ZIUA LIVE. Un militar este militar tot timpul

  • Cristian Crăciun, președintele Sucursalei Constanța a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir“ este invitatul de astăzi de la emisiunea ZIUA LIVE.
Președintele AMVVD Constanța ne vorbește și despre îmbunătățirile legislative care ar putea fi aduse legislației în vigoare, dar și despre sprijinul pe care asociația îl oferă persoanelor ce au nevoie.

„Când te întorci dintr-un teatru de operațiuni, apropiat ți se pare și este oricine.

Tocmai de aceea promovăm patriotismul, țara asta așa frumoasă. În primul rand, trebuie să apreciem pacea. Eu reprezint sucursuala Constanța. Este doar o părticică din toată structura aceasta care este la nivel național. Așa cum eu (…) împreună cu colegii mei, cu camarazii din Constanta, facem în așa fel încât să ne fie bine și să fie bine și societății, (…) la fel lucrează și colegii din alte sucursale”

Cei care au fost plecați în statele de operații sunt scutiți de plata impozitului pe clădiri.

„(...) odată cu apartia legii 168 nu se mai specifica aceasta scutire de impozit. Legislația și demersurile sunt perfectibile și tocmai de aceea suntem deschiși la colaborări, suntem deschiși în a primi propuneri de modifcare”

Despre pensiile militare

„Nu m-am ocupat de acest aspect al pensiilor militare, însă vă spun cum este realitatea. De fapt, nu sunt pensii speciale, poate nici militare, dar sunt pensii de serviciu. Nu sunt pensii nesimțite. (...) gândiți-vă că un militar nu poate și nu are libertatea că orice salariat din țară și oriunde din lume să facă ceea ce vrea. Nu își poate înființa o societate, nu poate să lucreze în altă parte. Atunci când pleacă în concediu de exemplu, trebuie să plece cu o aprobare. Dacă se întâmplă ceva (...) nu poate pleca de pe raza localității în care a declarat că locuiește”

Un militar este militar tot timpul

 „Daca nu auziți multe proteste, individuale vorbesc, este că un militar este militar tot timpul, inclusiv după ce trece în rezervă. Un militar adevărat nu prea protestează”

Centru dedicat recuperării veteranilor și militarilor veterani


„Eu aș începe într-o altă ordine. Haideți să vedem utilitatea unui centru, necesitatea unui astfel de centru. (...) eu o să vă spun că este necesar, întrucât până acum nu a existat un centru cu toate serviciile integrate.

Plecând de la cabinete de psihologie, până la recuperarea fizică, cu saloane, kinetoterapie, bazine. Un militar rănit poate că este stabilizat, însă el cam toată viața trebuie să se recupereze. (...), este nevoie de acest centru. Acum noi nu arătam cu degetul. Punem umărul și facem noi. Și solicitam și autorităților și societății civile implicare.

Nu cerem mult. Și nu este mult. Gândiți-vă că pentru a deveni funcțional un corp al acestui centru, este nevoie de 50 milioane de lei”. „Suntem acea părticică din formele de asociere care efectiv suntem parteneri ai ministerelor. Ne ocupăm de această problemă a veteranilor după ce s-au întors din teatrele de operații.

Niciodată nu am arătat cu degetul. Am mers înainte că un militar adevărat. Toți colegii noștri asta fac!”

Activitățile sucursalei Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir“ din Constanța

„Sunt foarte multe lucuri care m-au impresionat. Dar țîn să vă spun că succesul activităților bine desfășurate sunt camarazii.

Cei care sunt întotdeauna în spatele meu. Susținătorii, adevărații eroi care, de multe ori, nu se văd. Vorbesc aici de vicepreședinții sucursalei, de aparatul tehnic, voluntari - niciunul din ei nu este plătit, nici eu! Din contră, venim cu aport din ceea ce trebuie pentru că lucrurile să se desfășoare cum trebuie.

A fost un caz ceva mai deosebit, undeva într-o comună din zona Mangalia. Un copilaș de 7 ani care n-a avut niciodată curent electric (...) am făcut în așa fel încât să aibă lumină în primul rând. (...)

Ne vom asigura să aibă un parcurs, o creștere normală, practic să-i ajungă din urmă pe cei de vârsta lui că și pregătire”

Ce înseamnă să fii militar în zilele noastre

„A fi militar este o onoare.

Orice militar poate să se comporte că un civil, (...) dar nu orice civil poate să fie militar și să se comporte că atare. unul dintre programele noastre curente este susținerea urmașilor celor care au fost prizonieri”
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidat USR la Primăria Ghindărești – „2024 este un an foarte greu din punct de vedere electoral” (VIDEO)

19 Apr 2024 407

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 444

ZIUA LIVE. Iulia Iurea, viceprimar Valu lui Traian „28 de hectare de teren sunt destinate strict amenajării de parcuri în localitate" (VIDEO)

18 Apr 2024 1142

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 583

ZIUA LIVE Stelian Ion (ADU) - „Eu văd dezvoltarea Constanței pe orizontală, trebuie să încurajăm aceste investiții"! (VIDEO)

17 Apr 2024 527

LIVE TEXT Elevii de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța susțin concursul de istorie Ion Moiceanu, aflat la prima ediție (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 550

ZIUA LIVE Predare de ștafetă la Valu lui Traian! Iulia Iurea, despre proiectele pe care le-a gândit și pentru care a obținut finanțare!

17 Apr 2024 763

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 529

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 609

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța propune o administrație transparentă!

16 Apr 2024 583

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu dezbătute cu cei doi candidați PNL

16 Apr 2024 498

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 549

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu

15 Apr 2024 580

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 591

ZIUA LIVE Septimiu Bourceanu (PNL) - „Dacă la Constanța era blat, PSD nu avea contracandidați"! (VIDEO)

10 Apr 2024 725