Ziua mondială a drepturilor copilului. Despre una dintre cele mai grele intervenţii ale echipelor din cadrul DGASPC Constanţa

  • Începând din 1990, Ziua mondială a drepturilor copilului marchează, de asemenea, aniversarea datei când Adunarea Generală a ONU a adoptat atât declaraţia cât şi convenţia pentru drepturile copiilor.
Ziua universală a drepturilor copilului a fost stabilită în 1954 şi este sărbătorită, în fiecare an, la 20 noiembrie.

Începând din 1990, Ziua mondială a drepturilor copilului marchează, de asemenea, aniversarea datei când Adunarea Generală a ONU a adoptat atât declaraţia cât şi convenţia pentru drepturile copiilor.

În 2019, se împlinesc 30 de ani de la semnarea Convenţiei pentru Drepturile Copilului, tratatul internaţional cu cea mai largă ratificare. Convenţia prevede protejarea şi promovarea drepturilor copiilor, precum dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie şi joacă, dar şi dreptul la viaţa de familie, de a fi protejaţi împotriva violenţei, de a nu fi discriminaţi şi dreptul de a-şi face auzite opiniile.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța  a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că instituția mai sus menționată a avut în grijă zeci de mii de copii; zeci de mii de poveşti de viaţă cernute, una mai emoţionantă decât alta, zeci de mii de destine schimbate în bine.

Ziua de 20 noiembrie este ziua în care lumea celebrează drepturile copiilor. Este ziua în care noi, adulţii, reiterăm datoria pe care o avem faţă de copii: aceea de a ne asigura încă o dată în plus că le respectăm dreptul de a creşte frumos şi armonios, dreptul de a avea o educaţie corectă, dreptul de a creşte într-un mediu sigur, stabil, în care să îşi dezvolte liber aptitudinile, calităţile, personalitatea.

În cei peste 20 de ani de la înfiinţare în forma pe care o cunoaşteţi acum, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa a avut în grijă zeci de mii de copii; zeci de mii de poveşti de viaţă cernute, una mai emoţionantă decât alta, zeci de mii de destine schimbate în bine.

Câteva mii dintre aceşti copii şi-au găsit fericirea alături de familiile care i-au adoptat, alţii au reuşit, cu ajutorul colegilor noştri, să se reunească cu fraţii, surorile, rudele, pe alţii i-am făcut noi oameni mari cu grijă, răbdare şi afecţiune, şi au ajuns profesori, educatori, învăţători, medici, coregrafi, bucătari etc.

Una dintre cele mai grele intervenţii ale echipelor de specialişti din cadrul DGASPC Constanţa a avut loc în urmă cu mai bine de şase ani când au fost solicitate să vină în ajutorul unor copii abuzaţi, neglijaţi şi ţinuţi de părinţi în condiţii greu de imaginat.

La ora actuală, în centrele de plasament aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa se află 404 copii şi tineri iar în asistenţă maternală cresc, urmând modelul familial, 535 copii.

Una dintre cele mai grele intervenţii ale echipelor de specialişti din cadrul DGASPC Constanţa a avut loc în urmă cu mai bine de şase ani când au fost solicitate să vină în ajutorul unor copii abuzaţi, neglijaţi şi ţinuţi de părinţi în condiţii greu de imaginat. Şapte copii în total. Cel mai mare dintre fraţi avea 17 ani, cel mai mic era un bebeluş nou-născut.

Copiii au fost preluaţi de urgenţă în sistemul de protecţie.


Le-au fost tratate afecţiunile de care sufereau, au primit haine noi, curate, au mâncat, pentru prima oară în viaţa lor, carne, supă, ciorbă, au învăţat ce este lingura, furculiţa, cuţitul şi cum se folosesc, au aflat că apa poate fi şi caldă şi că spăunul spală murdăria de pe haine, chiar şi de pe mâini; au fost înscrişi la şcoală şi la grădiniţă, la medicul de familie. Fiecare zi alturi de ei a fost o muncă imensă depusă de o echipă complexă de specialişti ai DGASPC Constanţa pentru a-i învăţa cele mai banale deprinderi.

După mai bine de un an în care au învăţat practic totul, de la zero, asemenea unui nou născut, copiii au descoperit că fiecare este talentat la ceva, că nu sunt inutili şi că pot face lucruri interesante, frumoase, pot crea, pot fi de folos. Astăzi, fraţii cei mari sunt adulţi şi au joburi în domenii căutate şi bine plătite, ceilalţi încă sunt la facultate ori la şcoală. Sunt copii de zece, sunt viitorii adulţi; ei sunt viitorul!, a transmis DGASPC Constanța. 

Drepturile copiilor sunt garantate necondiţionat iar una dintre misiunile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, este de a le asigura şi a le respecta.

Drepturile copiilor sunt garantate necondiţionat iar una dintre misiunile noastre, ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, este de a le asigura şi a le respecta, de a face ca demersurile noastre să fie centrate pe respectarea interesulului superior al copilului, pe bună starea lui psihică, emoţională, fizică, spirituală., concluzionat DGASPC Constanța. 

Sursa foto: Pixabay/ jarmoluk 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O femeie angajată în Armată, arestată preventiv! Și-a bătut crunt fetiţa de două luni

18 Apr 2024 404

Știri Constanța Mădălin, polițistul erou care a contribuit la găsirea unui copil dispărut în Cuza Vodă

16 Apr 2024 1020

Ce cadouri se pot face sărbătoriților de Florii?

13 Apr 2024 446

Atac cu armă albă la Sydney Cinci persoane au fost ucise, opt sunt spitalizate; atacatorul a fost omorât

13 Apr 2024 457

Când salvatorii devin victime Comunitatea din Chilia Veche sare în ajutorul asistentei medicale, rănită grav în accidentul naval din județul Tulcea

13 Apr 2024 662

„Sânge rece“ Crimă într-un hotel din Mangalia! Judecătorii motivează sentința în cazul tinerei băgată în geamantan și apoi abandonată în parc

11 Apr 2024 626

Oficial de la Autoritatea Navală Română despre accidentul de navigație de pe brațul Chilia, Tulcea

10 Apr 2024 644

Un accident rutier a avut loc în Mamaia Nord, Constanța.Victima, un copil de cinci ani

08 Apr 2024 828

Ce sărbătoresc creștinii ortodocși astăzi, 6 aprilie 2024

06 Apr 2024 720

Anunț important al AJPIS Constanța! Când vor intra în conturi alocațiile pentru copii

05 Apr 2024 676

Știri Constanța UPDATE. Copil rănit în urma unui accident rutier în Valu lui Traian

03 Apr 2024 2626

Caz de sclavie în județul Brașov Un copil, ținut în cușcă și exploatat la stână

03 Apr 2024 507

Abuz într-o grădiniță din Ploiești! O educatoare înregistrată în timp ce teroriza copiii

01 Apr 2024 506

Dramă evitată în Techirghiol. Copil salvat din nămolul lacului (FOTO+VIDEO)

31 Mar 2024 1020

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 505