Ziua Sfântului Ioan Gură de Aur – Ziua Bibliei




Ziua Sfântului Ioan Gură de Aur – Ziua Bibliei
 
„Mai lesne este să se stingă soarele decât să treacă cuvintele Domnului nostru”, spune Sfântul Ioan Gură de Aur într-una din cuvântările sale. Profunzimea, dar și claritatea, cu care Sfântul Ioan Gură de Aur a explicat în învățăturile sale textele biblice, a determinat Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca în ziua de cinstire a lui, 13 noiembrie, să serbăm şi Ziua Bibliei. Sfântul Ioan Gură de Aur a fost unul dintre cei mai mari exegeți ai Bibliei.
 
Astfel, în cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din 14-15 noiembrie 2006, a fost hotărâtă instituirea unei zile din cursul anului dedicată Bibliei, care are drept scop să reamintească fiecăruia datoria morală şi de conştiinţă de a citi Sfânta Scriptură, având în vedere rolul acesteia în viaţa liturgică şi formarea duhovnicească a credincioşilor.
 
Despre Biblie, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că „nu este nimic în paginile ei care să nu fie spus cu scop, care să nu aibă ascuns mare folos; nimic nu este inutil, totul a fost dictat de către Duhul Sfânt”și, totodată, aseamănă citirea Scripturii cu o comoară: „După cum dacă ai putea lua dintr-o comoară o parte cât de mică, te poţi îmbogăţi cu ea, tot aşa şi cu dumnezeieştile Scripturi; într-un cuvânt cât de mic poţi găsi putere mare de gânduri şi nespusă bogăţie”.



Marele Părinte, dascăl al lumii şi ierarh, Sfântul Ioan Gură de Aur, prăznuit astăzi, arată teologul Alexandru Constantin Chituță, sintetizează într-o formulă pe cât de succintă, tot pe atât de sugestivă, ceea ce este în sine Sfânta Scriptură. El o defineşte ca fiind „Cuvântul întrupat“, în Omilia de la Matei”.
 
Iar, marele teolog român Dumitru Stăniloae afirma că Sfânta Scriptură este „Fiul şi Cuvântul lui Dumnezeu, Care s-a tălmăcit pe Sine în cuvinte, în lucrarea Lui de apropiere de oameni, pentru ridicarea lor la El, până la Întruparea, Învierea şi Înălţarea Lui ca om. Scriptura redă ceea ce continuă să facă Fiul lui Dumnezeu cu noi din această stare de Dumnezeu şi om desăvârşit, deci Scriptura tălmăceşte lucrarea prezentă a lui Hristos”.
 
Alexandru Constantin Chituță mai precizează că: „Sfânta Scriptură este înţeleasă cu adevărat abia atunci când este transpusă în cadrul vieţii umane, atunci când este trăită de persoane”.
 
Sfântul Ioan Gură de Aur
 
Potrivit Arhiepiscopiei Tomisului, Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut în anul 344 în cetatea Antiohia, într-o familie nobilă. Este atras de viaţă călugărească, astfel că din anul 374, petrece patru ani într-o mănăstire din Antiohia şi doi ani ca pustnic într-o peşteră, iar în anul 381 este hirotonit diacon, apoi preot. În timpul celor doisprezece ani de slujire preoţească, Sfântul Ioan Gură de Aur a devenit vestit prin predicile sale rostite în toate bisericile din Antiohia şi din împrejurimi.
 
În anul 398 este ridicat la rangul de Arhiepiscop al Constantinopolului de către împăratul Arcadie. Sfântul Ioan Gură de Aur a depus mari eforturi pentru evanghelizarea locuitorilor de la sate şi pentru îndreptarea celor căzuţi în erezii. S-a mutat la Domnul în anul 407. Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, care se oficiază în Biserica de Răsărit în marea majoritate a duminicilor și sărbătorilor de peste an, este un exemplu viu al harului de care a fost însufleţit acest mare Părinte al Bisericii.
 
Sursa foto: Ionuț Druche


Despre Ionuţ Druche
S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
 Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.

 Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.

Citește și:  Imagini inedite de la sfințirea Troiței Bisericii Sfântul Mina din Constanța

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua internaţională a traducătorilor. De ce azi. Cine a hotărât. Care este tema din acest an

30 Sep 2021 1385

13 noiembrie - Ziua Bibliei

13 Nov 2020 3678

Traducătorii se află în centrul atenţiei astăzi

30 Sep 2016 2354

Igor Bergler - „«Biblia pierdută» a fost scrisă inclusiv pentru film. Mă îndoiesc că se poate face în Europa“

30 Jul 2016 6972

Ştiaţi că...? Un artist de talie internaţională care şi-a dorit să devină pictor de mic...

07 Jul 2016 2012

Ziua Mondială a Bibliei

13 Nov 2015 1861

Pe 13 noiembrie, este sărbătorită Ziua Mondială a Bibliei

13 Nov 2015 3119

UPDATE. Poziţia Arhiepiscopiei Un preot din Vama Veche ştie să facă bani de buzunar (video)

05 Aug 2015 3523

Ştiaţi că...? Marc Chagall, un artist de talie internaţională...

07 Jul 2015 3885

Peste 800 de constănţeni, aşteptaţi la un congres al Martorilor lui Iehova

17 Mar 2015 1534

Declaraţi sfinţi în 1992 300 de ani de la cumplitul sfârşit al lui Constantin Brâncoveanu şi al fiilor săi

16 Aug 2014 2217