ZIUA-n amiaza mare Dirijorul Cornel Ignat. „Marina mi-a oferit întotdeauna altă scenă, un alt tip de oameni”

  • Invitații emisiunii „ZIUA-n amiaza mare“ de astăzi sunt colonelul Cornel Ignat și mai mulți instrumentiști din Fanfara Marinei Militare. Realizatoarea Feri Predescu a stat de vorbă cu ei, pe faleza Cazinoului, în mijlocul turiștilor.
Cornel Ignat, şeful Muzicii Militare a Statului Major al Forţelor Navale este cel care conduce Fanfara Marinei Militare, o fanfară extrem de populară, simpatizată mai ales pentru faptul că este interactivă, apropiată de oameni.

Cum s-a întâmplat, de altfel, de mai multe ori, în luna august, pe faleza Cazinoului din Constanța.

De altfel, acolo unde se desfășoară evenimente legate de mare, de marina militară, Fanfara Forțelor Navale nu poate lipsi. Instrumentiștii fanfarei, pe lângă faptul că își folosesc alămurile cu mare maiestrie și plăcere, fac un adevărat spectacol.

Mai cântă și cu vocea, dansează, Cornel Ignat oferă copiilor bagheta și îi lasă să dirijeze, tot el mai invită și câte o doamnă la dans.

Sunt multe situațiile în care, la final, spectatorii încing o horă săltăreață. Este o fanfară altfel. Fără atmosfera cazonă, cu cântece rigide și în poziție de drepți.

„Primele muzici militare în România au fost înființate în 1831, în România. În zona Dobrogei a fost consemnată în 1894, la regimentul de Mihail Kogălniceanu. Dar provocarea cea mare legată de muzica marinei, aceasta a fost consemnată într-un articol cu ocazia Marinei în 1909, unde familia regala a fost prezentă la bordul unei fregate.

Un document care să ateste exact înființarea muzicii militare la marină, nu există.

În 1992 am fost șef de promoție la Școala Militară de Ofițeri de muzică și a fost destul de greu la acel moment - șeful de promoție putea să își aleagă o funcție oriunde în țară. Eu vreau constanta. (...)”, spune acesta.

 
„Ceea ce fac, fac cu mare, mare plăcere. Marina mi-a oferit întotdeauna altă scenă, un alt tip de oameni...”

„Noi în luna februarie, martie a fiecărui an, trebuie să ne promovăm locația, să luăm contact cu cei de la școala de muzică. Avem un repertoriu aparte de celelalte muzici militare din țară.

Avem posibilitatea să ne plimbăm cu vaporul. Avem o echipă tânără, numeroasă de 10-12 tineri din ultimele două promoții”, mai spune Cornel Ignat.

„M-am hotărât că vreau să fac muzică, fiind și o tradiție de familie. Am absolvit admiterea, cursurile și am ales să vin la Constanța datorită mării.Acesta este un instrument de suflat, este un saxofon.

Eu sunt pianistă la bază”, spune una dintre componentele Fanfarei Marinei Militar

„Am început să avem diferite concerte, diferite invitații. Și încetul cu încetul ne-am intrat în ritm. Avem activitate intensă”, mai spune şeful Muzicii Militare a Statului Major al Forţelor Navale.


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu ZIUA-n amiaza mare Raport, la final de an, al autorităților locale, „ciuntit” de primarul Vergil Chițac (galerie foto+video )

04 Dec 2021 1001

ZIUA-n amiaza mare Mihai Lupu -„ Nu sunt mulțumit de activitatea mea pentru că mereu e loc de mai bine. “ (Video)

03 Dec 2021 637

ZIUA-n amiaza mare Invitații sunt șefii municipiului și județului Constanța

02 Dec 2021 816

Bombardarea navei Fundulea, la 34 de ani de la tragedie „Puțină lume știe ce înseamnă viața pe mare. Între noi și Dumnezeu nu mai e nimeni” (galerie foto+video)

27 Nov 2021 47419

ZIUA-n amiaza mare Rememorarea bombardării navei Fundulea, detalii de la supraviețuitori

26 Nov 2021 768

Bombardarea navei Fundulea, rememorată la „ZIUA-n amiaza mare“

25 Nov 2021 1000

O femeie a fost violată ziua-n amiaza mare, pe o stradă din Bistrița. Unul dintre atacatori are 13 ani

22 Nov 2021 5235

Vergil Chițac, un primar neînțeles „Constănțenii trebuie să înțeleagă că oamenii dezvoltă comunitatea, nu primăria”

20 Nov 2021 2930

ZIUA-n amiaza mare Vergil Chițac, primarul Constanței, detalii despre spațiile verzi și circulația în zona Peninsulară

19 Nov 2021 1556

Primarul Constanței, Vergil Chițac, la „ZIUA-n amiaza mare“

18 Nov 2021 1050

ZIUA-n amiaza mare Indignarea managerului de la „Salvare” - „Certificatul verde trebuia legiferat din primăvară. Am fi scăpat de acest val patru, nimicitor, cu mii de decese”

13 Nov 2021 1649

Managerul SAJ Constanța, despre situația Covid Nu trebuia să ne relaxăm în vară. A fost o iluzie

12 Nov 2021 1336

Managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, dr. Ionuț Cealera, la „ZIUA-n amiaza mare”

11 Nov 2021 939

Noul USL, văzut de Septimiu Bourceanu (PNL) și Lucian Lungoci (PSD), parlamentarii „boboci” de Constanța

06 Nov 2021 1175

ZIUA-n amiaza mare Parlamentarii „boboci“ din PNL și PSD Constanța, despre primul lor an de activitate în Parlamentul României

05 Nov 2021 664