ZIUA LIVE Ion Dumitru, viceprimarul cu atribuții de primar. „Localitatea Adamclisi este reprezentativă atât pe harta județului, cât și pe cea a țării“ ((VIDEO)

Ion Dumitru, viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Adamclisi vine la ZIUA LIVE.

În cadrul interviului discutăm despre proiectele derulate în localitate, despre inagurarea noului sediu al Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor din comună și aflăm când vor începe lucrările de reabilitare termică a clădirilor Primăriei și dispensarului și Liceului Tehnologic „Jean Dinu” din localitate, fondurile fiind asigurate prin PNRR.

Și tot la ZIUA LIVE discutăm despre proiectul de reoganizare administrativă a țării, care stabilește 12 județe, praguri de 10.000 de locuitori pentru orașe și 5.000 pentru comune.

Deputatul Tudor Benga a anunțat că a depus în Parlament, miercuri acest proiect de lege.

De asemenea și Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), cea mai puternică organizaţie de promovare a mediului de afaceri şi principalul mediator dintre decidentul politic şi antreprenorii români, a cerut în luna aprilie o reformă administrativă, în contextul lipsei banilor de la bugetul de stat.

La acel moment, CCIR a reiterat nevoia urgentă de reorganizare administrativă a României, prin reducerea numărului de judeţe de la 42 la 15, redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5000 de locuitori, precum şi redefinirea noţiunii de oraş ca localitate cu cel puţin 10.000 de locuitori.

ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta

Localitatea Adamclisi este reprezentativă atât pe harta județului, cât și pe cea a țării. A fost municipiu acum foarte mulți ani. Este o localitate istorică.  Este o localitate deosebit de frumoasă. Acolo își desfășoară activitatea două societăți mari de viță de vie ce produc vin bio, căutat pe piața externă. 

Din momentul în care am preluat atribuțiile de primar aveam proiecte în curs de implementare. Este vorba despre o grădiniță pe PNDL care este în stadiu de recepție, două case mortuare în localitățile Zorile și Urluia. Cea din Urluia este finalizată, cea din Zorile este gata în proporție de 80%. Un cămin cultural în localitatea Zorile. 

Am început să reînnoiesc strategia de dezvoltare a comunei. Este vorba despre câteva proiecte pe care doresc să le implementăm. 

Aveam în Adamclisi un singur parc de joacă. Până aucm șapte ani nu s-a construit în Adamclisi. În ultimii ani se construiește în ritm alert. Pot să spun că am construit mult. Am terminat în fiecare localitate câte un parc de joacă pentru copii. Grădinița beneficiază și ea de un parc de joacă. Am modernizat stațiile de autobuz. Am venit la CJC cu propuneri pentru transportul județean. 

Am căutat să marșez pe PNRR și să accesez proiecte de acolo. 

Prin proiecte de digitalizare vom crea muzeul online. La momentul acesta avem două pensiuni funcționale, în jur de 25 de locuri de cazare. Una este în apropierea cetății, una în apropierea mausoleului. Avem un mic restaurant chiar lângă muzeu unde turiștii pot servi masa. 

Investitorii din zonă, societățile agricole, deoarece pe ei ne bazăm, vin alături de noi. În momentul acesta construim pentru a avea infrastructura pregătită să atragem investitori în localitate. În prezent avem 10-12 investitori mai mari. 

Pe digitalizare avem un fond 444.000 de lei.  

Am scos la concurs un post pentru fonduri europene. Împreuna cu celălalt specialist vom începe să scriem singuri proiectele pe fonduri europene. Avem o echipă foarte bine pregătită. 

Jean Dinu a fost un avocat care a înființat primul liceu privat din Dobrogea. Avem acum un liceu care îi poartă numele. 

La noi în localitate locurile de muncă sunt destul de puține. Tinerii se îndreaptă spre Constanța pentru un loc de muncă. 

Avem investitorii din Olanda și Belgia ce intenționează să pună în funcțiune un parc de eoliene în localitate. Va absorbi foarte multă forță de muncă. Din păcate se împiedică proiectul la mediu. În momentul în care vor obține avizele de mediu vor face mai multe drumuri agricole până la fiecare turbină. O parte din curentul produs va ilumina clădiri publice. 

Am căutat să mediez această problemă. Sper ca până la finalul acestui an să le pot da autorizația de construire. Beneficii vor fi și pentru bugetul local. Societatea este declarată în Adamclisi așa că vom avea și bani din taxe. 

Comuna Adamclisi are un buget de 30 de miliarde. Reușim să ne descurcăm. 

Pe PNRR avem reabilitarea Primăriei, a dispensarului din localitate, clădirea Liceului. 

Centrul Comunitar funcționează în clădirea Primăriei. 

Vom vedea o urbanizare a localității. Aceste lucrări vor începe anul viitor. Aștept să semnăm contractul de finanțare. 

Aștept ca Iridexul să ia gunoiul selectiv. Acest lucru nu se întâmplă în prezent. De aproximativ o lună cântărim tot ce înseamnă gunoi, rezid ca să fim siguri pe ce dă banii. Am înființat în localitate puncte de selectare colectivă.

Am discuții cu Ambulanța Constanța pentru o substație de Ambulanță. Până acum un an am avut un punct temporar care s- adesființat deoarece Curtea de Contrui nu a permnis acest lucru. Acum reabilităm o clădire pentru a face un punct al AMbulanței. La acest moment asistența medicală este asigurată de medicul de familie, asisteta medicală, medicul stomatolog. 

