ZIUA LIVE Cum se poziționează revista Zări Alb Astre în cadrul cultural din Constanța (VIDEO)


Miercuri, 14 septembrie, de la ora 14.00, la emisiunea ZIUA LIVE, aflăm de la prof. Luminița Belcin și prof. dr. Amalia-Maria Roșioru, dar și de la redactorul-șef Dima Nancu ce muncă a fost depusă pentru atingerea acestei performanțe, ce înseamnă revista Zări Alb Astre pentru Colegiul Național Mircea cel Bătrân, dar și cum se poziționează revista în cadrul cultural din Constanța.

De asemenea, vorbim în cadrul emisiunii și despre cei 75 de ani de existență marcați recent de revista culturală, despre provocările pe care Zările Alb Astre le-au trecut cu bine și despre mirciștii care și-au legat numele de revista Colegiului, de-a lungul timpului.

Interviul integral îl puteți urmări aici 
 
Un exemplu viu în sensul îndeplinirii acestei promisiuni este chiar Zări Alb Astre, revista Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, distinsă cu Premiul I la Concursul de Reviste „Eugen Botez“, ediția 2022, distincția fiind anunțată cu numai o zi înaintea împlinirii a cinci ani de când regretatul profesor Mircea Țuglea, cel care, de-a lungul timpului, a coordonat cu sufletul și cu profesionalismul său revista, a dispărut prematur dintre noi.
 

În primul rând necesită foarte multă implicare. Această revistă face parte din viața școlii, este un brand, este ca o ștafeta în catedră de limbă și literatură română. Nu ar fi existat această revistă dacă nu am fi avut sprijinul copiiilor, pentru care este o provocare. Revista i-a pus în poziția de a se exprima liber, de a gândi. Dima i-a mobilizat pe copii cum numai el știe să o facă. A fost o cuminicare permanentă între noi și copiii coordonați de Dima. Am ținut vie tradiția. , spune  prof. Luminița Belcin


Premiul a fost obținut de numărul aniversar al revistei, lansat în iunie 2022, la împlinirea a 75 de ani de când Zări Alb Astre întruchipează sufletul mircist al fiecărei generații.

În ceea ce privește numere din ultimii ani, a presupus o activitate de echipă mai amplă. Am putut avea ședinbțe informare la orice oră din zi și din noapte. Asta a creat o competiție. Am văzut că tinerii de astăzi sunt extrem de perfecționiști. Dincolo de ceea ce spunem noi, curpins, rubrici și nota ce ține de specificul liceului, sincronizarea cu celelalte reviste de cultura a făcut ca această publicație să fie un lucru deosebit. Dima a reușit să-și pună în valoare calitățile înăscute și cultivate prin muncă. Dima nu e constestat de colegi, ceea ce e foarte important. Este foarte ascultat, își convoacă echipa, ei răspund prezent., spune la ZIUA LIVE, prof. dr. Amalia-Maria Roșioru.

Numărul distins cu Premiul I este coordonat de prof. Luminița Belcin și prof. dr. Amalia-Maria Roșioru, din cadrul Catedrei de Limba și Literatura Română a Colegiului Național Mircea cel Bătrân, iar redactor-șef este Dima Nancu, elev în clasa a XII-a F a colegiului.
 

 Nu cred că este benefic să fim mulțumiți pe deplin. Mereu este loc de mai bine. Sunt foarte mândru de toți colegii mei!, spune cu emoție redactorul-șef Dima Nancu.  

Înainte de începe pregătirea pentru primul număr al acestei reviste m-am documentat. Cea mai importantă este dedicarea, implicarea, entuziasmul. , mai spune Dima la ZIUA LIVE. 


 Dima Nancu, redactorul șef al revistei spune că nu existat niciodată relații tensionate în cadrul revistei. 

Nu știu exact să spun cum i-am adunat pe colegi. Am fost mirați cât de repede s-a umplut biblioteca. Am reușit cu răbdare. Nu am creat niciodată relații tensionate. Nu mereu ne-am pus de acord asupra unor tematici. Cei care n-au avut un articol publicat, nu înseamnă că nu vor publica în continuare. Nu te naști învățat. Continui să fiu uimit când îmi propun fel de el de teme. Facem dezbatere pentru cuprinsul revistei., mai spune Dima Nancu. 

 
 Dima a vorbit și despre un site al revistei.

Ne adaptăm timpurilor. Pregătim un site al revistei cât de curând. Va fi mai mult spațiu de publicare atunci. Va fi mult mai accesibil. Coordonarea colegilor mei nu este un merit exclusiv al meu. Pot spune că ne-am coordonat unii pe alții., completează Dima. 

Dima Nancu evocă în cadrul ZIUA LIVE începuturile revistei.

Primul număr al revistei „Zări Albastre” vede lumina tiparului din inițiativa elevilor Mihail Cazacu și Popa Gheorghe, și a unui comitet de redacție, format din Carp Silvia, Munteanu Nicolae, Predescu Tatiana, Ștefănescu Ion, responsabil fiind Gheorghe Jipa.

Numărului cinci al revistei din martie 1947 este deosebit de valoros, dacă ținem cont de contextul social-istoric în care apare. Primul articol aparține ilustrului Grigore Sălceanu, elev și profesor al Liceului „Mircea cel Bătrân“, urmat de lucrări semnate de personalități notabile. 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Flacăra "Spiritul Dobrogean" ajunge azi la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

22 Nov 2022 880

#Dobrogea144 Crimeea dobrogeană. Eseu de Emre Abit, de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța

21 Nov 2022 3658

#Dobrogea144 Identitatea dobrogeană. Eseu de Radu Răceală de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța

19 Nov 2022 1209

#Dobrogea144 Gânduri pentru dobrogeni de la o liceană „adoptată“ de Dobrogea. Eseu de Brândușa Ioana Teodora Streșină de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța

18 Nov 2022 961

#Dobrogea144 Autenticitatea Dobrogei. Eseu de Alexandra-Maria Radu, de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța

16 Nov 2022 1880

Medalie de aur pentru Andrei Patrick Cioranu de la Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" din Constanţa

07 Nov 2022 2482

High Construct Project SRL câștigă și contractul de expertizare tehnică pentru imobilul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ Constanţa (DOCUMENTE)

03 Nov 2022 843

Mobilitate Erasmus la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” din Constanța (GALERIE FOTO)

13 Oct 2022 915

Bătaie între două eleve de liceu în curtea Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” Constanța. Ce spun ISJ și IPJ Constanța

12 Oct 2022 1763

Care a fost ultima vizită oficială a Ligiei Deca, acum ministru al Educației, în Constanța

04 Oct 2022 798

Ziua Germaniei, marcată la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța (FOTO)

04 Oct 2022 747

Ziua Europeană a Limbilor Străine, celebrată de Colegiul Național "Mircea cel Bătran" din Constanța

28 Sep 2022 874

”Noaptea cercetătorilor europeni”, marcată de Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" Constanța. Când are loc evenimentul

22 Sep 2022 798

Profesorul universitar Wladimir-Georges Boskoff, conferințe inedite la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" Constanța

22 Sep 2022 850

ZIUA LIVE. Revista Zări Alb Astre și sufletul mircist al fiecărei generații. Munca din spatele premiilor și distincțiilor

15 Sep 2022 991