Administratie locala

26 de proiecte aflate pe ordinea de zi a CLM Constanţa, respinse Decebal Făgădău - „Sper să vină şi ziua în care vom avea şedinţe utile, nu doar interesante“

Ieri a avut loc o nouă şedinţă ordinară a Consiliului Local al municipiului Constanţa. Au fost prezenţi 21 de consilieri locali, prin urmare, şedinţa a fost declarată statutară. Pe ordinea de zi fuseseră incluse 64 de proiecte.
 
La începutul şedinţei, Remus Negoi, de la USR, a făcut unele observaţii cu privire la patru proiecte: proiectul de hotărâre privind aprobarea schimbului de terenuri dintre municipiul Constanţa şi SC Orient Construct Decor SRL; proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru zona delimitată de bd. Aurel Vlaicu, al. Hortensiei şi str. cpt. Dobrilă Eugeniu, iniţiator Cristian Nicolae Nicola; proiectul de hotărâre privind aprobarea oportunităţii vânzării directe a terenului situat în municipiul Constanţa, bd. 1 Decembrie 1918, între blocurile L11-L12, L20-L21, în suprafaţă de 183 mp; proiectul de hotărâre privind disponibilitatea temporară a fondurilor până la rambursarea acestora din Programul Interreg V A România - Bulgaria privind proiectul „Joint Romanian-Bulgarian Cultural and Historical heritage - Miniature Park“. „Orice cetăţean are dreptul să-şi exprime părerea privind proiectele de hotărâre“, a spun Remus Negoi.
 
Ulterior, primarul Decebal Făgădău a înmânat un buchet de flori cetăţeanului de onoare Ioana Giucăl, campioană la canotaj. Sportivă de performanţă, Ioana Giucăl a fost medaliată cu aur la Jocurile Olimpice din 1984 şi este deţinătoare a opt titluri naţionale şi câştigătoare a numeroase regate internaţionale. În data de 16 martie, Comisia nr. 5 pentru administraţie publică, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului a dat aviz favorabil pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare Ioanei Giucăl.
 
Profesorul Vasile Sârbu a venit la şedinţa CLM pentru a-şi ridica diploma de cetăţean de onoare. Titlul l-a primit în anul 2000, potrivit hotărârii din anul 2000 privind acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa“.
 
Consilierii PNL au anunţat, la începutul şedinţei, că se vor abţine de la a vota unele proiecte de pe ordinea de zi, în semn de protest pentru lipsa de transparenţă a Primăriei Constanţa, care refuză să răspundă la adrese.
 
Astfel, doar 38 dintre proiectele aflate pe ordinea de zi au trecut, iar 26 au fost respinse.
 
Primarul Decebal Făgădău s-a arătat dezamăgit, la finalul şedinţei, de faptul că toţi consilierii PNL s-au abţinut din vot la toate proiectele de hotărâre. „Am convocat consilierii locali şi le-am supus dezbaterii 64 de proiecte de hotărâre. Am înţeles că erau prea multe şi nu au avut timp să le parcurgă. De la şedinţă la şedinţă la şedinţă, numărul proiectelor nu scade, ci creşte. Grupul PNL s-a abţinut, invocând că nu a primit răspuns la o scrisoare. Îmi este greu să înţeleg ce legătură are calitatea de consilier local, de reprezentant al comunităţii, cu primirea sau neprimirea unui răspuns. Tocmai de aceea, din cele 64 de proiecte de hotărâre, prin această abţinere, au trecut doar 38 de proiecte. Din fericire, câteva dintre proiectele importante pentru buna desfăşurare a activităţii şi pentru conformarea cu termenele legale au fost promovate. Astfel încât RATC, RAEDPP, toate companiile noastre merg mai departe.
 
Din nefericire, 26 de proiecte au fost respinse. Pe o parte dintre acestea le voi relua şi le voi supune atenţiei Consiliului Local la o nouă convocare. Dintre acestea, unele proiecte sunt obligatorii ca formă pe lege, cum ar fi inventarul patrimoniului municipiului Constanţa, fie că e vorba despre patrimoniul public, fie privat. Sper ca domnii consilieri să le explice veteranilor de ce unii au primit loc de veci, iar unii nu.
 
