestora, angajați într-o competiție cu alți elevi (ori, mai degrabă, cu alți părinți).
 
Ca părinți, în fiecare an vrem, poate, să dovedim cât este de bun copilul nostru la școală, să știe toată lumea de notele sale bune, de aprecierile pe care le primește, îl înscriem la cât mai multe activități în afara programului de la școală, îi dăm să lucreze suplimentar, pentru că, iată, ne simțim datori să facem „totul“ pentru copiii noștri.
 
Șantajul cu tăierea tuturor beneficiilor în cazul unei note mai mici de 10 (treacă-meagă, un 9 accidental) este încă o practică frecventă pentru mulți dintre părinți, aceasta venind la pachet cu recompensele generoase financiar atunci când elevul vine cu nota dorită de părinte.
 
În întreg acest context, cu o presiune pusă tot mai mare asupra copii pentru reușitele școlare (așa cum le înțelege părintele), ne întrebăm adesea, în cazul unei clacări din partea elevului, unde am greșit.
 
Pentru a încerca să aflăm dacă este benefică această competiție în care părinții intră benevol ori poate chiar fără să își dea seama, invitata ne face precizări importante. 

 
Pe parcursul emisiunii, profesorul  vorbește despre cât este de importantă susținerea părintelui pentru copilul său, despre efectele pe care atitudinea părintelui față de notele copilului le are asupra celui din urmă, dar și despre cum putem construi o relație sănătoasă, în privința reușitelor școlare, cu copiii noștri.


Care e abordarea benefică a părintelui care să vină în întâmpinarea nevoilor copilului său

 
M-aș bucura să existe un echilibru. În viață avem nevoie de un echilibru. O competiție există oriunde în societate. În ceea ce înseamnă școala, este o problemă. Dacă ne gândim la competiția școlară, mă gândesc dacă e părintelui sau a copilului. Dacă părintele e în competiție cu altți părinți, e competiția părintelui. Nu trebuie să-l las să nu vadă că acel copil este susținut și ajutat. Copilul are nevoie să fie într-u mediu securizant, în familie și școală.

Indiferent ce ar însemna notă sau performantă, dacă ei ar avea medii securizante, copiii s-ar simți fericiți., spune Prof. consilier școlar Liliana Țepeluș, coordonator al Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică și consilier de imagine, în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța 

 
Fiecare copil pornește de la start și ajunge în ritmul lui la finish.
 

Sunt mult idei pe partea de competiție. Multă lume susține că societatea e o competiție. Sunt de acord. Până pregătim niște adulți să le facă față, e nevoie să avem niște copii fericiți, ca să facă față unor competiții. Fiecare copil este unic. Și ar fi bine să ținem cont și de asta. Fiecare copil pornește de la start și ajunge în ritmul lui la finish., a menționat la ZIUA LIVE Prof. consilier școlar Liliana Țepeluș. 

 
 
Cum îi putem crea un mediu securizant copilului
 

Este dificil să găsim o cale. Nu este ușor. Societatea a evoluat. Nu e ușor să fi părinte. Dacă părintele s-ar uita la ce îl face pe copil fericit, atunci copilul ar fi mult mai confortabil la școală. Eu m-aș bucura să văd copii care intră în clasă fericiți. Nu să văd copii care zic: ooofff....începe școala, iar trebuie să fiu primul peste tot.
 
Părinții trebuie să fie foarte atenți la copiii lor. Ei ne transmit multe. Dacă eu ca părinte pun presiune pe ce înseamnă școala, copilul nu se va simți fericit acolo. Copilul îmi dă semne, devine nervos, nu mai vrea să meargă la școală. adaugă coordonatorul Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică și consilier de imagine, în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța., spune la ZIUA LIVE, Liliana Țepeluș.   

 
Orice părinte își dorește ce este bine pentru copilul său

 Ca părinte, îi cerem copilului să aducă numai note de zece. Nu mă mulțumesc pe mine ca individ și fac lucruri ca să îi mulțumesc pe ceilalți. Dacă acel copil va face asta ca să îi mulțumească pe părinți, mai târziu, ca adult, va face asta pentru a-l mulțumi pe soț, soție, etc. Orice părinte își dorește ce este bine pentru copilul său. Uneori, facem un transfer între ce n -am realizat noi ca părinți și ne dorim ca al meu copil să realizeze.  , precizează Liliana Țepeluș.  
 


Nota 7 luată de un copil nu este sfârșitul lumii 

Nu este un lucru rău ca copilul să aibă note de 10, nu este un capăt de lume nici dacă la un test a luat nota 7! Se poate întâmpla. Atenție la reacția părinților! Dacă eu ca părinte îi spun că nu a avut o zi bună sau că nu s-a simțit bine, spunându-i că va reuși cu siguranță să ia data viitoare un 10 lângă acel 7, copilul nu va prelua acest 7 ca pe un eșec. Tu nu eși nota respectivă! , punctează Prof. consilier școlar Liliana Țepeluș. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Moș Nicolae le-a făcut o vizită copiilor internați în spitalele din Constanța. Au avut sprijin de la Asociația „Suflete Deschise”

06 Dec 2022 462

Reprezentanții Primăriei și Consiliului Local Cumpăna au fost mesagerii lui Moș Nicolae

06 Dec 2022 1195

ISU Harghita Buletin informativ - 06.12.2022

06 Dec 2022 214

VIDEO. Constanța. 80 de persoane, salvate de la o moarte sigură! Cum s-a evitat producerea unei tragedii maritime! Condamnări cu executare

05 Dec 2022 3208

Constanța Micii rugbyști s-au întrecut la Cupa 1 Decembrie. „O zi minunată petrecută împreună“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

05 Dec 2022 1027

Editorial Constanța și locurile de joacă pentru copii - eterna problemă!

05 Dec 2022 644

Propunere legislativă Modificări în legea privind acordarea alocației de stat pentru copii

04 Dec 2022 508

Incendiu la Spitalul de Pediatrie. Planul roşu activat! Zeci de pacienţi, adulţi şi copii, evacuaţi

03 Dec 2022 673

USR vrea ca alocaţia să fie plătită din prima zi de viaţă a nou-născutului

02 Dec 2022 666

Paradă spectaculoasă a motocicliștilor, de Ziua Națională, pe străzile Constanței, în sprijinul orfanilor din centrele de copii (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Dec 2022 822

Turneul „Gheorghe Ola“ Nicolas Bejan, cel mai bun jucător, Eric Monea - golgeterul turneului. Fascinați de Farul și Real Madrid (GALERIE FOTO)

01 Dec 2022 1095

Târgul de Crăciun Constanța 2022. Tărâmul feeric pentru toate vârstele își deschide porțile

29 Nov 2022 3375

Cum arată CV-ul lui Niculae Bădălău, fostul ministru al Economiei, reținut de DNA

27 Nov 2022 1326

Consiliul Județean Constanța vrea să contruiască un Centru multietnic de afaceri și turism în Eforie Sud (DOCUMENTE)

26 Nov 2022 949

Horoscop pentru sâmbătă, 26 noiembrie 2022. Sunt zile bune pentru Fecioare de a petrece alături de persoana iubită și de copii

26 Nov 2022 819