ZIUA-n amiaza mare. Pescuitul este în strânsă legătură cu turismul din Delta Dunării (VIDEO)



Reprezentanți ai autorităților locale, ai asociațiilor turistice și profesionale vor prezenta, pe lângă obiceiurile și tradițiile deltaice, câteva soluții pentru creșterea atractivității Deltei Dunării. 

Propunerile și proiectele primarilor și ale asociațiilor turistice de aici au nevoie însă, de ce cele mai multe ori, de sprijinul autorităților județului Tulcea, al parlamentului și al guvernului. 

Primarul comunei Crișan, județul Tulcea precizează că sunt înregistrați aproximativ 15.000 de turiști de la începutul lunii mai până în octombrie.

„(...) reprezentativi sunt cei care au complexul Lebăda. Pensiuni, gastronomie locală, cred că sunt undeva pe la 86 de locuințe care fac turism”, spune primarul comunei Crișan, Rahău Silviu.




„Nu este chiar atât de ușor în contextul actual și în aceste vremuri, după ce am discutat și de pandemie din păcate, vremurile nu ne sunt atât de prielnice. Sectorul de pescuit are câteva probleme pe care nu o să le spun de data asta. Pescuitul este în strânsă legătură cu turismul din Delta Dunării. Nu putem vorbi de turism dacă nu vorbim de resursa pe care o găsim în rezervație”, a precizat Cătălin Balaban, 

În ceea ce privește gastronomia, este foarte important ca turistul să se bucure - să meargă cu pescarul în barcă, să captureze peștele și să meargă acasă să o prepare împreună cu ei, pentru a vedea diferența între peștele din alte zone și peștele din zona Deltei. 


„Sunt zone bune pe care turiștii le pot vedea și sperăm că anul acesta să fie un an benefic pentru oamenii Deltei și, totodată, un câștig pentru cei care vin aici”, spun reprezentanții autorităților locale.

„În Tulcea nu se face un turism lent, în care stai să savurezi ceea ce îți oferă Delta”, este de părere președintele HoReCa Tulcea. 

„Mai mult de o noapte sau mult cei două nopți, nu rămân la noi. Din păcate, nu vom avea parte de turiști străini nici în acest an”, a adăugat aceasta. 

Prognoza arată că acest an va fi la fel de prost ca ultimii doi, ceea ce înseaamnă că autoritățile locale își vor concentra resursele spre evenimente. 

Cătălin Țibuleac, președintele Asociației Delta Dunării, spune că este importantă cooperarea între primării, Consiliul Județean și HoReCa. 

„Vă asigur că nu a fost ușor. (...) nu a fost simplu, au existat ani și mii de ore de discuții pentru a ajunge la o formulă care să definească OND-ul la o structură viabilă. Este o platformă privată pentru dezvoltarea turismului din zonă”, a adăugat Cătălin Țibuleac.

„Noi putem crea acea formă eficientă de promovare a destinației”, mai spune el. 

Fauna Deltei

Specialiștii spun că odată cu luna martie începe cuibăritul. 

„Ne dorim cât mai multă lume care să își dorească să vină aici, să meargă încet, să privească natura. Să nu distrugă habitatele”

„Turismul nu înseamnă să faci off-road pe plajă sălbatică”

Problema șacalilor 

„Mai ales locuitorii din Deltă sunt cei care au depus reclamații. Legea rezervației interzice vânătoarea în Deltă, dar există un articol cu derogare (...) prin care se poate aproba extracția controlată a unui număr stabilit. Acum avem aviz pentru extracția controlată a 300 de exemplare (.,.) din aproape 3.000”

Extracția nu poate fi efectuată de orice vânător, ci trebuie parcursă o procedură de achiziție publică, însă nu au existat doritori. 



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Au început pregătirile pentru noul sezon turistic în Delta Dunării (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 302

La finalul unui proiect de dezvoltare de doi ani, Aeroportul Internațional „Delta Dunării” Tulcea își deschide porțile (Galerie FOTO)

17 Apr 2024 652

Prohibiţia pescuitului se extinde şi în apele de frontieră cu Ucraina şi Bulgaria

15 Apr 2024 557

Fotoreportaj Călătorie printre culorile naturii. Descoperă frumusețea Portului turistic Jurilovca în aprilie (FOTO+VIDEO)

13 Apr 2024 589

UPDATE. Tulcea Alertă pe brațul Chilia Veche în Delta Dunării! A fost observat un obiect ce ar semăna cu o mină marină (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 912

Amenzi de zeci de mii de lei aplicate de polițiștii Serviciului de Poliție „Delta Dunării” în județul Tulcea

06 Apr 2024 443

Județul Tulcea Șase exemplare de sturion redate mediului natural, 110 kilograme de pește și 700 metri de plase descoperite de polițiștii de frontieră (VIDEO)

05 Apr 2024 491

ARBDD 1 aprilie - Ziua Internațională a Păsărilor (VIDEO)

01 Apr 2024 546

Județul Tulcea, sub cod galben de vânt. Ce localități sunt vizate

29 Mar 2024 604

Ziua Mondială a Apei, marcată la Tulcea (FOTO)

22 Mar 2024 664

ARBDD Întâlnire cu fermierii din zona brațului Chilia privind desfășurarea activităților agricole și creșterea animalelor în Delta Dunării

15 Mar 2024 457

Administratia Rezervației Biosferei Delta Dunării Pelicanii creți, deja la clocit pe Insula Ceaplace! (VIDEO)

12 Mar 2024 607

Județul Tulcea, sub cod galben de vânt puternic! Lista localităților vizate

12 Mar 2024 552

Operațiune de salvare în Delta Dunării Doi adulți și un copil, surprinși de un incendiu de vegetație uscată

10 Mar 2024 733

Noi resurse valorificabile în perimetrul Rezervației Biosferei ”Delta Dunării”

07 Mar 2024 439