ZIUA LIVE. Inspector principal Andrei Ene „Contrabanda este un fenomen foarte vechi, întâlnit în toată lumea“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

România are peste 2.000 de kilometri de frontieră externă Uniunii Europene, fiind astfel poarta de intrare în Europa.
 
Cei peste 2.000 de kilometri sunt apărați de polițiști de frontieră, meniți să apere nu numai granițele României ci și, implicit, cele ale Uniunii Europene.
 
Unul dintre cele mai intense aspecte cărora polițiștii Gărzii de Coastă și colegii lor din țară trebuie să le facă față este reprezentat de contrabandă, sub multiplele forme pe care le îmbracă.
 
Milioane de țigări de contrabandă sunt oprite la frontierele României, sute de migranți sunt prinși anual, arme ilegale sunt confiscate de polițiști.
 
În întreg acest context, miercuri, 7 septembrie, de la ora 14.00, invitatul emisiunii ZIUA LIVE este inspector principal Andrei Ene, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă.
 
Pe parcursul emisiunii, inspectorul principal ne va vorbi pe larg despre munca depusă de polițiștii de frontieră pentru combaterea contrabandei cu țigări și nu numai, dar și despre tehnica de care dispun aceștia.
 
De asemenea, purtătorul Gărzii de Coastă va vorbi și despre Portul Constanța și Portul Constanța Sud și provocările pe care le presupun cele două porți de intrare în UE.
 
ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.
 

Contrabanda este un fenomen foarte vechi, întâlnit în toată lumea. Ține de legislația din fiecare stat pentru a ține sub control acest fenomen. 

Când vorbim de contrabandă vorbim despre o infracțiune transfrontalieră. 

În ceea ce privește Dobrogea,  unde acționează Garda de Coastă, contrabanda se realizează prin 4 forme: pe cale maritimă, prin aducerea la bordul navelor de țări din state non UE, cea fluvială - pe Dunăre, cea pe cale terestră, prin ascunderea țigărilor în portbagaje, autocamioane, și cea la nivel național când avem în vedere n-bunuri aduse prin alte puncte din țară și care ajung la noi. 

Modul de a combate contrabanda la nivelul Gărzii de Coastă este diferit de alte inspectorate din țară. Poliția de Frontieră are foarte multe structuri specializate. Cea mai importantă „armă a Gărzii de Coastă este resursa umană. 

Cifrele diferă de la an la an. Peste 50 de dosare instrumentate anul acesta la nivelul Gărzii de Coastă. 

Peste 800.000 de pachete de țigări depistate anul acesta pe raza de competență a Gărzii de Coastă. 

Pe noi ne interesează ca această infracțiune să fie oprită și cei responsabili să fie trași la răspundere. 

Sunt pedepse destul de dure pentru cei judecați de contrabandă. 

 Anul acesta am descoperit în zona localității Săcele 700.000 de pachete de țigări de contrabandă. 

În județele Constanța și Tulcea sunt cele mai frecvente contrabanda la nivel terestru și cea națională. 

Anul acesta au fost pe raza Gărzii de Coastă, 54 de cazuri de tentativă de trecere ilegală a frontieră. 13 traficanți, deferiți justiției. 

Pedepsele sunt foarte mari. De fiecare dată când am avut cazuri de trafic de migranți, suspecții au fost reținuți și condamnați. 

Migranții au primit o formă de protecție din partea statului român. Marea Neagră este foarte dificilă. Riscurile pentru ambarcațiunile ce transportă migranți sunt foarte mari. 

Traficanții știu că vor fi prinși, reținuți. Este o muncă titanică, dar de fiecare dată suspecții au ajuns în fața instanței. 

Majoritatea celor condamnați își execută pedeapsa în România. 

Avem și tehnică și oameni care ne ajută să ținem sub control acest fenomen infracțional. 






Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Planurile lui Stelian Ion, candidatul dreptei unite pentru municipiul Constanța!

25 Apr 2024 145

ZIUA LIVE Costin Răsăuțeanu, candidat PSD la Consiliul Local - „Îmi doresc să reușim să schimbăm abordarea atitudinii administrației în raport cu cetățenii “ (VIDEO)

24 Apr 2024 805

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 24 aprilie 2024

24 Apr 2024 283

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Ce planuri are pentru județul Constanța? (VIDEO)

24 Apr 2024 618

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 607

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 551

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Cum dorește să câștige cursa electorală?

23 Apr 2024 633

ZIUA LIVE Autoritățile locale au obligația să intervină în susținerea persoanelor aflate la risc de sărăcie sau cu probleme de sănătate!

23 Apr 2024 481

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 573

ZIUA LIVE Gabriel Cateliu, candidatul USR pentru Primăria Tortoman județul Constanța - „La alegerile din 2016 am pierdut Primăria la doar 6 voturi“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 503

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în cursă George Tufă, candidatul PNL la Primăria Cumpăna?

23 Apr 2024 527

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 23 aprilie 2024

23 Apr 2024 233

ZIUA LIVE Florin Mitroi, candidatul PNL la Consiliul Județean Constanța - „Văd această candidatură ca pe o responsabilitate imensă"!(VIDEO)

22 Apr 2024 770

ZIUA LIVE Este nevoie de o intervenție cathartică în Primăria Constanța?

22 Apr 2024 687

ZIUA LIVE Planuri și proiecte asumate pentru viitorul comunei Tortoman, alături de candidatul USR, Gabriel Cateliu

22 Apr 2024 485