ZIUA LIVE Managerul TSC, despre cum va fi marcată Ziua mondială a teatrului, la Constanța


 Teatrul de Stat Constanța are o sală studio nou-nouță, recent amenajată în strada Ion Lahovary, acolo unde, până de curând, erau spațiile administrative ale Teatrului de Stat Constanța.
 
Directorul TSC, Erwin Șimșensohn, a dovedit că, atunci când se vrea, orice vis poate deveni realitate.
 
Vorbim la ZIUA LIVE, marți, 22 martie  despre cum s-a născut această sală.
 
Și pentru a da viață scenei din noua sală a Teatrului, urmează o serie de spectacole despre care vorbim la ZIUA LIVE.

Evaluarea raportului de activitate a managerului Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn va avea loc pe 24 martie cu susținerea raportului de activitate în fața Comisiei conduse de Aura Corbeanu, vicepreședinte a Uniunii Teatrale din România.

La ZIUA LIVE vorbim și despre realizările și nerealizările mandatului de manager al TSC a lui Erwin Șimșensohn.
 
Pe 27 martie este Ziua mondială a teatrului, aflăm cum va fi ea marcată și la Constanța la ZIUA LIVE. 


Cum s-a născut cea mai nouă sală de teatru din Constanța
 

Sper că am stârnit interes și admirație! De când am venit am vorbit despre nevoia de a avea o clădire de teatru! În momentul de față, nu avem așa ceva în oraș. Am spus de la început că e nevoie de o clădire pentru un teatru. Un teatru adevărat are cel puțin două săli de spectacole.



Teatrele au și o sală de studiu: un spațiu modular, adaptabil. Este genul de sală bună pentru regizorii care vor să încerce formule noi. Publicul poate fi poziționat mereu diferit. Prin asta se definește un spațiu studio. Nu are înălțime foarte mare, are și dezavantaje. Doar un anumit tip de spectacole se pot juca aici: cu distribuție mică, fără multe decoruri., a precizat Erwin Șimșensohn. 

  Am găsit parteneri dispuși să investească, să-și lase amprenta asupra unei săli de spectacole din Constanța
 

În luna noiemebrie, sala teatrului a intrat în reabilitare. Mi se pare frumos că patrimoniul orașului va fi valorificat. Am găsit sprijin din partea Bibliotecii Județene, și din partea altora parteneri. A fost o soluție de compromis. În paralel, am pornit demersul de a face o sală studio, în locul unor foste birouri, unde era clubul Doors. A fost un mare hei-rup.  Am găsit parteneri dispuși să investească, să-și lase amprenta asupra unei săli de spectacole din Constanța.
 
Am făcut o deschidere a acestei săli provizorie. Planul este ca la vară, în 2-3 luni să facem acolo o sală reală, cu cabine pentru actori, cu un ghift-shop, să arate ca o sală adevărată de spectacole. Sperăm să avem sprijinul mediului privat din Constanța.

Cei care au făcut posibilă această sală sunt echipa teatrului, de la directorul tehnic, la toată echipa din subordinea lui., a completat Erwin Șimșensohn la ZIUA LIVE. 


 
Cine a făcut posibilă noua sală de teatru
 

Toată echipa Teatrului a pus umărul! A făcut minuni. Am avut sprijinul proprietarilor spațiului. Ne-am lăasat să facem modificările de care am avut nevoie. Și autoritățile ne-au sprijinit., spune managerul Erwin Șimșensohn. 

 
 
Despre evenimentul pentru tinerii din Centrele de Plasament
 
Este vorba despre o reprezentație la matineu a spectacolului „8 TAȚI” de Tina Muller, regia Irisz Kovacs, dedicată tinerilor adolescenți din centrele de plasament din județul Constanța.
 
Tema spectacolului este una dificilă și foarte personală pentru mulți dintre tinerii aflați în centrele de plasament și din acest motiv, reprezentația va fi urmată de o discuție cu acești tineri coordonată de un educator psiholog.
 
 


Publicul a fost foarte încântat! Avem 80 de locuri, dar de fiecare dată a fost plin.  Sunt convinsă că vom repeta evenimentele pentru tinerii din Centrele de Plasament. Suntem în repetiții pentru următorul eveniment., a mai adăugat Erwin Șimșensohn. 

 
 Ziua Teatrului la Constanța 
 

Marcăm Ziua Teatrului cu o premieră specială. E un spectacol foarte puternic și foarte frumos, creat special pentru acest spațiu.
 
În weekend va fi spectacoluol Maria Tănase-O poveste!