De asemenea, cred că este de notorietate litigiul dintre municipalitate şi Fin.Co.Ge.Ro.SpA, o situaţie şi aşa destul de complicată, care azi, pentru o simplă regularizare de suprafeţe, probabil ne va arunca într-un nou litigiu. Este periculos ca domnii consilieri să nu împuternicească reprezentantul nostru în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă - Canal. Nu voi pune niciodată în pericol funcţionarea oraşului versus un interes politic sau, să-i spunem, un orgoliu“, a declarat primarul Decebal Făgădău.
 
Decizia consilierilor locali PNL a dus la blocarea unor proiecte de interes general. Prin urmare, primarul municipiului Constanţa le-a transmis acestora să lase orgoliile şi să apere interesele constănţenilor. „Observ că PNL a intrat în campanie electorală. Nu reuşesc să înţeleg acest limbaj dublu, prin care, pe de-o parte, vii şi spui cum ar trebui să se dezvolte Constanţa, iar pe cealaltă parte blochezi fuziunea Confort Urban cu Ecosal, în condiţiile în care acest proiect a fost dezbătut în toate comisiile de specialitate şi a întrunit numărul necesar de voturi.
 
Una peste alta, a fost o şedinţă interesantă, dar sper să vină şi ziua în care vom avea şedinţe utile, nu doar interesante. Acest pionierat din actualul mandat al Consiliului Local sper să se sfârşească şi să conştientizeze că interesul politic trebuie exprimat în momentul în care nu refuzi să îţi reprezinţi comunitatea. Această abţinere - şi de data aceasta, şi de data trecută - pentru mine înseamnă o lipsă totală de asumare. Nu pot să nu constat că această lansare în campania electorală se îndepărtează total de interesul cetăţeanului. Înţeleg bine politica, dar niciodată nu voi pune în pericol funcţionarea oraşului versus un interes politic sau un orgoliu de partid, să arătăm cine suntem noi. Am văzut, astăzi au fost uniţi în a se abţine. Sper să fie uniţi şi în a reprezenta comunitatea“, a punctat primarul Decebal Făgădău.
 
„Consilierii locali PNL vorbesc în numele constănţenilor, de parcă aici nu ar fi reprezentanţii, prin vot, ai comunităţii locale. Consilierii locali ştiu bine ce au de făcut. Ei vin aici pentru că aici vine mass-media. Să-şi facă conferinţele de presă la ei la sediu. Mai mult, proiectele sunt dezbătute în comisiile de specialitate. Să vorbească acolo. Transformăm şedinţele de Consiliu Local în ţigănie. Eu nu accept să fiu certat de nimeni! Să nu transforme şedinţele pe care eu le convoc în conferinţe de presă! Deja cred că depăşim limita bunului-simţ!“, a mai menţionat primarul Făgădău.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Patru opere de artă de ceramică monumentală vor fi donate municipiului Constanţa. Lucrările vor fi amplasate în apropierea mării! (document)

18 Sep 2018 380

„Mă voi întâlni cu operatorii economici, pentru a le asculta argumentele“ Făgădău anunţă o nouă dezbatere publică privind Regulamentul de acces în zona peninsulară a Constanţei

01 Aug 2018 705

Sondaj de opinie Sunteţi de acord cu restricţionarea accesului auto în zona peninsulară?

