ZIUA-n amiaza mare” Președintele SNPPC, Vasile Zelca, despre lupta polițiștilor în prima linie a stării continue de alertă și activitățile de verificare a carantinaților și izolaților

 

Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din România (SNPPC), Vasile Zelca, este invitatul emisiunii „ZIUA-n amiaza mare”.
 



Ales recent în fruntea sindicatului național al polițiștilor, constănțeanul Vasile Zelca are în spate o îndelungată activitate de sindicalist în poliție.
 



Până în luna decembrie a luptat pentru drepturile polițiștilor constănțeni, însă acum conduce cel mai important sindicat din Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și din multe alte structuri ale MAI.În prezent, structura SNPPC cuprinde 74 de birouri teritoriale, în toate județele țării și în București, având un număr de peste 45.000 de membri din totalul de aproximativ 75.000 de polițiști din structurile MAI, fiind cel mai mare sindicat din România.
 



Vasile Zelca a preluat funcția de președinte al SNPPC în plină perioadă de tulburări sociale, de nemulțumiri și proteste sindicale.
 



 
La „ZIUA-n amiaza mare”, liderul sindical vorbște  despre lupta polițiștilor în prima linie a stării continue de alertă, despre bâlbâiala în decizii a guvernanților, despre eforturile pe care le fac polițiștii pentru a găsi soluții în aplicarea acestora.
 
 


Acesta prezintă, evident, și cazurile unor polițiști care au ajuns în atenția anchetatorilor pentru abuz în funcție, corupție sau alte infracțiuni. Deasemenea, discuțiile vizează și lupta pentru drepturile polițiștilor, despre posibilitatea SNPPC de a îi apăra în cazul unor cercetări disciplinare, administrative, penale sau de altă natură, în legătură cu fapte petrecute în timpul serviciului sau în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.





Sindicaliștii arată că există o excepție când poți intra, ca polițist, doar pentru a combate extinderea unei epidemii, însă izolatul este diagnosticat de un medic că este bolnav de Covid, și-a însușit izolarea și stă în casă sub tratament.

 

Atribuțiile de verificare a carantinaților și izolaților ar trebuie să fie preluate de DSP-uri și nu de polițiști. Vom discuta cu autoritățile despre acest aspect. Poliția are atribuții în a verifica dacă nu se respecta legea (ex: dacă ai fi carantinat și poliția te-ar întâlni pe stradă)., a spus Zelca. 
 




Se pierde tot timpul pe schimbul 1și 2 al zilei de muncă pentru a verifica persoanele carantinate.

 

Se pierde tot timpul pe schimbul 1și 2 al zilei de muncă pentru a verifica persoanele carantinate. Poliția te verifică la ora 10....ce te împiedică la ora 10.05 să ieși din casă. Persoana a zis că se va carantina la adresa X, nu trebuie să fie neapărat adresa de domiciliu. , a spus liderul sindical la ZIUA-n amiaza mare. 




De sâmbătă, cine merge într-un spațiu public purtând o mască textilă riscă să fie amendat cu până la 2500 de lei.





Este ca și cum nu ar avea mască, spune ministrul de Interne, Lucian Bode, într-un interviu pentru Digi24. Bode a explicat și cum se va face verificarea în teren. 




Întrebat cum o să fie făcută verificarea în teren, pentru a vedea cine ce mască poartă și care vor fi indicațiile pentru agenți, Bode a precizat că nu este nevoie de indicații, ci de lege.




"Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului", a declarat Lucian Bode.





"Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare", a mai spus ministrul.


 

Nu poți ridica masca unui om să îi faci expertiza. Dacă la masca medicală ai pus mâna pe ea, e contaminata! Noi am pus o mască din material textil la material, unde am atașat certificatul european.  În locul polițistului de la Constanța putem pune orice polițist din țară care face verificări. Polițiștii nu au de unde să știe dacă masca este medicală, de tip FPP2 sau textilă.  Sunt polițiști care aplică sancțiuni.


Fiecare polițist are rolul de agent constatator, care stabilește modul de contravenție. Sancțiunea se poate aplica în 6 luni de zile. Să nu transformăm un contraveninent într-un infractor. Polițistul ia decizia pe ce linie să acționeze. , spune  Vasile Zelca. 






Angajații din poliție, penitenciare ies în stradă la începutul lunii viitoare, mai exact în data de 2 februarie, în fața Guvernului României.





