ZIUA LIVE Prim-procurorul Mihai Alexandru Stanciu - „În ultimele luni, numărul infracțiunilor sexuale asupra minorilor a crescut”

  • Invitatul nostru de astăzi la ZIUA LIVE este magistratul Mihai Alexandru Stanciu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, live pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.

Prim-procurorul Mihai Alexandru Stanciu: „Procurorii sunt tineri 25-40 de ani. Unii sunt la început de drum. aici este o unitate competitivă. Activitatea este una dinamică, sunt dosare simple, în sensul că nu au o miză apartea iar cele care sunt mai complexe se finalizează de regulă cu trimitere în judecată. Activitatea este foarte interesantă și pentru că magistrații vin an de an să faca stagii de practică dar și studenții.”

Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, al doilea loc pe țară după Iași la trimiteri în judecată

„În ultimii 10 ani ne-am menținut. Nu numărul de dosare de trimitere în judecată este important ci calitatea actelor”, potrivit prim-procurorului Stanciu.

Magistratul Mihai Alexandru Stanciu, despre dosarele „îngropate”: „De regulă, dosarele care apucă să se învechească au o natură economică, financiar-contabilă deoarece probatoriul înseamnă strângerea de documente contabile astfel că în lipsa acestor documente nu se poate face o expertiză contabilă pe baza cărora se pot audia martori. Sunt chestiuni care durează.”

„Cele mai vechi dosare se situează la cinci ani vechime și reprezintă o prioritate pentru noi, încercăm să le soluționăm”, precizează Stanciu.

Prim-procurorul Mihai Alexandru Stanciu, despre infracțiunile sexuale asupra minorului: „Datele statistice din România arată faptul că în ultimele luni, cazurile au crescut. Avem viol, acte sexuale cu un minor, coruperea sexuală etc. Parchetul General a înțeles importanța fenomenului și a fost emis un ordin pentru specializarea anumitor procurori. Avem o cameră specială pentru audierea victimelor minore. Audierea se efectuează după un protocol de interviu după modelul țărilor precum SUA, Canada etc.”

Magistratul, despre creșterea cazurilor de agresiuni asupra minorilor: „Sunt mai multe cazuri înregistrate. Trebuie să ne bucurăm că lumea sesizează aceste acte”.

Prim-procurorul Mihai Alexandru Stanciu, despre noile metode de înșelăciune: „Infractorii se bazează pe emoția victimelor. O excursie pe bani puțini sau împiedicarea unui rău eminent. Metodele sunt variate și o să se schimbe în permanență. Ei mizează pe captarea persoanei într-o poveste și menținerea ei până ce banii ies din patrimoniu. Sfatul meu este că victima să-și ia un răgaz, să analizeze situația și atunci se va prinde că este vorba despre un fals.”


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Costin Răsăuțeanu(candidat PSD la Consiliul Local- „Îmi doresc să candidez și să reușim să schimbăm abordarea atitudinii administrației în raport cu cetățenii. “ (VIDEO)

24 Apr 2024 578

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 24 aprilie 2024

24 Apr 2024 244

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Ce planuri are pentru județul Constanța? (VIDEO)

24 Apr 2024 541

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 507

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 499

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Cum dorește să câștige cursa electorală?

23 Apr 2024 607

ZIUA LIVE Autoritățile locale au obligația să intervină în susținerea persoanelor aflate la risc de sărăcie sau cu probleme de sănătate!

23 Apr 2024 467

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 551

ZIUA LIVE Gabriel Cateliu, candidatul USR pentru Primăria Tortoman județul Constanța - „La alegerile din 2016 am pierdut Primăria la doar 6 voturi“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 485

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în cursă George Tufă, candidatul PNL la Primăria Cumpăna?

23 Apr 2024 507

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 23 aprilie 2024

23 Apr 2024 227

ZIUA LIVE Florin Mitroi, candidatul PNL la Consiliul Județean Constanța - „Văd această candidatură ca pe o responsabilitate imensă"!(VIDEO)

22 Apr 2024 757

ZIUA LIVE Este nevoie de o intervenție cathartică în Primăria Constanța?

22 Apr 2024 675

ZIUA LIVE Planuri și proiecte asumate pentru viitorul comunei Tortoman, alături de candidatul USR, Gabriel Cateliu

22 Apr 2024 475

ZIUA LIVE Florin Mitroi, despre proiectele și planurile pe care le are pentru județul Constanța!

21 Apr 2024 1360