 
„MARIA TĂNASE. O POVESTE” este un one woman show care înfăţişează o versiune despre viaţa celebrei cântăreţe, cu aspecte ale personalităţii ei care sunt mai puţin cunoscute. Documente autentice, scrisori de arhivă, frânturi din interviurile, gândurile şi amintirile ei, analogii cu Edith Piaf sau cu Frida Kahlo, toate alcătuiesc o imagine coerentă a unei femei superbe şi puternice.
 
 
Premiera la Universuri Paralele
 
Așa cum restricțiile aduse de pandemie au dus la reinventarea, anul trecut, aTeatrului de Vară Soveja, tot așa, acum, când reabilitarea fostei clădiri a Teatrului „Fantasio” i-a lăsat pe actori fără scenă, conducerea TSC a găsit o excelentă ieșire din impas – crearea provizorie a unei săli studio, făurită în timp record, cu mobilizare eficientă și forțe proprii. Și pentru a da viață scenei din noua sală a Teatrului, a fost prezentat în avanpremieră spectacolul „Universuri paralele”, de David Lindsay-Abaire, în regia lui Radu Iacoban. Scenografia a fost semnată de Tudor Prodan, muzica îi aparține Aidei Šošić, iar lighting designul lui Alexandru Bibere.

Piesa lui David Lindsay-Abaire a fost premiată în 2007 cu premiul Pulitzer, iar în 2010 a fost ecranizată, cu Nicole Kidman în rolul principal. 

Varianta pusă în scenă la Constanța îi are ca protagoniști pe Mihaela Velicu, Cătălina Mihai, Lucian Iftime, Lana Moscaliuc și Theodor Șoptelea, cinci dintre cei mai buni actori ai talentatului colectiv de teatru condus deErwin Șimșensohn.

Spectacolul, deși are o notă tragică (este vorba de un cuplu care și-a pierdut copilul într-un accident) investighează, cu empatie și umor, modul în care durerea poate fi integrată și gestionată, felul în care oamenii se raportează la suferință și încercarea lor disperată de a-i supraviețui, lăsând furia să se transforme în acceptare și întunericul din suflet în lumină și speranță.

Premiera va avea loc pe 27 martie 2022, eveniment pe care vă recomandăm să nu-l ratați, dacă doriți să vă bucurați de un spațiu teatral nou și cochet, precum și de un spectacol de excepție, unde prestația impecabilă a actorilor confirmă forța remarcabilă a teatrului constănțean, locul său de frunte în pesajul cultural românesc.
 
 

Vrem să reluamă conceptul Be Safe de stagiune estivală. Nu aveam anul trecut teatru și buget anul trecut, era și o situație încertă. Pregătim multe! O tabără internațională de scenografie, un festival de film. Consiliul Județean ne sprijină mult., a spus Managerul TSC la ZIUA LIVE.


 
 
 
Urmează bilanțul activității pentru Managerul TSC, Erwin Șimșensohn.
 

Nu am emoții. E ca la facultate. Când știi că ai invățat....e altă situație. , a menționat Managerul TSC. 


Este Erwin Șimșensohn un manager pretențios?
 

Categoric! Nu sunt exagerat de pretențios. Îmi place să lucrez cu oameni buni. Nu caut dacă este de la Cluj sau din altă parte. O tânără regizoare de 21 de ani de la Cluj a montat un spectacol la noi. Caut cei mai buni oameni! Caut să aduc din toate zonele, în funcție de genul spectacolului, de programul repertorial. Regizorul e cel ce evaluează trupa.


El își alege actorii, organizează castinguri. Nu e obligat să facă un casting național sau local. Dacă regizorul spune că știe un actor bun pe rolul în cauză, nu trebuie neapărat să realizeze un concurs. Vreau să fac performanță. Să ridic nivelul spectacolelor.
 
 
Pe acest drum , mă aflu în prima jumătate. E mult de muncă. E un proces care ia timp. Nu poți să dai peste cap un repertoriu întreg! Încet, încet ...., a mai menționat managerul în cadrul interviului ZIUA LIVE. 

 

Se vor relua spectaole vechi, care nu s-au mai văzut de mult?
 

Sunt multe spectacole care nu se pot adapta la spațiul mic. Un spectacol poți evalua dacă mai are rost să-l ții în repertoriu. Se decide dacă spectacolul și-a trăit viața sau nu. Implica costuri logistice. Totul depinde de succesul respectivului spectacol. În fiecare stagiune trebuie să ai premeire. Stagiunea se îmbunătățește.

  
 În orice oraș, e nevoie de un Teatru de Repertoriu
 

În orice oraș, e nevoie de un Teatru de Repertoriu. Evident, și la Constanța!  Teatrele de proiecte riscă să se ducă într-o zonă comercială. Un spectacol deschide anumite gusturi. Bunul gust în arta și cultură, se cultivă.
 