23 Jul 2018 2795

Cu proiectu-n mână şi dezinformarea-n gură Scările de la plaja Modern, administrate de Confort Urban. Proiectul a trecut şi fără voturile PNL! (document)

04 Jul 2018 3634

Ședințele de Consiliu Local Municipal de la Constanța devin nefrecventabile. Printre nervi și vociferări, s-a votat regulamentul privind parcările. PUZ-urile cu probleme au fost retrase (galerie foto + document)

29 Jun 2018 1415

UPDATE. Şedinţă de îndată la CLM. Primarul Făgădău repune pe ordinea de zi controversatul proiect al Parcului de Miniaturi pe care municipalitatea vrea să-l amenajeze în parcul Tăbăcărie din Constanţa! (galerie foto)

12 Jun 2018 2078

Liberalii susţin că la presiunea lor se întâmplă acest lucru După ce, la şedinţa de Consiliu, aleşii i-au respins 26 de proiecte, primarul Decebal Făgădău a emis o notă internă! (document)

09 Jun 2018 1711

UPDATE. Imagini de la eveniment Astăzi, şedinţă a Consiliului Local al Municipiului Constanţa. Mai multe proiecte de pe ordinea de zi, respinse (galerie foto)

29 May 2018 1543

Şedinţă CLM Constanţa Cinci revoluţionari vor primi locuri de veci. Unde sunt situate acestea (documente)

29 May 2018 1288

Se lasă cu amenzi! Unele foarte mari. Regulamentul privind activităţile comerciale şi serviciile de piaţă va fi votat de consilierii din Constanţa (document)

29 May 2018 2798

Promenada din stațiunea Mamaia, faleza Portului Turistic Tomis și plaja Modern, preluate în administrare de Confort Urban (document)

29 May 2018 1497

Şedinţă CLM Constanţa Consilierii aprobă schimbul şi repartizarea unor spaţii de locuit ANL şi din fondul locativ de stat (documente)

28 May 2018 702

Aleşii locali constănţeni decid numirea directorului executiv al Direcţiei Locale de Evidenţă Persoane (document)

28 May 2018 519

Trei şcoli din Constanţa, în atenţia consilierilor locali constănţeni. Unităţile de învăţământ vor fi reabilitate

28 May 2018 7007

Aurora Economu, soţia fostului patron al cafenelelor Filicori, solicitare către CLM Constanţa (document)

28 May 2018 2861

Schimb de terenuri între municipiul Constanța și Orient Construct Decor SRL. Unde sunt situate și la cât au fost evaluate (document)

26 May 2018 1061

Strategia de Dezvoltare și Promovare a Turismului în municipiul Constanța intră la vot în Consiliu Local Municipal. Ne-a costat 85.000 de lei!

25 May 2018 365

Primăria Constanța vinde un teren fostului consilier local Tudorel Chesoi. Pe teren funcționează o piață agroalimentară (document)

25 May 2018 4784

Aleșii locali vor stabili marţi prețul de furnizare a energiei termice pentru Constanţa. La cât va ajunge gigacaloria (document)

25 May 2018 1342

Proiectul, aprobat de consilierii locali municipali. Reabilitarea energetică a Liceului „Ovidius“ Constanţa nu va afecta procesul educaţional

07 May 2018 505

Consilierii locali municipali constănţeni şi-au desemnat preşedintele de şedinţă pentru următoarele trei luni. Vine de la PSD!

01 May 2018 1071

Propunere Viitoarele ședințe ale CLM Constanța vor începe cu intonarea imnului României și celui al Dobrogei

23 Mar 2018 781

LIVE TEXTConsilierii locali constănţeni, întruniţi în şedinţă ordinară. Zeci de proiecte importante, pe ordinea de zi (galerie foto)

23 Mar 2018 972

Consiliul Local Municipal Constanţa votează repartiţii în blocurile ANL (document)

23 Mar 2018 1382

Consiliul local al municipiului Constanţa, convocat în ședință ordinară. 79 de proiecte pe ordinea de zi

16 Mar 2018 863

Liceul Militar de Marină, funcţional din toamnă Consilierii locali votează transferul clădirii Colegiului Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza“ Constanţa la MApN

21 Feb 2018 1553

Cât va costa abonamentul RATC lunar pe toate liniile de la 1 februarie. Va putea fi achitat prin aplicații sau SMS

29 Jan 2018 1822

Activitatea asistenţilor persoanelor cu handicap grav, pe ordinea de zi a consilierilor constănţeni din Comisia de învăţământ şi protecţie socială

