ZIUA LIVE. Petre Enciu „Bugetul pentru anul 2022 este unul mai performant decât cel din anul precedent “



Consilierii județeni au aprobat săptămâna trecută Bugetul de Venituri și Cheltuieli, pentru anul 2022, al Consiliului Județean Constanța.
 
Estimarea bugetară este mai mare față de estimarea anului precedent cu 320.324.626 lei, mai exact 780.157.543 de lei.
 
Pentru anul 2022, cheltuielile estimate aferente instituției noastre se ridică la suma de 853.700.386 de lei, diferența fiind asigurată din excedentul anilor precedenți.
 
Din valoarea totală a cheltuielilor, 374.371.593 lei reprezintă cheltuieli de funcționare, iar diferența de 479.328.793 lei reprezintă cheltuieli cu investițiile, acestea din urmă fiind cu 268.907.556 lei mai mari față de cele din anul 2021.

La ZIUA LIVE, aflăm ce proiecte vor fi finanțate din bugetul pentru 2022 la nivelul județului Constanța? Invitatul ediției este vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu.

Pe lista de investiții fonduri pentru demararea următoarelor proiecte: plantarea perdelelor forestiere de-a lungul drumurilor județene; Ruta EuroVelo6; Adăpost Județean de Animale; Platforma Industrială.
 
Pentru eficientizarea navetei, am propus și identificat teren in centrul județului, mai exact în intravilanul municipiului Medgidia; Semnalizare rutieră și refugii pe rutele turistice și suplimentarea bugetului ajutoarelor sociale cu suma de 150.000 de lei.

Consiliul Județean va folosi acești bani pentru racordarea la electricitate a locuințelor familiilor grav afectate de sărăcie.


Bugetul pentru anul 2022 în viziunea lui Enciu
 

 
Din punctul meu de vedere, este unul mai performant decât cel din anul precedent. Este foarte greu să anticipezi ce ți rezervă anul care se va derula. Este performant din punct de vedere al cheltuielilor de dezvolatare, care trebuie să fie consistente ca și volum. În județ, vorbim de un buget de peste 850 de milioane de lei. 56% sunt cheltuieli de dezvoltare.
 
 
Față de anul trecut, la cheltuielile de dezvoltare înregistrăm un progres în acest an.
 
 
Este din punctul meu de vedere un buget ce exprimă dorința CJC de a investi în dezvoltarea județului. Noi, cei din USR Plus nu ne-am opus acestui buget, a mai spus vicepreședintele CJC. 
 

 
Enciu, despre proiecte
 
 

Aproape 85% reprezintă banii pe care îi atragem din fondurile europene. Avem alocări de sume de la bugetul de stat. Din toate proiectele cu fonduri europene, 83% sunt fonduri europene. Avem o pondere bună de atragere de fonduri europene. Am făcut aceasta analiză, și am extras aceste procente din bugetul județului, a spus Enciu la ZIUA LIVE. 

 
 
Proiectele de investiții pentru 2022
 

As propune 2 categorii: aflate în implementare și cele aflate în pregătire, pentru care am alocat bani, am demarat proceduri de achiziție pentru studiul de fezabilitate, dar nu avem un contract de finanțare semnat. Cele mai palpabile sunt cele pentru care avem contractele de dinantare semnate: cele trei proiecte de reabilitate de drumuri județene. Proiecte scumpe, contracte de finanțare de 300 de milioane de lei. Sunt cele mai importante proiecte CJC. Putem vorbi și despre proiectele de reabilitare de monumente istorice.
 
 
La Edificiu Roman cu mozaic și Hipogeu avem dificultăți cu proictanții. Suntem în stadiul de avizare. Nu am reușit să obținem avizul la Comisia de Arhitectură.



