ZIUA LIVE. Părintele Marius Moșteanu, paroh la Parohia Sfântul Nicolae Vechi „Postul trebuie să fie un mod de viață în care trebuie să ne bucurăm, că îi dăm organismului și altceva“


  Ne apropiem cu pași repezi de momentul în care creștinii ortodocși prăznuiesc Învierea Domnului. Se apropie Paștele și toată lumea este cuprinsă deja de febra pregătirilor. Cumpărături pentru masa festivă, decorațiuni, aranjarea casei, înroșirea ouălelor.. toate contribuie la acea atmosferă de sărbătoare!

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece în fiecare an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui.

În pofida restricțiilor, anul acesta enoriașii vor putea participa fizic la cea mai mare sărbătoare a creștinătății, inclusiv la Biserica Sfântul Nicolae Vechi din Constanța, unde slujesc preoții Marius Moșteanu și Alin Constantin Boc.

Cu toate acestea, lumea este în continuare foarte preocupată cum va sărbători Paștele. Toate detaliile despre acest aspect le aflăm de la părintele Marius Moșteanu.
 
Părintele ne vorbește și despre simbolistica Învierii și a luminii pe care credincioșii o vor duce în caselor lor și anul acesta.

Tradiția vopsitului ouălelor

Sunt foarte multe ziceri care spun că ouălele se înroșesc joi, vineri sau sâmbătă. Începând cu Liturghia de dimineață, noi am unit-o cu Vecernia, înseamnă că am trecut în ziua cealaltă. Sunt niște noțiuni temporale în Biserica Ortodoxă, astfel încât o slujbă deschide ziua următoare. Dar, mergând pe spusele lui Moise din cartea Facerii, la noi zilele liturgice încep seara. Deja e vineri pentru noi. De aceea, ouălele se vopsesc astăzi.

 

Parohul ne explică de ce ouălele sunt vopsite roșii.

În zilele răstignirii a trecut cineva cu un coș cu ouă, pe lângă crucea Mântuitorului. A curs o picătură de sânge, și le-a înroșit. , spune preotul Marius Moșteanu.

Legătura dintre ouă și simbolul iepurașului

O femeie era săracă și avea câțiva copii și nu știa cum să îi suprindă pe copii de Paște.  A luat niște ouă, le-a vopsit și le-a așezat prin grădină. Copiii s-au bucurat și au cules ouălele.

Ei au văzut prin grădina lor trecând un iepuraș al vecinilor. Atunci, copiii, au crezut că iepurașul a fost cel care a adus ouălele, spune frumoasa legendă istorisită de preot.

Preotul Marius Moșteanu despre postul Paștelui

Dacă Postul nu are la baza intenția bună, degeaba este ținut. Duhovnicește, definiția negativă a postului nu este binevenită. Dacă în Post ne pregătim să învățăm ce nu se face, nu este corect. Postul are șapte săptămâni. În afară de faptul că Postul este o abstinență, postul înseamnă cumpătare. Din punct de vedere medical, Postul reprezintă o detoxifiere a organismului. Organismul va întineri.

Postul trebuie să fie un mod de viață în care trebuie să ne bucurăm, că îi dăm organismului și altceva. Altfel ne bucurăm de sărbătoare, după ce am ținut Post. O dezlegare are un efect în măsura în care vine ca o răsplată.

O faptă nu poate fi iertată înainte de a fi săvârșită

Cel mai important este că ortodoxia nu are în vedere păcate nesăvârșite. O faptă nu poate fi iertată înainte de a fi săvârșită. Premeditarea nu poate fi iertată.  Nu putem să dăm o dezlegare pentru cei care sunt în suferință. Ei fac doar atât cât pot face. Fiecare caz particular, reprezintă o speță. , precizează părintele.

Postul la copii

Biserica propovăduiește înțelegerea copilului, ca faptul că abstinența nu reprezintă o poruncă absurdă. După șase-șapte ani, este recomandată spovedania la copii.  Eu nu recomand un post obligatoriu la copii. Asta poate scoate ce e mai rău din copil. Dar dacă, se cultivă în familie o sinceritate, lucrurile stau altfel.

Între trup și suflet voința noastră face diferența

Dacă cei nepostitori ar încerca o zi din acest post, s-ar întâlni la jumatatea drumului cu postitorul încrâncenat, astfel, măcar o zi din cele 49 de zile de Post, să fie și el luminat. Între trup și suflet voința noastră face diferența.Dacă postul îți dă posibilitatea să te bucuri, vom simți adevăratul sens al Postului. Sărăcia i-a făcut pe oameni să țină post. Sărbătoarea Paștelui este prilejul în care dărnicia se întâlnește cu sinceritatea!, a precizat părintele.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Calendar Ortodox. Află ce Sfinți sunt prăznuiți astăzi

22 Mar 2023 478

Cât costă să ajungi preot în România. Dezvăluirile unui fost preot din Constanța (VIDEO)

14 Mar 2023 10270

Constanța Dosar penal deschis după moartea preotului Cătălin Moroșan. Acesta ar fi ingerat o substanță necunoscută

03 Mar 2023 3090

Mesajul plin de durere al soției preotului decedat la Constanța. „Drum lin spre cer dragostea mea! Vei rămâne veșnic în sufletul meu! “

03 Mar 2023 19533

Tragedie în prima săptămână din Postul Mare Preotul Cătălin Moroșan s-a stins din viață în Spitalul Județean Constanța

01 Mar 2023 13153

Calendar Ortodox, duminică, 26 februarie 2023. Mare sărbătoare cu cruce roșie

26 Feb 2023 1093

Averea și interesele comisarului Anca Ioniță, de la Comisariatul Județean de Mediu Constanța (DOCUMENTE)

20 Feb 2023 841

Judecătorii motivează condamnarea definitivă a unui preot din Arhiepiscopia Tomisului!

16 Feb 2023 5241

Un an de la decesul unuia dintre cei mai apreciați slujitori de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța

12 Feb 2023 3011

Părintele Marius Moșteanu, la ceas aniversar. La mulți ani, cu multă căldură!

12 Feb 2023 5350

Un preot din Constanța a fost condamnat definitiv!

09 Feb 2023 4859

Calendar-Ortodox 9 februarie - pomenirea sfântului mucenic Nichifor

09 Feb 2023 559

UPDATE Un preot din Constanța, în stare gravă la spital. Mărturia disperată a soției. „Ne luptăm cu morile de vânt, avem piedici“

04 Feb 2023 9394

Un preot, martor la tragedia de la ieșire din pădurea Babadag „Dragi părinti, educați-vă copiii, responsabilizati-i atunci când le dați o mașină pe mână“ (GALERIE FOTO)

28 Jan 2023 2315

Calendar-Ortodox 28 ianuarie - pomenirea preacuviosului părinte Efrem Sirul

28 Jan 2023 678