Există diverse forme de expresie, moduri de a aborda lucrurile. Teatrul are un rol educațional pe termen lung., spune Erwin Șimșensohn. 

  Teatrul trebuie să-ți dea teme de gândire

Spectacolele cu doar un rol de divertisment nu ajută deloc. Teatrul trebuie să-ți dea teme de gândire. Dacă după ce ieși de la un spectacol de teatru, ieși cum ai intrat, ai fost degeaba!

 
Importanța unor vedete care să joace în spectacole 

Cred că trebuie și vedete invitate în spectacolele de teatru. E nevoie să explic de ce să chemăm vedete când avem o trupă formată. Pentru mine, important este publicul! , a mai precizat la ZIUA LIVE, Erwin Șimșensohn. 
 

Se fac demnersuri pentru Titulatura de Teatru Național Constanța?
 

În acest moment, nu. În legea muzeelor există un criteriu pentru această titlatură. În legea teatrelor era un vid, nu se făcea nici o referire.


Era acest vid legislativ în 2020. Atunci am mers la Consiliul Județean. Atunci nu era clar. Nu există nicăieri scris cum se acrodă și ce se acordă. Era o stare de incertitudine legată de cum se face. Ministerul Culturii a sesizat acest vid, și a adăugat un set de criterii. Nu s-a implementat încă procedura. Trebuie să ai o vechime, regizori din afară, trebuie o anvergură cultură. Eu cred că teatrul din Constanța poate ajunge la această anvergură. Trebuie să devenim un brand recunoscut. Dar...asta ia timp.

 
Râmâne Teatrul așa sau ar putea căpăta o identitate?
 

Eu am propus la nivel nonformal asta. Am propus mai multe varinate. Cred că teatrul trebuie să aibă o denumire a unei mari personalități. Teatrul trebuie să aibă denumirea unei personalități artistice sau istorice(ex: Teatrul de la Iași, Teatrul de la Ploiești), peste tot au denumiri de personalități.
 
Mergând pe modelul Teatrului Regina Maria din Oradea, ne-am putea lega de Carol I, de personalitatea Carmen Silva, s-ar putea numi Teatrul Dramatic Carmen Silva Constanța, sau de Mihail Kogălniceanu, aceastea ar fi propunerile mele.
 
Dar schimbarea unei denumiri, se întâmplă să sperie lumea. Când s-a schimbat denumire, s-a făcut și reorganizare, iar asta a speriat lumea.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teatrul de Stat Constanța readuce, după 50 de ani, spectacolul „Casa Bernardei Alba”, pe scena pontică

18 Apr 2024 574

Teatrul de Stat Constanța caută colaboratori pentru proiectele derulate pe perioada verii. Unde trimiți CV-ul

09 Apr 2024 478

Manageri la raport Ce note au primit directorii instituţiilor de cultură din Constanţa? (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 620

Patru spectacole în luna aprilie la Teatrul de Stat Constanța, printre care și noua producție, „Casa Bernardei Alba”

30 Mar 2024 757

Actor al Teatrului de Stat Constanța La mulți ani, Mihai Sorin Vasilescu!

29 Mar 2024 613

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, nominalizat la Gala Premiilor Radio România Cultural

25 Mar 2024 803

„Memoria apei”, o tragicomedie excepțională, pe scena Teatrului de Stat Constanța

23 Mar 2024 757

„Casa Bernardei Alba” de Federico Garcia Lorca, noul spectacol pregătit de Teatrul de Stat Constanța (GALERIE FOTO)

17 Mar 2024 628

La Teatrul de Stat Constanța O radiografie a psihicului adolescentin, în piesa „Jocuri în curtea din spate”

10 Mar 2024 476

Originar din Constanța George Stancu și cele peste două decenii în care s-a dovedit a fi „un actor de echipă” la Teatrul de Stat Constanța

07 Mar 2024 646

Teatrul de Stat Constanța cumpără Toyota Rav4 Hybrid AWD Dynamic!

07 Mar 2024 536

Teatrul de Stat Constanța cumpără Toyota Rav4 Hybrid AWD Dynamic!

07 Mar 2024 479

Achiziții de aproape un milion de lei la Teatrul de Stat Constanța. Iată firmele câștigătoare (DOCUMENT)

05 Mar 2024 518

In memoriam Toma Caragiu, fostul actor al Teatrului de Stat Constanța, plecat prea repede din această lume

03 Mar 2024 1043

Început de primăvară la Teatrul de Stat Constanța, cu „10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”

02 Mar 2024 687