Dacă nu le obținem in prima jumatate a acestui an, putem vorbi despre plasarea a acestor proiecte în pericol. Expiră și perioada de finațare.  Ceva se blochează la Ministerul Culturii. Suntem în fața unor paradoxuri în raport cu comisia STAI. Dar nu abandonăm proiectul. Peste comisia STAI semenează ministrul culturii. El nu contestă rezoluția dată de acestă comisie. Totul depinde de această comisie. La Carsium avem avizul. În curând intrăm în Comisia Tehnico Economică. Carsium este salvat.  , a mai adăugat Enciu. 

 


 Despre proiectele scrise și care au încă contracte neîncheiate de finațare
 
 

Avem o garnitură importante de proiecte, în faza de evaluare. Încercăm să vorbim despre POIM, despre gestionarea capacității de a face față pandemiei, proiecte cu școlile speciale, prin care vrem să achziționăm  materiale pentru anumite școli din județ, pentru cursurile online. Se află în evaluare la finațator. Proiecte de 103,5 milioane de lei. Am avut proiecte pe covid si cu Spitalul de Pneumo si cu Spitalul Judetean.
 
 
Toate proiectele care au nevoie de o sumă mai mare de 10 milioane pentru a fi implementate sunt eligibile prin PNRR.

 
 
Despre studiile de fezabilitate
 
 

Sunt foarte multe. Discutăm de proiecte noi, despre intențiile CJC. Pot vorbi despre 4 proiecte în sănătate: 4 constructii noi, 3 in cadrul SCJU și una in cadrul celui de Pneumo. Un spital de pediatrie, ginecologie, neonatologie la SCJU, un Institut de Cercetări în nutriție și despre redimentionarea secției de Primiri urgențe cu secția de Traumatologie.
 
 
La Pneumo, ne dorim construirea unei secții cu toții bolnavii din spitalul de Pneumo. Clădirile existente să le folosim pentru recuperarea pacienților.
 
 
Mai avem de reabilitat drumul dintre Tariverde și Crucea, elaborăm studiul de fezabilitate.
 
Mai vorbim de Cetatea Histria, foarte elibigilă pe PNRR. Acvariul, un obiectiv important pentru CJC. O invesției estimată la 50 de milioane de euro. Teatrul de Copii se va constitui în incinta Complexului Muzeal
 
 
Avem proiecte si pentru școlile speciale: teremuri de sport, ateliere de olărit.   


  
 Enciu vorbște și despre teatrele constănțene.

 

Reabilitarea Teatrului de vară Mamaia, o avem în plan. Căutăm o finațare.  Mulți m -au întrebat de această locație. Este păcat să nu aducem Teatrului de vară Mamaia la viațăa. Este un brand.
 
Despre Teatrul de Vară Soveja, rămâne să vedem cum vom aplica pentru aceste stadii de fezabilitate.  Asteptăm o notă conceptuală din partea unor arhitecți., a precizat Petre Enciu la ZIUA LIVE.  


 
 
O altă temă pusă în discuție la ZIUA LIVE este plantarea de perdele forestiere.  
 

Sunt fonduri alocate pentru ele. Ideea este de a proteja puietul până la stadiul de masiv. Ne gândim, vorbim cu specialiști. Vreau să ne conservăm pe conservarea puietului. La Hârșova avem o împădurire, care a dipărut. Cea mai importantă a acestor tipuri de investiții este să protejăm puietul, care se poate usca, poate fi furat.

 
 
 
Ruta EURO VELO 6 este un program care devine din ce in ce mai important pentru Europa.  
 
 

Avem bani la dispoziție pentru sutdierea acestui obictiv de investiții. CJC Timiș ne a chemat pe toti pentru a discuta acesta obictiv, care devine din ce in ce mai important pentru Europa.  Este minunat să avem un traseu turistic.  Traseul este de -a lungul Dunării. Va intra în județ pe la Ostrov, și la Tulcea pe la Gârliciu. 


Pe lista de investiții fonduri se află și Platforma Industrială.
 

