„ZIUA-n amiaza mare” Cum au reușit constănțenii să se autorecenzeze online (VIDEO)

Directorul Direcției Județene de Statistică, Monica Eliana Constantin, este invitată la „ZIUA-n amiaza mare”, vineri, 13 mai, ora 13.00.  
 
 
Recensământul populației și locuințelor din România 2021 se apropie de final. 
 


 
Monica Eliana Constantin va oferi detalii despre modul in care constănțenii au reușit să se autorecenzeze online.


Ținta propusă pentru această etapă a Recensământului era de 35%, dar se pare că pragul a fost depășit. Iar cei care nu au reușit să se autorecenzeze online se pot adresa recenzorilor din cele 12 centre de recenzare asistată din Constanța. Aceștia completează informațiile în doar câteva minute, potrivit directorului Direcției Județene de Statistică, Monica Eliana Constantin.


Urmează ultima etapă a Recensământului populației și locuințelor din România. Este perioada în care datele sunt colectate de către recenzori, care vor bate la ușa celor ce nu s-au autorecenzat.


Interviurile se realizează față în față, cu ajutorul tabletelor.
 

Prima etapă a fost mai puțin vizibilă de către populație. Cine s-a autorecenzat a observat că există deja date preîncărcate de al instituțiile statului: de la ITM, de la ANAF. Au fost încărcate mai multe variabile în sistem. Când te autorecenzai, îți găseai ocupația, locul de naștere , dar și domeniul unde lucrează.


 
 
A început autorecenzarea, etapă în premieră pentru România. Colectarea durează mai mult, dar rezultatele finale vor veni foarte repede. Cele provizorii. Datele despre o populație rezidentă se vor obține acum, dar nu vor fi date finale., a spus Directorul Direcției Județene de Statistică, Monica Eliana Constantin. 

 
 
Scopul Recensamântului
 

Este unul al popiulației și al locuințelor. Este calcul populației rezidente. Populația reziedentă la nivel de UAT nu mai este disponibilă acum. Recensământul are informația în premieră că se ia în calcul locuința unde locuiește omul efectiv. Recensământul nu este buletin, este despre reședință.
 
Acest recensământ trebuia să se desfășoare anul trecut , dar a fost amânat din cauza pandemiei., a mai adăugat Directorul Direcției Județene de Statistică, Monica Eliana Constantin. 

 
Sunt aceleași întrebări despre locuințe

Vom afla date despre locuințe, despre nivelul de trai. Sunt aceleași întrebări despre locuințe. Acum s-au creat discuții pentru că a fost online. Informațiile pe care le aflăm sunt importante pentru comunitate. Oamenii sunt sfătuiți să își declare corect naționalitatea. spune Directorul Direcției Județene de Statistică, Monica Eliana Constantin. 

 
 
Interviul integral îl puteți urmări aici


 

Datele din recensământ sunt date fără de care un stat nu poate merge mai departe
 

Datele din recensământ sunt date fără de care un stat nu poate merge mai departe. E foarte important. Administrațiile locale sunt primii interesați și primii care se folsoesc de ele.


Putem vedea evoluția la 10 ani a unui societăți și este și o obligație a statului român. Unele state au reușit să își facă recenzarea de anul trecut. Sunt state la care autocenzarea are o istorie lungă. ,  a mai precizat Monica Eliana Constantin. 


Cum stă Constanța la capitolul recensământ
 

Avem 214.000 de chestionare, ne apropiem aproximativ de 35%. Ca și număr de chestionare suntem pe locul 10 în România. La nivel de chestionare, nu suntem chiar așa fruntași. , spune Monica Eliana Constantin la ZIUA-n amiaza mare. 



Amintim că, în cadrul unei conferințe, președintele Institutului Național de Statistică, a anunțat  decizia Comisiei Centrală pentru Recensământul Populației și Locuințelor de a prelungi perioada de autorecenzare până pe data de 27 mai, inclusiv.


În ultima săptămână, interesul pentru autorecenzare a crescut foarte mult, a explicat preşedintele INS Tudorel Andrei.

 „Am avut peste 450.000 de chestionare finalizate în fiecare zi, în condițiile în care media în perioada trecută era cuprinsă între 110.000-125.000 de chestionare pe zi. Practic, de peste 4 ori a fost traficul mai mare decât în condiții obișnuite”, a spus şeful INS.



Plata recenzorilor se face în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1071/2020 și se face în funcție de numărul de chestionare completate prin interviu față în față, chestionarul fiind compus din mai multe secțiuni cu grade diferite, la un tarif:7 lei pentru „Secțiunea pentru recenzarea persoanei” și 3,5 lei pentru „Secțiunea pentru recenzarea locuinței”, inclusiv „Secțiunea pentru recenzarea spațiului de locuit”., precizează Primăria Municipiului Constanța, prin intermediul unui comunicat oficial.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Recensământul Populației și Locuințelor, runda 2021 Localitățile cu cele mai mari creșteri/descreșteri ale populației rezidente. Date provizorii pentru Constanța (DOCUMENT)

31 Jan 2023 1923

Anunț important al Primăriei Constanța Când se face plata recenzorilor din cadrul Recensământului Populației și Locuințelor 2021

17 Oct 2022 1020

Statistică postrecensământ, în perioada 08-19 august 2022. Anunțul DJS Constanța

08 Aug 2022 1618

Recensământ Iată ce procentaj din populația județului Constanța a fost recenzată

02 Aug 2022 2170

Constanța Recensământul pe teren continuă! Până la ce dată se face recenzarea

25 Jul 2022 1345

Ciucă a solicitat măsuri pentru finalizarea recensământului

22 Jul 2022 1102

INS anunţă prelungirea perioadei de culegere a datelor pentru recensământ. Ce trebuie să știe constănțenii

21 Jul 2022 1345

Recensământul este în plină desfășurare, pănă pe data de 24 iulie. Care este programul punctelor fixe din municipiul Constanța

18 Jul 2022 1238

Ultimele zile în care vă puteți recenza! Unde sunt cele 6 centre din municipiul Constanța pentru recenzare

11 Jul 2022 3544

Ce trebuie să facă constănțenii dacă nu au fost încă vizitați de recenzor. A mai rămas doar o săptămână din etapa recenzării pe teren (DOCUMENT)

10 Jul 2022 1598

Vergil Chițac, apel către constănțeni- „Vă rog frumos să vă întâlniți cu recenzorii“

07 Jul 2022 2119

Județul Constanța Stadiul desfășurării Recensământului populației și locuințelor la sfârșitul zilei de 5 iulie 2022. Unde s-au completat cele mai multe chestionare

06 Jul 2022 2457

Primăria Cumpăna, anunț important cu privire la Recensământul Populației și Locuințelor

05 Jul 2022 1698

Ce trebuie să știe constănțenii despre persoana care vine să le colecteze datele pentru recensământ

21 Jun 2022 1377

Două milioane de chestionare completate la autorecenzare au fost invalidate. Cum afli dacă ești pe „lista neagră"

15 Jun 2022 1939