Ziua sănătății și a fitnessului pentru vârstnici. Ce alte evenimete au marcat ziua de 25 mai, de-a lungul anilor

Ziua sănătății și a fitnessului pentru vârstnici, foto: Unsplash

Probabil că conștientizăm sau nu, fiecare zi este specială şi merită celebrată.

Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie
Ziua de 25 mai în istorie 

 240 î.Hr.: Prima trecere la periheliu documentată a cometei Halley.

1085: Alfonso al VI-lea al Leonului și Castiliei cucerește de la mauri orașul Toledo.

1420: Prințul portughez Henric Navigatorul este numit cu o bulă papală emisă de Papa Martin al V-lea, guvernatorul Ordinului lui Hristos.


1521: Dieta de la Worms a interzis scrierile reformatorului protestant Martin Luther și a cerut arestarea acestuia, după ce l-a găsit vinovat de erezie.

1555: Antoine de Navara își începe domnia ca rege al Navarei, după moartea socrului său, Henric al II-lea.

1728: Un decret regal emis de Ludovic al XV-lea permite francezilor să transporte vinuri nu numai în butoaie, ci și în sticle. Acest decret stă la baza înfloririi șampaniei Ruinart în Reims.

1846: Louis Napoléon Bonaparte evadează din închisoarea Ham (Somme), deghizat în muncitor.

1895: Dramaturgul, poetul și scriitorul Oscar Wilde este acuzat de „comiterea de acte indecente grave cu alte persoane de sex masculin" și condamnat la doi ani de inchisoare.

1920: S-a inaugurat Opera Română din Cluj, cu opera Aida, de Giuseppe Verdi.

1925: Procesul Maimuțelor: Profesorul John T. Scopes este pus sub acuzare pentru predarea teoriei evoluției a lui Charles Darwin.

1946: Parlamentul din Transiordania îl alege Emir pe Abdullah I al Iordaniei.

1953: Teste nucleare: La locul de testare Nevada, Statele Unite se efectuează primul și singurul lor test de artilerie nucleară.

1955: Prima ascensiune a Kangchenjunga (8.586 m.), al treilea vârf ca înălțime din lume, de către o expediție britanică condusă de Joe Brown și George Band.

1961: Președintele John F. Kennedy a anunțat în fața Congresului susținerea Programului Apollo, care își propunea ca până la sfârșitul acelui deceniu să ducă un om pe Lună și să-l aducă înapoi în siguranță.

1973: Filmul "La grande bouffe" ("Marea crăpelniță") de Marco Ferreri a provocat un scandal la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul a fost considerat ca având un umor vulgar și reprezentări de benzi desenate de sex și de supra-alimentare.

1977: A avut loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, unul dintre cele mai de succes din istorie.

1977: Guvernul chinez elimină o interdicție veche de un deceniu asupra operei lui William Shakespeare, punând efectiv capăt Revoluției Culturale începute în 1966.

1979: Un avion McDonnell Douglas DC-10 pierde un motor și se prăbușește în timpul decolării de la Aeroportul Internațional O'Hare din Chicago, Illinois. Toți cei 258 de pasageri și 13 membri ai echipajului sunt uciși impreună cu alți doi oameni la sol. Cu un total de 273 de vieți omenești pierdute, accidentul American Airlines Flight 191 este cel mai grav accident aviatic din Statele Unite.

1981: La Riyadh, se creează Consiliul de Cooperare al Golfului între Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

1985: Republica Bangladesh a fost lovită de un ciclon tropical, în urma căruia au murit aproximativ 10.000 de oameni.

1990: Mircea Druc este ales prim-ministru al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al RSSM.

2008: Phoenix Mars Lander amartizează în regiunea Valea Verde pe Marte pentru a căuta medii adecvate pentru apă și viață microbiană.

2009: Coreea de Nord testează al doilea dispozitiv nuclear, în urma căruia s-au creat tensiuni în comunitatea internațională.

2012: Masacrul de la Hula - un atac care a avut loc în mijlocul Revoltei Siriene, în două sate controlate de opoziție din regiunea Hula din Siria.

Sărbători

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Ziua sănătăţii şi fitnessului pentru vârstnici

În ultima miercuri din luna mai se sărbătoreşte Ziua sănătăţii şi fitnessului pentru vârstnici (#SeniorHealthFitnessDay), potrivit daysoftheyear.com.

