83 de copii vor fi beneficiarii direcţi Start activităţilor educaţionale din cadrul Centrului socio-educativ de la Cumpăna (galerie foto)



La Centrul de asistenţă medico-socială din Cumpăna, ieri, echipa de proiect şi beneficiarii - 83 de copii, însoţiţi de părinţi şi bunici, au avut o primă întâlnire de lucru în cadrul proiectului „Centru socio-educativ“. Activităţile educative la care vor participa cei 83 copii selectaţi vor începe luni, 26 octombrie, şi vor fi susţinute de cadre didactice.
 
Proiectul, demarat cu sprijinul Primăriei Cumpăna, în parteneriat cu administraţiile locale ale comunelor Vânători-Neamţ (Neamţ) şi Prundeni (Vâlcea), presupune înfiinţarea a trei centre socio-educative, câte unul în fiecare comună. Cele trei primării şi-au dat mâna şi au pus la cale un proiect, care se derulează cu bani europeni. Aceste centre vor oferi servicii integrate copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, în vederea îmbunătăţirii frecvenţei şcolare şi a reducerii cazurilor de abandon şcolar, cât şi pentru creşterea performanţelor şcolare în grupul ţintă.

„Vrem ca elevii în cauză să nu abandoneze şcoala şi, de aceea, ei vor reprezenta una dintre priorităţile noastre. La Cumpăna, avem în vedere 83 de copii, dintre care 12 de etnie romă“, a declarat primarul comunei Cumpăna, economist Mariana Gâju.
 
Pentru înfiinţarea acestor trei centre, se vor aloca peste două milioane de lei.
 
Proiectul se implementează în perioada februarie 2015 - aprilie 2016 şi va contribui la îmbunătăţirea situaţiei unui număr total de 238 de copii aflaţi în situaţii de risc, copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, dintre aceştia, 28 fiind de etnie romă. Caracterul inovativ reiese din sinergia a trei măsuri: activarea unui parteneriat durabil între autorităţi ale administraţiei publice şi un ONG şi instruirea adecvată a profesioniştilor ce vor lucra cu copiii în situaţie de risc; conceperea unui plan integrat ce propune metode noi de lucru care să răspundă nevoilor grupurilor vulnerabile prin acţiuni punctuale, dar care să implice activ şi părinţii/tutorii, furnizorii de servicii, membri ai comunităţilor locale ale partenerilor; asigurarea unei logistici corespunzătoare prin înfiinţarea şi dotarea a trei centre socio-educative - cel din Cumpăna existând deja - în mediul rural, în trei judeţe ale ţării (Cumpăna - judeţul Constanţa, Prundeni - judeţul Vâlcea şi Vânători - judeţul Neamţ). Astfel, prin conjugarea iniţiativelor celor trei administraţii publice locale şi a unui ONG cu experienţă relevantă în activităţi dedicate copiilor în dificultate (Asociaţia de Dezvoltare Comunitară Cumpăna), vor fi implementate unele măsuri dedicate copiilor şi părinţilor.
 
Astfel, beneficiarii vor fi consiliaţi în vederea dezvoltării de competenţe şi, implicit, a sporirii performanţelor şcolare. Părinţii vor primi consiliere psihosocială, iar cei mici vor avea parte de consiliere vocaţională din partea personalului calificat.
 
De asemenea, vor fi organizate ateliere de creaţie (pictură pe lemn, pictură pe sticlă, pictură pe ceramică, pictură pe pânză, încondeiat de ouă, împletituri şi aranjamente vegetale din plante uscate), atât în scopul dezvoltării creativităţii, cât şi în vederea cunoaşterii şi respectării tradiţiilor locale. Nu mai puţin interesant, cei mici vor pleca în schimburi de experienţă, propuse totodată drept componente motivaţionale, ce au în vedere mobilităţi în locaţiile partenere pentru participarea la evenimente tematice, precum: expoziţii de creaţie artistică şi culturală, competiţii şi activităţi sportive, concursuri la diverse discipline şcolare.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpăna Elevi de la Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“, evoluții apreciate la ONSȘ, la tetratlon și pentatlon (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 453

Acțiune de plantare de copaci la Cumpăna. Ce mesaj a transmis primarul Mariana Gâju (VIDEO)

15 Apr 2024 383

Primul transport de mobilier Dotări pentru unitățile de învățământ din Cumpăna, județul Constanța. Un pas important în educație (FOTO)

13 Apr 2024 815

Accident rutier la Cumpăna, județul Constanța! Implicat, un șofer beat, drogat și fără permis

11 Apr 2024 607

Constanța Un nou pas important în demararea proiectului Nodului Rutier de la Cumpăna - A4

11 Apr 2024 581

Comunitatea musulmană a comunei Cumpăna a participat la tradiționala Cină de Iftar – Masa Prieteniei

08 Apr 2024 583

IPJ Constanța Percheziții în opt dosare penale de furt calificat. Constatările polițiștilor (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 684

Primăria Comunei Cumpăna închiriază un spațiu cu destinaţia desfăşurării unor activităţi medicale

23 Mar 2024 602

Urmărire în trafic Un șofer a încercat să sfideze Poliția! Nu a oprit în Cumpăna, dar a fost prins la Constanța

16 Mar 2024 808

Constanța Continuă lucrările la Centrul Civic din comuna Cumpăna

14 Mar 2024 841

Societatea Alfahad SRL, înființată recent la Cumpăna, județul Constanța. Cu ce se ocupă

03 Mar 2024 673

Știri Constanța Un pas important pentru învățământul din Cumpăna. Contract semnat pentru furnizarea de mobilier, materiale didactice și echipamente digitale

27 Feb 2024 723

Primăria Cumpăna, județul Constanța dotează cu mobilier și materiale didactice unitățile de învățământ din comună

20 Feb 2024 754

Primăria Cumpăna Lucrările de asfaltare pe străzile incluse în proiectul „Modernizare drumuri în comuna Cumpăna, județul Constanța – 7,2km" continuă

19 Feb 2024 1103

ACoR Mariana Gâju, primarul de la Cumpăna a primit două distincții pentru activitatea comunei (FOTO)

12 Feb 2024 1133