ZIUA LIVE Petre Enciu. „Dacă totul merge bine am putea începe lucrările la Edificiul Roman cu Mozaic în aproximativ o lună“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

Săptămâna trecută a fost emisă autorizația de construire nr. 651 solicitată de Consiliul Județean Constanța pentru proiectul de consolidare, conservare, restaurare, protejare, amenajare și punere în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic.

Documentul are o valabilitate de 24 de luni.

Proiectul de restaurare va fi realizat de compania italiană Giano Restauri, specializată în restaurarea monumentelor istorice iar valoarea totală a contractului este de 9.869.677 lei, fără TVA.

Marți, 19 iulie de la ora 14.00, vă invităm să vedeți cum arată astăzi Edificiul Roman cu Mozaic, înainte începerii lucrărilor de conservare, restaurare și amenajare.

Discutăm despre acest proiect împreună cu vicepreședintele CJC, Petre Enciu.

Menționăm că între timp s-a reușit și obținerea de către constructor a avizelor de la Comisia Națională de Arheologie care solicitase prezentarea documentației privind lucrările proiectului „Restaurarea, conservarea, amenajarea și punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic“.

ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.

În perioada următoare trebuie să recepționăm proiectul tehnic, să îl analizăm în comisia tehnică. Va fi supus votului consilierilor după care vom putea vorbi despre începerea lucrărilor. este partea cea mai elaborată a acestui proiect. dacă totul merge bine ar putea începe lucrările în aproximativ o lună. 

La execuția lucrărilor ținem cont de contextul actual economic care nu este favorabil din cauza creșterii costurilor. 

Acest proiect are un an întârziere. S-au obținut foarte greu documentele.Va trebui să găsim o soluție. 

Normal vorbim despre 18 luni pentru acest proiect, dar antreprenorul trebuie să găsească un grafic pentru lucrări pentru a putea fi realizat în termen. 

Cred că va găsi calea și va avea ideile prin care să poată ajusta graficul și a nu avea probleme. 

În mai 2018 s-a semnat contractul de finanțare pentru această investiție. Contractul este finnațat prin fonduri europene. A avut o valoare de 14 milioane. Au urmat mai multe proceduri. Acest proiect a plecat cu o valoare de aproximativ 10 milioane, s-a atribuit putin sub 10 milioane. Când am preluat abia se emisese ordinul de începere. 

Avem peste un an de zile întârzieri. Acum suntem la ultimul pas și la un pas de emitere a ordinului de începere. 

Cea mai grea comisie a fost cea Tehnică de Arhitectură. Am fost prezenți în toate comisiile și am încercat să fie totul bine. 

Acest proiect este pe fonduri europene și necesită o muncă de avizare mai mare decât cea din fondurr publice. Până la urmă am obținut un aviz condiționat de lucrări arheologice, având în vedere că suntem în zonă arheologică. 

Va fi restaurată și terasa dinspre Casa cu Lei, inclusiv zidul. Este neapartă nevoie să fie reparat plafonul. Va fi restaurată fațada, ferestrele și ușile vor fi schimbate. Vom avea platforme pentru persoane cu dizabilități. Va fi restaurat mozaicul. Nu ne permitem spă schimbăm aspectul radical al acestuia. Va fi curățat și reabilitat bucată cu bucată. 

Piesele lipsă vor fi completate cu elemente asemănătoare. Vor fi instalații pentru prevenirea incendiilor. Vom scăpa de aceste degradări. oamenii se vor plimba și pe aceste terase care sunt acum închise. 

Noi încercăm să includem în Consiliul Județean Constanța biletul unic pentru aceste edificii. Ne-am lovit de o parte legală a acestei idei. Biletul unic va viza instituțiile de cultură din subordinea CJ Constanța. 

Ducem lipsă de proiectanți. Acum compania este din Italia. Ei sunt specialiști pe partea de mozaic. Nu sunt specialiști, iar experiența ne spune că dacă investim bani în fața de proiectare avem șansa unor proiectanți serioși. 

Trebuie să căutăm proiectanți care au mai realizat astfel de lucrări de proiectare a unor clădiri de patrimoniu. 

Dacă lucrurile merg în continuare așa cum trebuie, ar trebui ca la sfârșitul lunii august să fie emis ordinul de începere. Condiționarea nu este foarte dificilă. Este una normală având în vedere că suntem în zonă arheologică. Va fi nevoie de săpătură, va trebui realizată această descărcare de sarcină arheologică. 

S-au făcut pași importanți la reabilitatea Clădirii Muzeului de Istorie și Arheologie. Se lucrează, sunt mulțumit de prestația proiectantului. Va mai dura. Principala problemă este avizul de la Ministerul Culturii. 

Pentru patrimonoiul MINAC se va apela la o firmă pentru depozitarea patrimoniului pe perioada lucrărilor de reabilitare. Aici se vor depozita în magazii pentru a nu fi pus în pericol. 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Andrei Talpeș, directorul CSM Constanța „Un buget competitiv începe de la 25 de milioane de lei pe an"!

23 Sep 2022 704

ZIUA LIVE. CSM Municipal primește aproape 2 milioane de euro de la bugetul local. Care sunt obiectivele de performanță trasate de finanțator?

21 Sep 2022 1008

DNA angajează! Iată ce post este vacant și care sunt condițiile

20 Sep 2022 3956

ZIUA LIVE. Cea mai dificilă iarnă la orizont. Situația mai gravă va fi la Constanța unde sunt peste 30.000 de abonați la sistemul centralizat

14 Sep 2022 1328

ZIUA LIVE Prefectul Județului Constanța, Silviu Coșa. „În municipiul Constanța sunt peste 30.000 de abonați la sistemul centralizat de termoficare“ (VIDEO)

13 Sep 2022 888

ZIUA LIVE. Inspector principal Andrei Ene „Contrabanda este un fenomen foarte vechi, întâlnit în toată lumea“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Sep 2022 535

IGPR a amânat concursul pentru funcția de adjunct al șefului IPJ Constanța, până la o data ulterioară (nestabilită)!

02 Sep 2022 684

InterviuLaura Iordan Adrian, actriță a Teatrului de Stat Constanța, despre experiența SEAS 2022

31 Aug 2022 712

Interviu Marian Adochiței, actor al Teatrului de Stat Constanța despre experiența SEAS 2022

31 Aug 2022 1011

ZIUA LIVE. Daniel Georgescu - „Vor fi alegeri libere în PSD Constanța. Până la sfârșitul anului vom avea o altă abordare, în forță” (VIDEO)

26 Aug 2022 976

ZIUA LIVE Daniel Georgescu, șeful ACN, despre lucrările derulate pentru consolidarea malului surpat din localitatea Cumpăna (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Aug 2022 849

ZIUA LIVE Daniel Georgescu, șeful ACN, consilier PSD- „Îmi doresc să fiu primarul Constanței și de mâine“ (VIDEO)

25 Aug 2022 1318

ZIUA LIVE. Daniel Georgescu a revenit în Consiliul Local Constanța. Ce planuri are pentru 2024?

24 Aug 2022 1932

„Mai grea decât dictatura e libertatea, care include și responsabilitatea“ ZIUA LIVE. Poziția Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la pedepsirea celor ce fac glume pe seama Bisericii (VIDEO)

10 Aug 2022 1071

Evenimentele zilei Ziua Internaţională a Pisicii. Câte pisici au fost sterilizate anul trecut la Constanța

08 Aug 2022 717