ZIUA LIVE Cristian Crăciun, despre cazul militarului în post, rămas fără armă

Cristian Crăciun

Cristian Crăciun, președintele Sucursalei Constanța a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir“ este invitatul de astăzi de la emisiunea ZIUA LIVE.

Sâmbătă seara, 19 martie 2022, un militar care asigura paza Centrului 110 Comunicații și Informatică Mamaia Sat, structură a Statului Major al Forțelor Navale, a fost atacat în post și deposedat de arma din dotare, un pistol mitralieră, dar și de muniția de război pe care o avea asupra sa.
 
Constanța, dar și alte patru județe din țară, au fost împânzite de forțele de ordine, care au instituit filtre rutiere, dar și la intrarea în magazine, pentru prinderea suspectului.
 



„Impresiile mele sunt cele formate în urma articolelor apărute în presă. Cu siguranță cineva are o vină. Sigur este o cercetare care va lămuri ce s-a întâmplat acolo”, a precizat Cristian Crăciun

El a menționat că nu poate fi dată la o parte nicio suspiciune, toate acestea având nevoie de verificare. 

„Aseară s-au ridicat filtrele, s-a încetat căutarea armei în trafic, semn că e posibil să se meargă pe o altă pistă”, a adăugat acesta.


„Cercetările dintr-un astfel de dosar nu pot fi făcute publice. Mai ales că vorbim de procurori de la parchetul militar, de personal al armatei române. (...) Nu putem decât să fim liniștiți, să mergem înainte pe mâna anchetatorilor, să-i lăsăm să lucreze. (...) Am încredere că și arma va fi găsită”, conform acestuia.

Cristian Crăciun a spus că un militar trebuie să respecte întocmai regulamentul militar, încălcarea de consemn fiind pedepsită, fiind de părere că nu s-a respectat în acest caz. 

Potrivit veteranului, consemnul general este „un regulament care trasează niște obligații, niște limite legale, în interiorul cărora poți să acționezi. (...) are ca scop reglementarea din punct de vedere general al tuturor aspectelor, iar consemnul particular se referă exact la acel post de pază - delimitează perimetrul, patricularitățile și așa mai departe”.

Președintele Asociației Veteranilor Militari Constanța consideră că ar putea fi vorba despre o faptă premeditată. 

„Dacă este să analizăm prima declarație care a apărut în presă a militarului și comunicatul oficial MApN, cum că autorul ar fi avut o cagulă, o armă albă și ar fi sărit gardul printr-un anumit loc, putem ajunge la o primă concluzie că a fost premeditată. (...) Și atunci, tipologia spune că ar fi fost premeditată fapta. Dacă a existat un astfel de autor, sau dacă există”.

„Dacă există un astfel de suspect, e posibil. Inclusiv acest astept (pregătire militară - n.r.) se analizează”

„În cazul de față nu putem să vorbim de presiunea psihică suportată doar de o persoană. (...) Acum ne aflăm și într-un anumit context... (...) să amplifice presiunea psihică existentă până la apariția acestor evenimente”, a adăugat el.

„Presiunea psihică este normală în astfel de situații. (...) Există această presiune din dorința de a repara răul făcut. Dacă nu avem elemente să obținem toate datele, să ajungem la adevăr, vom fi sub presiune psihică mai mult timp”

Totodată, el a afirmat că autoritățile apelează la diferite mecanisme pentru a afla adevărul.  

„Din păcate, de foarte multe ori, noi suntem obișnuiți să stăm pe margine și să aruncăm pietre, ba cu noroi. Nu doresc nimănui să ajungă în pielea respectivului” 

Despre cazul minelor din Marea Neagră

„Autoritățile au emis o informare care, pe canale de specialitate, au fost trimise spre autoritățile competente - tot ceea ce ține de domeniul maritim”, a precizat Cristian Crăciun. 

În ceea ce privește răspunsul autorităților locale în cazul armei furate, președintele Asociației explică faptul că „este o procedură standard. Este un protocol care se implementează imediat, de mai multe tipuri de instituții”.

„Aproape toate armele s-au găsit, de fiecare dată”, a concluzionat acesta. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O navă de tip catamaran va transporta pasagerii între municipiul Tulcea și Tudor Vladimirescu (VIDEO)

28 Mar 2024 562

Constanța Armă neletală de autoapărare deținută de un bărbat cu permisul de armă expirat

27 Mar 2024 553

Ilfov Bărbat depistat în timp ce încerca să vândă un pistol-mitralieră unei persoane din comuna Jilava

21 Mar 2024 471

Județul Constanța Oficial de la procurori despre individul care a sustras un pistol încărcat de la un polițist în Spitalul din Băneasa

22 Feb 2024 699

Știri Constanța Intervenție în incinta unei unități medicale din Băneasa. Un bărbat ar fi smuls armamentul din dotarea unui polițist!

20 Feb 2024 910

Dosar penal pentru deținerea ilegală a unei arme, în Constanța

18 Feb 2024 695

Armele la control! Mai mulți deținători de arme din județul Constanța, verificați de polițiști

11 Feb 2024 878

Ceremonie de înmânare de armă la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu (FOTO)

08 Feb 2024 856

Bărbat din Constanța cercetat pentru că deținea arme fără a avea permis

27 Jan 2024 868

Loverboy, arma traficanților în exploatarea victimelor. Detalii din raportul despre traficul de persoane în 2023! (VIDEO)

27 Jan 2024 723

Țară condamnată de CEDO pentru deschiderea focului de armă asupra unei ambarcaţiuni cu migranţi

16 Jan 2024 514

Știri Constanța Incident cu foc de armă în extravilanul comunei Grădina!

15 Jan 2024 825

Foc de avertisment pentru oprirea unui șofer în județul Constanța! Ce a descoperit Poliția în mașina conducătorului auto (FOTO)

13 Jan 2024 1096

Italia Adolescent român de 14 ani, ucis în parcarea unei stații de metrou

13 Jan 2024 701

​Focuri de armă și urmărire pe zăpadă pentru a opri o mașină încărcată cu țigări de contrabandă! (FOTO)

09 Jan 2024 876