Urmează un protest de amploare 
 

Pentru 2 februarie pregătim un protest de amploarea. Vineri acum, colegii de la ALRO vor să protesteze la Ministerul finanțelor. Eu, ca polițist sunt intersat de un trai decent în România. Prin asta, nu vor mai exista infracționalitățile, micile furtișaguri. , a mai spus Vasile Zelca la ZIUA-n amiaza mare. 




Un grav accident a avut loc la București. Un polițist încadrat în anul 2017, a surprins și accidentat două minore ce erau angajate în traversarea străzii.


 

"Astăzi, (13 ianuarie 2022) în jurul orei 13.30, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București a fost sesizată cu privire la un accident rutier în care a fost implicată o autospecială de poliție, pe raza sectorului 1. Agentul de poliție, aflat la volan, polițist încadrat în anul 2017, a surprins și accidentat două minore ce erau angajate în traversarea străzii.



Autospeciala rula cu semnalele luminoase in funcțiune. La fața locului s-au deplasat de urgență echipaje de prim ajutor. Cercetările au fost preluate de Brigada Rutieră în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care s-a produs accidentul rutier", au precizat reprezentanții Poliției Capitalei.





Liderul sincal Vasile Zelca spune că trebuie să lăsăm legea să-și spună cuvântul.
 

Este o adevarată tragedie ce s-a întâmplat. Speram ca celalată minoră să-și revina. E o tragedie care s- a intamplat, din păcate, și avem ca principal suspect un polițist în timpul serviciului.


Trebuie să lăsăm legea să-și spună cuvântul. Se fac cercetări pentru ucidere din culpă. Este păcat că s-a întâmplat această tragedie. E o tragedie care nu trebuie să se repete! , a mai menționat Zelca la ZIUA-n amiaza mare. 



Interviul integral îl puteți urmări aici 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Modificări la Legea privind funcţionarea Poliţiei Române! Ce semnal de alarmă trage comisarul șef Vasile Zelca, liderul SNPPC

05 May 2022 1920

Cu cât se vor majora salariile polițiștilor în 2022. Ce spun reprezentanții SNPPC

25 Apr 2022 1982

ZIUA-n amiaza mare Vasile Zelca, debut de mandat furtunos în fruntea Sindicatului Național al Polițiștilor - „Dacă am avea dreptul la grevă, nu știu pe unde ar mai scoate cămașa guvernele”

15 Jan 2022 9795

Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor, la „ZIUA-n amiaza mare”

13 Jan 2022 2550

Vasile Zelcă este noul preşedinte al SNPPC!

18 Dec 2021 4020

Polițiștii reiau seria protestelor în stradă! Iată care sunt principalele revendicări

28 Aug 2021 2106

Semnal de alarmă după arestarea polițiștilor din Pitești Liderul SNPPC Constanța, Vasile Zelcă – „Polițiștii vor fi timorați în a mai imobiliza persoane“

20 Apr 2021 7157

Sindicatul polițiștilor din Constanța își caută dreptatea în instanță. Procese pe bandă rulantă pentru drepturile salariale

01 Jun 2019 2295

Fostă jucătoare, în prima ligă. Convocată la Naţională Cine este Roxana Solcan, surpriza campionatului de fotbal al poliţiştilor din Constanţa (galerie foto)

27 Apr 2019 4676

UPDATE. Imagini de la eveniment.Polițist din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Cernavodă, implicat într-un accident rutier. În ce stare este polițistul (galerie foto + video)

16 Sep 2018 14637

Teren din retrocedări Constănţenii de pe strada Primăverii au dat în judecată Consiliul Local. Cer anularea HCL-urilor şi a investiţiei Black Sea Design Concept (documente)

27 Aug 2018 7138

Modificări în capitalul social al societății Ro Lamb Export SRL

21 Jul 2018 1980

Se pichetează sediul IPJ Constanța. Cine, când și de ce. Câți polițiști sunt așteptați (foto+document)

10 Mar 2018 3939

Vasile Zelcă, liderul SNPPC, ne-a spus cine este polițistul din județul Constanța a cărui fotografie a impresionat o țară întreagă

03 Mar 2018 62431

Polițiștii pregătesc un protest de amploare în București de Ziua Poliției Române. Ce revendicări au oamenii legii

22 Feb 2018 2446