Pe măsură ce îmbătrânim, exerciţiile fizice devin o provocare din ce în ce mai mare, dar capătă şi o importanţă mai mare. Această zi îşi propune să încurajeze persoanele vârstnice să exploreze şi să experimenteze, cu ajutor specializat, opţiuni de exerciţii fizice cu impact redus, precum activităţi pentru sănătatea cardiovasculară, cu greutăţi mici, ori cu propria greutate, sau în apă, care să devină o practică regulată. Astfel de exerciţii sunt benefice atât pentru sănătatea fizică, dar şi pentru cea mintală. De asemenea, constituie o modalitate binevenită de socializare.Ziua vinului

La 25 mai se sărbătoreşte Ziua vinului (#WineDay), ocazia perfectă pentru a cunoaşte mai multe despre această băutură produsă din struguri şi apreciată din cele mai vechi timpuri, prezentă în majoritatea ţărilor într-o multitudine de sortimente, de la cele tradiţionale până la cele mai sofisticate. Cu alcool şi, mai nou, chiar şi fără alcool.

De secole, vinul a fost una dintre băuturile favorite în întreaga lume, fiind consumat în diverse ocazii, atât la masă, cât şi la adunări sociale, ori în cadrul ceremoniilor religioase.

Potrivit daysoftheyear.com, cea mai veche dovadă a producţiei vinului datează din anul 7000 î.e.n. din China, iar cea mai veche sticlă cu vin este expusă la muzeul de istorie din oraşul Speyer din Germania. Cunoscută sub numele de Römerwein, sticla are o vechime de peste 1.600 de ani, datând din secolul al IV-lea, cândva între anii 325-359 e.n. Sticla de 1,5 litri, care nu a fost niciodată deschisă, a fost adusă la lumină în urma săpăturilor într-un sit roman - un mormânt al unui nobil.

Nu toată lumea este, însă, pasionată de această băutură care a scris istorie. Există şi persoane care se tem de vin, frică ce este denumită oenofobie.
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Jurnaliști dați afară de la o conferință de presă de către președintele PSD Vaslui

17 Jun 2024 373

OMD Mamaia Constanța și OMD Județul Constanța, parteneri ai evenimentului “VIN la mare”. George Măndilă - „Nu mai putem merge pe ideea că afară e vopsit gardul și înauntru leopardul”

14 Jun 2024 444

Evenimente în Constanța pe 15 iunie 2024. Activități pentru toate gusturile

14 Jun 2024 2732

OMD Mamaia Constanța și OMD Județul Constanța, parteneri strategici ai evenimentului “VIN la mare”

12 Jun 2024 452

Alegeri locale 2024 Mihai Lupu și-a exercitat dreptul de vot (FOTO+VIDEO)

09 Jun 2024 681

Alegeri locale 2024 Stelian Ion s-a prezentat la secția de votare (FOTO+VIDEO)

09 Jun 2024 661

Alegeri locale 2024 Felix Stroe, prezent la secția de votare (FOTO+VIDEO)

09 Jun 2024 896

După câteva zile cu temperaturi ridicate, vin furtunile! Mai multe județe din țară sub Cod Portocaliu și Cod Galben de vreme rea

03 Jun 2024 1543

Unitățile școlare din UAT Mihail Kogălniceanu, dotate cu echipamente digitale. Primele table interactive au ajuns la Școala din Piatra (VIDEO + GALERIE FOTO)

31 May 2024 428

Tatăl tinerei ucise în accidentul din 2 Mai „Mi-am dorit de la prima înfățișare să dau ochii cu cel care mi-a omorât copilul” (VIDEO)

23 May 2024 1277

Licitații Constanța Primăria cumpără lucrări reabilitare energetică pentru imobilul Grădiniței cu program prelungit nr.53. Banii vin din PNRR!

21 May 2024 733

Anunț importat pentru șomeri Cursuri de formare profesională organizate de AJOFM Constanţa

14 May 2024 1093

Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța -„Ulcior de nuntă” din Oaș

13 May 2024 397

FOTOREPORTAJ Aglomerație în cimitirele din Constanța de Paștele Blajinilor (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 May 2024 776