23 de proiecte întră astăzi la jurizare în cadrul Concursului Internațional de Soluții pentru realizarea parcului de pe DN3C

  • Primăria Municipiului Constanța alături de Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale OAR Dobrogea au lansat în luna august Concursului Internațional de Soluții „Parc DN3C”
  • Scopul concursului este selectarea celei mai bune soluții în vederea amenajării viitorului Parc DN3C din Constanța, în vederea atribuirii contractului de proiectare
  • Ulterior, municipalitatea va organiza licitație pentru construirea efectivă a parcului, care se va realiza în mai multe etape
  • Data limită pentru înscriere a proiectelor a fost 10 octombrie a.c
  • Până ieri, 13 octombrie, s-a realizat o analiză formală a celor 23 de proiecte depuse, iar jurizarea proiectelor se va face în perioada 14 - 16 octombrie
  • Câștigătorul va fi anunțat pe 17 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, ne-au precizat la solicitarea ZIUA de Constanța, reprezentanții Biroului de presă al Primăriei Constanța

 
Primăria Municipiului Constanța alături de Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale OAR Dobrogea au lansat în luna august Concursului Internațional de Soluții „Parc DN3C”.

Scopul concursului este selectarea celei mai bune soluții în vederea amenajării viitorului Parc DN3C din Constanța, în vederea atribuirii contractului de proiectare.

Ulterior, municipalitatea va organiza licitație pentru construirea efectivă a parcului, care se va realiza în mai multe etape.
Data limită pentru înscriere a proiectelor a fost 10 octombrie a.c.

Până ieri, 13 octombrie, s-a realizat o analiză formală a celor 23 de proiecte depuse, iar jurizarea proiectelor se va face în perioada 14 - 16 octombrie.

Juriul este format din: arhitect peisagist Victor Dijkshoorn - Olanda, arhitect Mircea Munteanu - România, arhitect Irina Băncescu - România, arhitect urbanist Sorin Manea - România, arhitect Calotă Răzvan Adrian - România, arhitect peisagist Helli Pangalou - Grecia, arhitect Esenghiul Abdul - România, arhitect urbanist Andreea Tănase, membru supleant, România, arhitect Marius Șocarici, membru supleant, reprezentant al Filialei Teritoriale Dobrogea a OAR, România.
 
Câștigătorul va fi anunțat pe 17 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, ne-au precizat la solicitarea ZIUA de Constanța, reprezentanții Biroului de presă al Primăriei Constanța.

Premiile acordate constau în: Premiul I: valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare 1.167.750 euro fără TVA (5.751.402 lei);  Premiul II: 25.000 EUR fără TVA (123.130 lei fără TVA); Premiul III: 15.000 EUR fără TVA (73.878 lei fără TVA); Mențiune 1: 8.000 EUR fără TVA (39.402 lei fără TVA); Mențiune 2: 7.000 EUR fără TVA (34.476 lei fără TVA); Mențiune 3: 5.000 EUR fără TVA (24.626 lei fără TVA).



36 de ha de parc realizate în mai multe etape

 
Amplasamentul avut în vedere pentru realizarea parcului se găsește în nord-estul teritoriului administrativ al Municipiului, într-o zonă liberă de construcții care urmează să se dezvolte în baza Planului Urbanistic Zonal – Regenerare și Revitalizare Urbană Zona DN3C (autor SC Agorapolis SRL), comandat de Primăria Municipiului Constanța și aflat în faza de elaborare.

Aria de intervenție este delimitată în planurile anexate și poate fi citită ca sumă a două forme neregulate tangente — asemănătoare unui trapez – zona A (aprox. 22ha) și, respectiv, unui triunghi – zona B (aprox.14,5 ha) — întinse de-a lungul unei axe NV–SE.
 
În total suprafața astfel delimitată este de 367.653 mp.
Prin CU 542 din 31 martie 2022, Municipiul Constanța a solicitat și obținut documentul pentru Construire Parc DN3C care va lega Constanța de Ovidiu.
 
Totuși, Urbanismul a decis că certificatul nu poate fi utilizat până nu este întocmit Planul Urbanistic Zonal.
 
Așadar, prin CU 542 din 31 martie 2022, Municipiul Constanța a solicitat și obținut documentul pentru Construire Parc DN3C din municipiul Constanța, însă nu poate fi utilizat „ Întrucât este necesară întocmirea și aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), cu respectarea prevederilor din Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, cu modificările și completările ulterioare”.
 
Parcul va fi amplasat în zona delimitată de DN3C, DC89, cale ferată, drumuri de exploatare și proprietăți private – zona de legătură între UAT Ovidiu și Municipiul Constanța.
 
Pe 30 septembrie 2021, a fost adoptată hotărârea de CLM pentru aprobarea documentației tehnico-economice, faza studiu prefezabilitate pentru „Amenajare parcuri urbane publice noi de mari dimensiuni în municipiul Constanța (unul de cca 40-50 HA și unul de cca 20 HA) în vederea extindetrii suprafețelor de spații verzi din municipiul Constanța, protejarea și gestionarea durabilă a acestora, în scopul creșterii standardelor de viață ale constănțenilor și al conformării la obligația de a asigura suprafața minimă de spațiu verde/locuitor”.
 
Parcul va dispune de mai multe zone, astfel :
  • Pentru bicicliști – traseu pistă dedicată bicicletă în jurul parcului, trasee separate de cele pentru pietoni pentru a reduce conflictele în trafic și zone de parcare biciclete
  • Pentru sportive – zonă pentru atletism, stadion cu pistă de atletism/jogging, terenuri de tenis de câmp, zonă tenis de masa, perete pentru cățărări, zonă de fitness în aer liber, terenuri pentru padel/squash outdoor
  • Pentru copii mici și părinți – zonă de loc de joacă cu dotări clasice – tobogane, leagăne, balansoare, zonă cu groapă de nisip, ansamblu de joacă – tip castel/fortăreață, zonă cu dotări interactive pentru stimulare simțuri și învățare, zonă de joacă cu apă
  • Pentru elevi/studenți – terenuri multi-sport (basket/mini fotbal/handbal/volei), zonă de Aventura-park – cățărări în copaci, tiroliană, trasee etc.)
  • Pentru vârstnici – zonă de socializare cu mese pentru șah, grădină terapeutică
  • Pentru cupluri tinere fără copii și alte categorii de vizitatori: teren minigolf, zonă amenajare hamace în aer liber, cinema în aer liber
  • Mini grădină botanică, etc.
 


PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 


Citește și:

Primăria Municipiului Constanța A fost lansat Concursul Internațional de Soluții „Parc DN3C”

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Componența comisiei de selecție ale proiectelor non-profit Consiliul Județean Constanța a alocat finanțări nerambursabile de 6 milioane de lei pentru cultură (DOCUMENT)

01 Apr 2024 1320

Aproximativ 200 de veterani din teatrele de operații au acum gratuitate pe mijloacele de transport în comun din municipiul Constanța(DOCUMENT)

01 Apr 2024 725

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 673

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 694

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 444

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 2068

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 834

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 672

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1468

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 783

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 776

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 876

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 840

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2754

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1317