ZIUA-n amiaza mare Marius Stamat, directorul Van Oord România, despre stadiul lucrărilor de lărgire a plajei din Eforie Sud, până la Tuzla

  • Invitatul nostru de astăzi la ZIUA-n amiaza mare este inginerul Marius Stamat, directorul reprezentanței române a companiei olandeze Van Oord.
  • ZIUA-n amiaza mare are o frecvență săptămânală și poate fi vizionată pe pagina www.ziuaconstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.

Marius Stamat: „Compania Van Oord este o companie de familie, înființată acum 154 de ani. De la dezvoltarea porturilor, la construcția insulelor, insula Palmier din Dubai, insula Lumii. Avem proiecte peste tot în lume. Am terminat dragarea unui port din Mexic. O companie ca Van Oord încearcă șă-și dezvoltare afacerile peste tot în lume. În România, prima lucrare pe care am avut-o și care a avut nevoie de ingeniozitatea noastrpă fost terminalul de larg de la Petreomidia (2007-2008). A urmat dragarea porturilor Constanța, Midia și Mangalia (2008-2009), lărgirea plajelor.”

„Este interesant că această lărgirea a plajelor are ca scop reducerea eroziunii costiere. Ca și efect secundar avem niște plaje turistice foarte frumoase”, spune Stamat.

„La 4 iunie a fost anunțată începerea lucrărilor. Proiectul se desfasoară între Belona și UAT Tuzla. Plaja are o lungime de 5,7 kilometri. Se construiește și se lărgesc digurile. Lățimea plajei va avea 100 de metri. Garanția contractuală este de 3 ani. Valoarea proiectului este de 395 de milioane de lei. Piatra o luăm din carierele din Dobrogea iar nisipul din mare. Lucrările se vor încheia la data de 30 ianuarie 2023”, mai spune directorul Van Oord România.

„Nu am avut mari probleme cu birocrația. A mers foarte, foarte greu de obținut avizul de la Ministerul Culturii. În zona Eforie Sud, au fost identificate resturile unei epave. Pentru aceea, Ministerul Culturii a cerut o cercetare extinsă. O descărcare arheologică se face de arheologi avizați. Noi așteptăm. Deocamdată nu afectează termenul lucrărilor. Dacă acea ambarcațiune este scufundată înainte de 1921 este obiect de patrimoniu”, mai spune Marius Stamat.

Marius Stamat, despre lărgirea plajelor: „Pot să vă spun, într-o notă amuzantă, că după terminarea nisipării în Faleză nord, cumnatul meu mi-a spus că a obosit până a ajuns la mare. Eu cand eram copil, in Mamaia, plaja era îngustă. Oamenii s-au obișnuit să ajungă la apă imediat. Părerea mea este că e o supărare de moment. Oamenii o sp se obișnuiască. Durata de mers este de sub 2 minute. În momentul când vor vedea că au condiții mult mai bune, că nu mai sunt înghesuiți. Nisipul se va eroda cam în doi-trei ani, va fi fin.”

Stamat, despre lucrări de lărgirea plajelor, în străinătate: „Am avut lucrări în Spania, Mexic, Olanda, în Spania chiar mai largi decât aici. Lumea nu s-a supara”.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai, adeptul vaccinării obligatorii a profesorilor

18 Sep 2021 1123

Interviu exclusiv cu chestorul general de poliție Bogdan Despescu – „Cetățenii acestei țări și cetățenii Europei sunt în siguranță!“ (galerie foto+video)

17 Sep 2021 1240

ZIUA LIVE. Prefectura Constanța ar putea solicita modificarea unor prevederi din Regulamentele parcărilor și cel privind accesul auto în Piața Ovidiu

17 Sep 2021 991

Șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai, invitat la „ZIUA-n amiaza mare”

16 Sep 2021 736

Interviu online cu prof. univ. dr. Valentin Ciorbea „Studiind istoria, descifram marea carte a evoluției umane”

15 Sep 2021 1854

ZIUA LIVE Magistratul Zafer Sadîc, despre destinatarii „ascunși“ ai postărilor ce implică poze cu minori

15 Sep 2021 738

ZIUA LIVE. Vom avea din nou restricții în această toamnă? Scenariul prefectului județului Constanța!

15 Sep 2021 1296

ZIUA-n amiaza mare Turistul român, văzut de vicepreședintele ANAT, Cristian Bărhălescu

11 Sep 2021 1017

ZIUA-n amiaza mare Cristian Bărhălescu, vicepreședintele ANAT Sud-Est - „Eforie Nord - cea mai vizitată stațiune în acest sezon”

10 Sep 2021 509

ZIUA LIVE. Pe cine pariază, primarul PNL, Florin Mitroi, pe Cițu sau pe Orban?

10 Sep 2021 1391

Cristian Bărhălescu - vicepreședintele ANAT Sud-Est, invitat la „ZIUA-n amiaza mare”

09 Sep 2021 958

ZIUA LIVE Primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi despre revenirea în grădinițe și școli a elevilor și preșcolarilor din comună

09 Sep 2021 956

ZIUA LIVE. Petre Enciu – „ La Ministerul Culturii se oprește tot. La Edificiul Roman cu Mozaic lucrările sunt în întârziere. Pentru cetatea Histria așteptăm o hotărâre de Guvern”

09 Sep 2021 1012

ZIUA LIVE. Care sunt proiectele ce vor putea fi finanțate prin programul de investiții pentru primării „Anghel Saligny”?

08 Sep 2021 1571

ZIUA LIVE Vicepreședintele CJC, Petre Enciu - „Mă gândesc la un amplu proiect pentru marcarea tuturor obiectivelor turistice”

08 Sep 2021 567