13 Jan 2018 482

Indemnizațiile membrilor consiliilor de administrație ale societăților comerciale și regiilor aflate în subordinea CL Constanța, majorate (document)

27 Dec 2017 2055

Impozit majorat cu 500% de Primăria Constanţa pentru o firmă cipriotă. Iată despre ce este vorba (document)

26 Dec 2017 1680

LIVE TEXT Şedinţa ordinară a Consiliului local al municipal Constanţa a început. 44 de proiecte pe ordinea de zi (galerie foto)

27 Nov 2017 2078

Liberalii au revenit la sentimente mai bune. Vor vota pentru validarea mandatelor lui Rezeanu şi Căliminte. În ce condiţii ar relua procedura de vacantare a mandatelor?

27 Nov 2017 1436

Comisia de buget-finanţe se reuneşte în această săptămână. Cetăţenii care vor să semnaleze probleme Consiliului Local pot participa

15 Nov 2017 492

Preţul gigacaloriei rămâne neschimbat pe tot parcursul sezonului rece la Constanţa

01 Nov 2017 1158

UPDATE Astăzi, CLM se întrunește în ședință extraordinară. Consilierii chemați să anuleze hotărârea privind tranzacția cu societatea Polaris M Holding (galerie foto)

12 Oct 2017 1999

UPDATE Şedinţă de îndată a CLM Constanţa. Aleşii locali au aprobat încheierea tranzacţiei judiciare dintre Municipalitate şi Polaris (galerie foto)

03 Oct 2017 2022

PNL Constanţa îl somează pe Decebal Făgădău să ajusteze tarifele din contractul cu Polaris M Holding şi să îşi asume răspunderea pentru situaţia creată (galerie foto)

02 Oct 2017 2020

LIVE TEXT. Consiliul Local al Municipiului Constanța convocat în ședință ordinară. CLM a respins tranzacția cu Polaris M Holding

29 Sep 2017 2229

Cine sunt constănţenii care vor primi repartiţie în locuinţele ANL? Lista completă (document)

25 Sep 2017 6836

Proiectul iniţiat de Făgădău privind stingerea datoriilor către Polaris M Holding nu s-a mai discutat în comisia de specialitate

22 Sep 2017 2590

Care este taxa anuală Municipiul Constanţa aderă la Eurocities - Reţeaua marilor oraşe europene

18 Sep 2017 2327

Nou regulament de organizare şi funcţionare a Primăriei conduse de către Decebal Făgădău (documente)

24 Aug 2017 2019

Mirciştii Răzvan Petru Efrim, Paul Haidu-Gerea, Mihai Teodor Iliant şi George Chichirim, premiaţi de Primăria Constanţa (document)

28 Jul 2017 2505

Premii în bani pentru elevii constănţeni cu media 10 la Bacalaureat 2017. Şi profesorii îndrumători, remuneraţi (document)

28 Jul 2017 1883

Comisia pentru servicii publice, comerţ, turism şi agrement aşteaptă sesizările constănţenilor

10 Jul 2017 991

Unul dintre ei a făcut în 2006 schimb de terenuri cu Primăria Constanţa Cine sunt agenţii economici supraimpozitaţi de Consiliul Local Municipal

03 Jul 2017 2892

Acuzații aduse în ședința CLM Constanța „Au apărut șerpi, șobolani morți!“ Ce a răspuns primarul Făgădău

01 Jul 2017 3180

Consiliul Local Municipal va vota pentru respingerea Planului Urbanistic Zonal pentru locuinţe colective pe strada I.L. Caragiale (document)

27 Jun 2017 2200

Şedinţă de Consiliu Local Ce proiecte propune Făgădău - rectificare bugetară, garantarea unui împrumut şi impozite mărite pentru clădiri-ruină

26 Jun 2017 2370

Şedinţă a Comisiei pentru învăţământ, sănătate, cultură, sport, culte şi protecţie socială

17 Jun 2017 2667