17 Aug, 2022 14:17
2541
Este necesar consimțământul persoanei care urmează să fie testată cu testul poligraf
Detectorul de minciuni sau Testul Poligraf nu este prevăzut în Codul de procedură penal. Testarea poligraf nu este un mijloc de probă prevăzut de legislația noastraă. Are un caracter orietativ, și rezultatul poate fi calificat ca un indiciu. Poate să conducă la condamnare dacă se coroborează cu alte probe. , spune Avocatul Constantin Andrei Gudu.
Este necesar consimțământul persoanei care urmează să fie testată cu testul poligraf. Există persoane specializate care fac aceste testări, în medii specializate. Sunt anumire camere pregătite. La momentul acestei testări, subiectul răspunde sub anumiți indicatori (ex: respirația, transpirația). E bine ca aceste camere să fie lipsite de orice ar putea influența rezultatul testului poligraf., mai spune avocatul la ZIUA LIVE.
Rezultatul poligraf nu ar trebui supraestimat în fața instanței. Sunt și alte probe puse în balanță. Testul Poligraf este calificat ca fiind un indiciu. , mai precizează Avocatul Constantin Andrei Gudu, din cadrul Baroului Constanța.
Nu sunt adeptul exminării poligraf. Ea poate fi fentată. Dacă discutăm de subiecți care sunt supuși testării care au abilitățile de a-sși controla pulsul, transpirația, repsirația. Sunt într-un procent mic astfel de respirații. Testarea poligraf nu este oportul atunci când există probleme de sănătate la nivelul persoanei testate. Sunt foarte mulți factori care pot influența rezultatul. Legislația nu a calificat acest test cu titlul de mijloc de probă. Codul de Procedură Penală ne dă suficiente mijloce de probă în dosarele respective. , adaugă avocatul Avocatul Constantin Andrei Gudu.
Se poate efectua reaministrarea probei, dacă sunt motive puternicePoate să ne spună dacă răspunsul la întrebarea respectivă e simulat sau nu. Examinatorul trebuie să cunaoscă cauza. Cel testat află întrebările în ziua testării. Întrebările pot fi multiple, cu trimitere la premeditare, de exemplu cu cine s-a întâlnit, de unde a luat cuțitul pot induce dubii cu privire la acuzații., adaugă avocatul.
Dacă discutăm de readministrare...cel care urmează să fie examinat ar refuza. Să presupunem că există o persoană estată, dar decide că ar vrea sa fie reexamninat. Trebuie să-și fundamenteze bine o astfel de cerere. Procurorul este cel care decide dacă se efectuează readministrarea. Eu n-aș vedea retestarea pentru aceleași întrebări. Dacă am avut un șoc emoțional puternic în ziua respectivă, pe care să nu putem să-l mascăm. Trebuie să-ți fundamnetezi bine cererea și să vii cu dovezi în acest sens. Se poate efectua reaministrarea probei, dacă sunt motive puternice. Trebuie să avem temeiuri clare. , mai menționeză Avocatul Constantin Andrei Gudu.
Ti-a placut articolul?
Adauga un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu*: