25 de ani de la constituirea consiliilor judeţene în România. Cine au fost preşedinţii CJC

Un sfert de veac de administraţie judeţeană la Constanţa se va împlini în luna iunie a acestui an. Cel care îşi aminteşte foarte bine acest moment este Stelian Duţu, cel de-al doilea preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.
De-a lungul celor 25 de ani, consiliile judeţene au suferit mai multe transformări, cea mai importantă fiind însă modalitatea de alegere a preşedintelui administraţiei judeţene, la început prin vot al consilierilor judeţeni, ulterior prin vot direct, iar din 2016 s-a revenit la formula de alegere a preşedintelui consiliului judeţean, prin votul consilierilor judeţeni.
 
Potrivit legii de funcţionare, consiliul judeţean este compus din consilieri judeţeni, aleşi prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, în condiţiile legii. Numărul membrilor fiecărui CJ se stabileşte prin ordin al prefectului, în funcţie de numărul locuitorilor judeţului conform populaţiei după domiciliu, raportat de Institutul Naţional de Statistică.
 
În cazul judeţului Constanţa, care are peste 650.000 de locuitori, Legea 215/2001 a administraţiei publice locale prevede un număr de 37 de consilieri judeţeni. Consiliul judeţean se alege pentru un mandat de patru ani, care poate fi prelungit şi îşi exercită mandatul de la data constituirii până la data declarării ca legal constituit a consiliului nou-ales.
 
De la înfiinţare, CJC a fost condus de patru preşedinţi
 
În 1992, la constituire, primul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa ales din rândul aleşilor judeţeni a fost Gheorghe Mihăieşi, pe atunci membru al Partidului Democrat (PD). Mandatul său s-a încheiat patru ani mai târziu, când Mihăieşi a candidat şi a câştigat Primăria Constanţa.
 
În 1996, alegerile la Constanţa erau câştigate pe linie de PD-ul de atunci, astfel că Stelian Duţu, membru al aceleiaşi formaţiuni politice, devenea prin vot şi negociere politică cel de-al doilea preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa. Duţu a avut două mandate de şef al instituţiei, până în 2004, când PSD a reuşit să răstoarne situaţia politică din judeţ. Deja, la nivelul municipiului Constanţa, îl aveau primar pe Radu Mazăre, dar şi un număr mult mai mare de primari la nivelul judeţului.
 
În 2008, tot prin votul consilierilor, Nicuşor Constantinescu era ales preşedinte al Consiliului Judeţean. În 2012, prin vot uninominal, acesta câştigă un nou mandat de preşedinte al CJ, sub culorile Uniunii Social-Liberale PSD - PNL (USL) de această dată. Constantinescu nu şi-a mai încheiat mandatul, fiind arestat preventiv, apoi judecat şi condamnat în dosarul Centrului Militar Zonal.
Astfel, vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte al CJ a fost, timp de aproape un an şi jumătate, principalul său colaborator de la acea vreme, Cristinel Dragomir. Acesta a dus la bun sfârşit mandatul pentru PSD Constanţa, care, la alegerile din iarna anului 2016, şi-a asigurat continuitatea la conducerea judeţului. Votul pentru cel de-al patrulea preşedinte al CJC, Horia Ţuţuianu (PSD), a fost din nou unul indirect, acesta fiind votat din rândul consilierilor judeţeni.
 

În toţi aceşti ani, Consiliul Judeţean Constanţa a avut şi trei secretari, cel mai longeviv fiind Mariana Belu. Aceasta a câştigat concursul în anul 2002. Postul rămăsese vacant şi a fost scos la concurs după moartea, în luna iunie a aceluiaşi an, a lui Mircea Spânoche, care a ocupat funcţia de secretar din anul 1997.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații publice Consiliul Județean Constanța a bătut palma cu o firmă din Buzău pentru cadastrarea unor imobile ale județului (DOCUMENT)

28 Mar 2024 342

Anăstase Caraiola, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Constanța! Condamnare

28 Mar 2024 589

Ședință CJ Constanța 28 de milioane de euro, alocați pentru modernizarea drumului dintre Techirghiol și Arsa (DOCUMENT)

26 Mar 2024 544

Cumpărări directe O firmă din județul Harghita va furniza toalete ecologice Consiliului Județean Constanța (DOCUMENTE)

26 Mar 2024 477

Consilierii din Constanța vor vota pentru actualizarea indicatorilor tehnico – economici aferenți reabilitării și modernizării a două drumuri județene (DOCUMENT)

26 Mar 2024 481

Proiect pe masa consilierilor din Constanța Peste 55 de milioane de lei pentru modernizarea tronsonului de drum cuprins între Tuzla și Biruința (DOCUMENT)

26 Mar 2024 402

Ședință CJ Constanța Programul de lucrări la drumurile județene din județul Constanța, pe anul 2024 pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 881

Ședință CJ Constanța Se votează cotizațiile și contribuțiile UAT Județul Constanța la mai multe asociații, pe anul 2024 (DOCUMENT)

24 Mar 2024 620

Ședință CJC Se votează prelungirea mandatelor administratorilor provizorii și bugetul de la Drumuri Județene SA (DOCUMENTE)

24 Mar 2024 933

Două terenuri vor trece din proprietatea Primăriei Băneasa în domeniul public al UAT Județul Constanța. Iată de ce! (DOCUMENT)

24 Mar 2024 479

Indicatorii tehnico-economici, aprobați de CJ Constanța Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoane adulte cu dizabilități, CIA Delfinul din Agigea, va avea 50 de locuri (DOCUMENT)

24 Mar 2024 418

Proiectul, în atenția consilierilor județeni Consiliul Județean Constanța va moderniza Oborul General Scărișoreanu, comuna Amzacea (DOCUMENT)

24 Mar 2024 388

Ședință CJC Se aprobă costurile proiectului „Construire Corp nou - Urgențe - Traumatologie din cadrul SCJU Constanța" (DOCUMENT)

24 Mar 2024 445

Ziua Evidenței Persoanelor, marcată pe 24 martie Azi se împlinesc 103 ani de la înființarea oficială a structurilor specializate de evidență a persoanelor (DOCUMENT)

24 Mar 2024 556

Două companii împart contractul de curățenie și întreținere a sediilor și spațiilor administrate de Consiliul Județean Constanța pentru următorii 2 ani!(DOCUMENT)

22 Mar 2024 892