ZIUA LIVE. Sorin Chiriță „De ce să căutăm vină în funcționari? Pentru tot ce se întâmplă la Constanța e culpa primarului în exercițiu"(VIDEO)


Sorin Chiriță, președintele Asociației pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene vine la ZIUA LIVE.

Joi, 25 mai, discutăm cu primul Administrator Public (City Manager) al Capitalei despre managementul programelor si proiectelor cu finanțare europeană.

Chiriță activează în domeniul dezvoltării regionale și proiectelor cu finanțare nerambursabilă încă din anul 2000. Recent a fost ales Prim-vicepreședinte al Asociației Administratorilor Publici din România.

De ce au nevoie administrațiile publice locale pentru a accesa cu succes fondurile europene, care sunt provocările UAT-urilor și cum vor putea derula proiectele aflate în întârziere  dar și cât de important este rolul administratorului public în cadrul administrației locale, sunt doar câteva întrebări pe care le vom adresa invitatului ZIUA LIVE.

Totodată vrem să aflăm dacă Sorin Chiriță este interesat să se relocheze la Constanța și să ia startul unei candidaturi în contextul anului electoral viitor.

Primul lucru despre care Chiriță vorbște la ZIUA LIVE este evenimentul de la Constanța,  SMART ENERGY Expo 2023

 SMART ENERGY Expo 2023, își propune să fie platforma ideală prin care societățile îşi pot promova produsele, tehnologiile sau serviciile, în special în domeniul energiei inteligente (Smart Energy) sau conexe, vor lua parte atât reprezentanți ai instituțiilor gazdă, cât și înalți oficiali ai administrației publice locale și centrale. Manifestarea urmează să reunească un număr important de expozanți, care vor avea ocazia să-și prezinte produse și soluții din domeniul energiei regenerabile, componente pentru sisteme fotovoltaice, panouri fotovoltaice, invertoare, contoare, tablouri, dar și stații de încărcare pentru mașini electrice, soluții pentru iluminat și alimentare cu energie electrică, independente de rețeaua convențională, care să eficientizeze consumul de energie electrică și termică cu ajutorul dispozitivelor smart home.

Aflat la a doua ediție, SMART ENERGY Expo 2023 oferă oportunități de comunicare și contact direct între reprezentanții mediului de business și cei ai instituțiilor publice, realizarea condițiilor pentru stabilirea de noi parteneriate de afaceri, conferințe, dezbateri publice și workshop-uri. Și în ediția 2023 se vor reuni jucători importanți din domeniu, cu produse și soluții din zona energiei regenerabile, componente pentru sisteme fotovoltaice, panouri fotovoltaice, invertoare, stații de încărcare pentru mașini electrice, soluții de alimentare cu energie electrică independentă de rețeaua convențională, materiale de construcţii ecologice, vehicule electrice, echipamente pentru case smart etc.

Este o idee pornită anul trecut împreună cu CCINA. Anul trecut a fost primul târg din Romînia. Îi invităm anul asta să vină la târg, la workshopuri pe constănțeni, pot afla multe informații despre dezvoltare durabilă, concepte noi de care Constanța, județul are nevoie., a spus Chiriță. 

Sorin Chiriță vorbește despre Rolul administratorului public

Nu este obligatoriu să fie angajată o astfel de persoană, deocamdată. Practic, acesta administrator al județului, al orașului are un rol esențial. Va trebuie să gestioneze programele cu finanțare nerambursabilă, să pună în aplicare viziunea primarului. Este la latitudinea primarului dacă acest  administrator public susține sau nu un concurs.


A cui e vina dacă mandatul administratorului public e un eșec?

City managerul pune în aplicare viziunile primarului ales. Ține de încrederea dintre cei doi. Dacă a fost doar o ințelegere politică, lucrurile nu pot funcționa. Îi trebuie o experiență. El răspunde în fața legii pentru ce dispune ca si administrator public.
 
Incompetența ucide! E principala hibă a societății românești. Când te întorci apoi împotriva celui cu care ai făcut echipă, nu te onorează., a spus Chiriță la ZIUA LIVE.  

Eu înainte de a deveni city managerul capitalei, am fost consilierul primarului. E vorba de a primi recunoașterea profesională. City managerul este cel care trebuie să fie profesionist! Poate fi o persoană care poate preveni. 



Eu sunt acum lector în cadrul Academiei Administratorilor Publici. 

Până unde poți face compromisuri cu cel care ți-a dat funcția de city manager?

Compromisul este cel care te compromite, concesiile sunt cele care îți păstreaza demnitatea. Dacă a acceptat compromisuri care au compromis-o, e trist pentru dânsa (ex: Felicia Ovanesian). Ambele părți sunt la fel de vinovate din punctul meu de vedere.
 

Eu nu fac parte din nici o grupare de interese nici de la București și nici de la Constanța. În fiecare zi cand m am dus la birou imi imaginam ca e ultima zi cand trebuie să-mi fac activitatea. Nu mă gâdeam să rămân pe veci. Iată că am si refuzat să mai rămân. 

