Ziua Mondială a donatorului de sânge. Ce transmite OMS

Sursa foto: World Health Organization (WHO)/Facebook
  • În fiecare an pe 14 iunie este marcată Ziua mondială a donatorului de sânge. 

Potrivit Agerpres, în acest an, cu prilejul Zilei mondiale a donatorului de sânge (2022), OMS face apel la oamenii din întreaga lume să doneze sânge într-un gest de solidaritate.

Sângele, produsele sanguine sigure şi transfuzia acestora reprezintă un aspect critic al îngrijirii şi al sănătăţii publice, precizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe site-ul său. Acestea sunt de importanţă majoră în tratarea persoanelor care suferă de o serie de boli şi ca urmare a accidentelor, dezastrelor naturale şi conflictelor armate.

Nevoia de sânge este universală, dar accesul la acesta este limitat, în special în ţările cu venituri mici şi medii, unde persoanele afectate sunt mai ales în rândul femeilor şi al copiilor, deoarece aceştia tind să aibă cel mai mult nevoie de sânge.

A deveni un donator de sânge voluntar este un pas simplu, dar altruist, pe care toată lumea îl poate face pentru a-şi consolida comunităţile, a sprijini sistemele locale de sănătate şi a salva vieţi.

Marcarea anuală a acestei zile favorizează creşterea gradului de conştientizare a necesităţii de sânge şi produse sanguine sigure şi, de asemenea, este un prilej pentru a mulţumi donatorilor de sânge voluntari, neplătiţi, pentru gestul lor salvator de vieţi.

Totodată, Ziua mondială a donatorului de sânge dă ocazia de a chema la acţiune guvernele şi autorităţile naţionale de sănătate pentru a furniza resurse adecvate şi a pune în aplicare sisteme şi infrastructuri pentru a creşte colectarea sângelui de la donatori de sânge voluntari.

În 2022, sloganul Zilei mondiale a donatorului de sânge este "Donarea de sânge este un act de solidaritate. Alăturaţi-vă efortului şi salvaţi vieţi", pentru a atrage atenţia asupra rolului pe care donarea voluntară de sânge îl joacă în salvarea de vieţi şi pentru creşterea solidarităţii în cadrul comunităţilor.

În acest an, Mexicul va găzdui Ziua mondială a donatorului de sânge prin intermediul Centrului său Naţional de Sânge. Evenimentul global va avea loc în capitala Ciudad de Mexico pe 14 iunie 2022.


Obiectivele specifice ale campaniei cu prilejul Zilei mondiale a donatorului de sânge 2022: să mulţumească donatorilor de sânge din întreaga lume şi să genereze o conştientizare mai largă a publicului cu privire la necesitatea donării de sânge regulate şi neplătite; să promoveze valorile comunitare ale donării de sânge pentru consolidarea solidarităţii comunităţii şi a coeziunii sociale; de asemenea, să genereze sensibilizarea cu privire la necesitatea investiţiilor sporite din partea guvernelor pentru a construi un sistem naţional de sânge durabil şi rezistent şi pentru a creşte colectarea de la donatorii de sânge voluntari neremuneraţi.

Pentru 2021, sloganul Zilei mondiale a donatorului de sânge "Dă sânge şi menţine pulsul lumii", evidenţia contribuţia esenţială a donatorilor de sânge pentru salvarea de vieţi şi pentru îmbunătăţirea sănătăţii altora.

Ziua mondială a donatorului de sânge 2021 a fost găzduită de Italia prin Centrul său Naţional de Sânge. Evenimentul global cu acest prilej a avut loc la Roma pe 14 iunie 2021.

Decizia marcării Zilei mondiale a donatorului de sânge s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la care statele membre şi-au declarat în unanimitate angajamentul şi sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.

Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociația motocicliștilor Dark Knights a început o nouă campanie de donare de sânge. Iată beneficiile donatorilor (FOTO+VIDEO)

08 Mar 2023 1686

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Donatorului de Sânge „Este mare nevoie de sânge în spitale“

14 Jun 2022 960

Blood Network, ediție specială de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

13 Jun 2022 1661

Ministrul Sănătății, de Ziua mondială a donatorului de sânge „Gestul vostru poate însemna o șansă la viață pentru fiecare pacient“

14 Jun 2021 1403

14 iunie - Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

14 Jun 2021 1421

„Donatori de sânge, dați vieții o șansă!” Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, sărbătorită la Centrul de Transfuzie Sanguină al MApN

13 Jun 2021 1266

Este Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Mesajul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța

14 Jun 2020 1737

Astăzi este ziua mondială a donatorului de sânge

14 Jun 2019 3243

Donează sânge. Dăruiește viață Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, sărbătorită la Constanța printr-un eveniment special

10 Jun 2018 3043

Ştiaţi că...? Cineva are nevoie de sânge o dată la trei secunde

14 Jun 2016 2514

Ziua Mondială a Donatorului Poliţiştii constănţeni vor dona sânge

12 Jun 2015 1719

Poliţiştii constănţeni vor dona sânge

11 Jun 2015 1600

Ştiaţi că...? Astăzi este Ziua Internaţională a Donatorului de Sânge

14 Jun 2014 3076

Litoral Tv Ziua Internaţională a Donatorului de Sânge

13 Jun 2014 3098