Avem discuții avansate cu ISU Dobrogea. În fiecare vară avem punct temporar ISU cu autospecială. În viitor se va construi de MAI o stație ISu dotată cu două autospeciale. La acest moment suntem la fața să cedăm terenul către MAI pentru construirea acestei stații. 

Serviciile trebuie să vină lângă cetățean nu se poate ca un cetățean să meargă 40 de km să își facă o carte de identitate. 

Am depus acte și pentru o sală de sport. 

Am amenajat curtea școlii cu asfalt. Lângă parcul de joacă avem o suprafață pentru activități sportive. Avem un club de kick-boxing, avem echipe de fotbal de copii și seniori care evoluează în grupele județene. Sunt sprijiniți de autoritățile locale. 

Avem promisiuni de la CJC pentru a organiza un festival istorie. Spre finalul lunii august va avea loc. Vom fi parteneri în această activitate. Colaborăm foarte bine cu CJC. Nu suntem mulțumiți de banii primiți, dar bine că îi primim. 

Suntem în curs de înfrățire cu localitatea Volintiri din Republica Moldova. Vom participa împreună la accesarea de proiecte transfrontaliere și europene. Vom face proiecte în zona culturală. 

30 de ani nu s-a făcut mai nimic în coimună, acum cetățenii vor să fie făcute mai repede. 

Vreau ca locuitorii din Adamclisi să fie mulțumiți. 

Va fi o componentă pe PNRR pe cultură și aș vrea să accesez un proiect. tinerii vor pentru copii lor ceva în plus. engleză suplimentar, informatic suplimentar, profesori de dans. Am primit o propunere pentru cursuri de street Dance

Un locuitor din satul Abrud a donat 25 de bicilete locuitorilor și copiilor din Abrud. 

La Groapa cu Albeală se ajunge pe un drum comunal care nu este amenajat. Se ajunge mai greu. Apeductul de la Șipote nu est eobiectiv semnalizat. Cei care vizitează cetatea de la Adamslisi află și despre apeduct. 

Nu imi este frică de regionalizare. Eu am început să fac lobby pe chestia aceasta. Se termină anul acesta digitalizarea. Vin cu urbanizarea. Vin cu serviciile lângă cetățean. 

Nu avem cadastrat mai nimic. Cadastrăm pe zone, cât putem. Când faci o reorganizare trebuie să ai mai multe informații. 

De când am intrat în UE nu și-a asumat nimeni proiectul reorganizării. 

La nivelul administrației locale nu sunt atât de multe economii reducându-se salariile. 

Mă gândesc la varianta comasării alegerilor deoarece nu este corect să chemăm alegătorii de patru ori. 

Vor fi contracandidați de la PSD, Pro Romania, etc. Vreau o campanie electorală liniștită. Nu îmi place să mint. Nu îmi permit să fac lucruri mincinoase. 






PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Aurelia Lăpuşan - „Sunt convinsă că cel puțin femeile își vor da seama că au trecut și ele prin situații ca eroina mea“(VIDEO)

20 Mar 2024 763

ZIUA LIVE Mariana Gâju (PSD) – „Nu sunt adepta compromisurilor pentru a promova. O femeie trebuie să se gândească la demnitatea ei”! (VIDEO)

08 Mar 2024 753

ZIUA LIVE Senatorul Septimiu Bourceanu (PNL) - „Într-un calendar destul de scurt, vom anunța candidatul la CJ Constanța”!

29 Feb 2024 871

ZIUA LIVE Septimiu Bourceanu (PNL Constanța) despre despre comasarea alegerilor europarlamentare cu localele (VIDEO)

29 Feb 2024 558

ZIUA LIVE Interviu cu Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

27 Feb 2024 725

ZIUA LIVE Alegeri comasate. Cum va aborda Alianța Dreapta Unită alegerile din 9 iunie?

22 Feb 2024 1099

ZIUA LIVE Alegeri comasate. Cum va aborda Alianța Dreapta Unită alegerile din 9 iunie?

21 Feb 2024 946

ZIUA LIVE Horia Constantinescu –„Am discutat cu Decebal Făgădău și cred că am conturat formula câștigătoare. Ne înscriem și noi la concurs, partidul decide candidații”!

12 Feb 2024 1499

ZIUA LIVE. Prefectul Silviu Coșa „Nu am primit nicio sesizare sau memoriu de la transportatori și agricultori. MAI și-a făcut datoria, iar cetățenii din Constanța nu au fost puși în pericol”!

16 Jan 2024 939

ZIUA LIVE Primarul Florin Chelaru, despre proiecte europene, transport public și investiții pentru viitor la Năvodari (VIDEO)

19 Dec 2023 890

ZIUA LIVE Interviu cu primarul Florin Chelaru, despre proiectele esențiale ale orașului Năvodari!

18 Dec 2023 1380

ZIUA LIVE. Senatorul PNL Constanța, Septimiu Bourceanu „Până la începutul lunii martie 2024 vor fi anunțati candidații pentru scrutinele de anul viitor"

15 Dec 2023 1122

ZIUA LIVE Senatorul Septimiu Bourceanu - „Toate alianțele politice care se fac la un moment dat au și momente în care există poziții divergente“ (VIDEO)

15 Dec 2023 751

ZIUA LIVE. George Scupra, primar Ovidiu „Am spus că sunt pregătit și pot îndeplini funcția de președinte CJ Constanța. Nu ar fi vreo tragedie să nu ajung în această funcție” !(VIDEO)

21 Nov 2023 1703

ZIUA LIVE Mircea Geoană - „Am un job de făcut la NATO până la finalul mandatului însă am și obligații ca lider politic și vreau să dau din experiența mea" (VIDEO)

13 Nov 2023 1469