Centrul județului e cel mai eficient loc pentru cei ce vor face naveta. Si am ales Medgidia, este un loc ideal. Este un proiect vital pentru județul Constanța. E bun pentru tot județul! În prima linie vor fi locuitorii din Medgidia. Nu am dat drumul la un studiu de fezabilitate pentru acest proiect, a mai precizat Enciu. 
 

 
Un alt proiect este și  adăpost județean de animale.
 

Tot Medgidia ar fi locul, pentru că este centrul județului, este cel mai eficient din punct de vedere al transportului. Vin tot felul de solictări de la Poliția Animalelor. Facem ce putem și ne descurcăm cu putem! La techirghiol și Scărișoreanu s-a intervenit punctul și ne-am descurcat punctual. Vom încheia contracte cu operatorii economici din aceste domenii., a mai spus Petre Enciu. 

 
 În județ se află familii nevoiașe, neracordate la electricitate. 
 

 Nu e vorba de populism. Ne-am lovit în drumurile prin județ de diverse situații. Sunt foarte multe familii care nu sunt racordate la electricitate, preponderent la nivel rural. Ei nu cunosc birocrația din spatele unui branșări. Ar primi bani pentru racordare la electricitate.
 


Familiile pot solicita ajutor CJC. Consilierii îi pot ajuta să formuleze cererile. Noi, consilierii județeni, să ajutam astfel de familii, dacă îi întâlnim pe teren, să știm că avem niste bani în spate pentru asta. Prin societatea civilă, îi putem ajuta. Ne propunem să branșăm 15 gospodării în anul acesta., a mai menționat Petre Enciu.  


Transportul județean, discuție între CJC și primari 

 

Avem o discuție la Cumpăna, la Năvodari. Cunosc doleanțele primarilor vis a vis de transportul județean. Transportul local în aceste localități a fost asigurat de CJC. Nu face sens ca un transport județean să bobineze un oraș. Peste tot, transport județean înseamnă autogară-autogară. Este scump pentru ei să înființeze un transport local, public.


O gestiune directă înseamnă organigramă, personal de angajat. Este foarte greu de realizat. Aflându-se în această dificultate, întind mâna CJC.

CJC vrea un transport care să se desfășoare între două autogări, a spus vicepreședintele CJC. 
 



Vicepreședintele CJC a vorbit și despre prioritatea lui 0 în anul 2022.

Pentru 2022 îmi propun să realizez aceste studii de fezabilitate. Este prioritatea mea 0. Trebuie să ne mișcăm de două ori mai repede ca până acum!, a spus Enciu. 




 Interviul integral în puteți urmări aici.


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 583

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 584

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în cursă George Tufă, candidatul PNL la Primăria Cumpăna?

23 Apr 2024 540

ZIUA LIVE Florin Mitroi, candidatul PNL la Consiliul Județean Constanța - „Văd această candidatură ca pe o responsabilitate imensă"!(VIDEO)

22 Apr 2024 778

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 540

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 697

ZIUA LIVE Predare de ștafetă la Valu lui Traian! Iulia Iurea, despre proiectele pe care le-a gândit și pentru care a obținut finanțare!

17 Apr 2024 853

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 576

Interviu online cu voleibalista Alexandra Spînoche, căpitanul CSM Constanța „E o plăcere să mă întorc acasă și să joc pentru orașul meu“

16 Apr 2024 1241

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu

15 Apr 2024 615

Mircea Geoană, a acordat un interviu cotidianului britanic „The Telegraph” - „Alianța transatlantică este vitală“

11 Apr 2024 425

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 627

ZIUA LIVE În ce direcție se îndreaptă orașul Mangalia? (VIDEO)

09 Apr 2024 664

Interviu online cu avocata Maria Neagu, din cadrul Baroului Constanța - Sistemul judiciar din România, prin ochii unui tânăr avocat stagiar

07 Apr 2024 1021

ZIUA LIVE Proiecte candidaților PNL pentru primăriile comunelor Cobadin și Tortoman din județul Constanța (VIDEO)

04 Apr 2024 1249