 Sorin Chiriță a punctat la ZIUA LIVE că are ce reproșuri să își aducă de pe vremea când era city managerul primariei capitalei. 

Am ce să-mi reproșez ca city manager: nu am selectat oamenii din jurul meu dupa competențe. Am aflat anumite lucruri despre ei după ce am plecat. Primaria Capitalei e cel mai complex serviciu de administrat.

Ce notă ar acorda Sorin Chiriță city managerilor de la Constanța?

Nu voi da note pentru că nu cunosc. Dna Ovanesian și-a dat singură nota. Nu o cunosc, iar domnul de la CJC... nu îi cunosc atribuțiile ca să pot acorda o notă.    

S-a scris că va deveni viitorul city manager de la Constanța. I s-a solicitat lu Chiriță acest lucru?

Nu știu de unde s-a născut această poveste. Nu am fost contactat pentru asta., a precizat Chiriță. 

Tensiunea cu city managerul a făcut rău locuitorilor

Eu nu am spus că Primăria Constanța nu e vinovată pentru pierdere. E și o culpă a primarului în exercițiu, indiferent cum se numește el. Eu îi cunoasc pe colegii de la Constanța și pot spune că sunt competenți. Tensiunea cu city managerul a făcut rău locuitorilor. Culpa este comună.


Constanța a devenit ca un teatru de razboi

Cetățenii pe cine votează? Primarul a fost votat. De ce să căutăm vină în funcționari? Primarul ales obligația să își respecte mandatul pe care cetățenii i l-au dat. Primarul și city managerul trebuiau să stea pe șantiere.
 
Demisia este un act de onoare. City managerul nu poate aruncă vina pe o echipă care spune ca l-au sabotat. Primarul nu trebuie să dea vină pe city manager. ,a mai precizat Chiriță la ZIUA LIVE. 

Cine ajunge azi în Constanța are impresia că a ajuns în Bahmut

Cine ajunge azi în Constanța are impresia că a ajuns în Bahmut. Primarul trebuie să-și suflece mâinile și să meragă pe șantier. Oamenii dacă vor face presiune vor putea să ajungă în alt oraș. 

E trist ce se întâmplă la Constanța. Constănțenii sunt proactivi. Trebuie să pună presiune! Cetățenii își pot cere drepturile.  Cetățenii nemulțumiți să nu se adreseze doar primarului. Să își ceară drepturile! 

Există șansa de salvare a proiectelor pe fonduri europene? Să nu fie nevoie să le plătim din buget

Există soluții pentru Constanța, inclusiv fazarea proiectelor. Sunt proiecte fazate sau proiecte nefuncționale. Fazarea este una reală. Condițiile de fazare le va stabili ministerul.

Este posibil și să nu se accepte fazarea proiectelor, dar vorbim totuși de un municipiu foarte important. Procedura de fazare este una complexă. Primarul nu merită fazare, constănțenii merită, a mai menționat Chiriță. 

Aici este poarta Europei! Trebuie să conștientizeze și politicienii. Îmi este dragă Constanța, oamenii. Eu nu am părăsit Constanța. Sunt constănțean și bucureștean în egală măsură. Oamenii de aici de la Constanța, din partide au membrii competenți.

Eu sunt dispus să pun la dispoziție expertiza în ceea ce priveste viitorul Constanței. 


Este dispus Sorin Chiriță să candideze la funcția de primar la Constanței?

Vremea independenților a trecut, partidele au viață proprie și vor decide viitorul candidat. Nu e relevantă poziția de candidat, de city manager, importantă este echipa și proiectul. Nu este vorba de o funcție! Constanța merită mai mult. Ai plecat în echipă, rămâi în echipă. Sunt multe nume cu care aș putea face echipă la Constanța. 

Cu domnul Chițac nu aș face însă echipă. Dânsul a dovedit că în zona administrativă nu are competență. 


Interviul integral îl puteți urmări aici


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Sorin Chiriță „Cine ajunge azi în Constanța are impresia că a ajuns în Bahmut! Primarul Chițac nu are competență administrativă” (VIDEO)

26 May 2023 3089

ZIUA LIVE. Fondurile europene, instrument pentru dezvoltare locală. Cum le obținem și cum le cheltuim în mod eficient?

24 May 2023 2090

„Bombardierul“ Ion Pascu îl întâlnește pe ucraineanul Maxim Soroka în main event la Heroes Fight League

12 Nov 2021 2399

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 16 august 2021

19 Aug 2021 3308

Schimbări în Consiliul de Administrație al Societăţii Compania Municipală Energetica Bucureşti - SA. Cine este noul președinte al CA

12 Nov 2017 3192

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 16 august 2017

16 Aug 2017 3756

Un constănţean administrator public al Capitalei

31 May 2017 2684

Constănţeanul Sorin Chiriţă, fostul preşedinte al CA RADET, numit administrator special al regiei

11 Oct 2016 4842