A fost şedinţă de Consiliu Local Municipal. Comunicări importante ale primarului Decebal Făgădău pe marginea proiectelor votate de consilieri

Aleşii locali au fost convocaţi de primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, pentru a aproba peste 60 de proiecte.
 
Consilierii liberali i-au reproşat primarului faptul că peste 20 de proiecte din cele 62 de pe ordinea de zi au ajuns în posesia lor foarte târziu şi nu le-au putut studia temeinic. Motiv pentru care liberalii s-au abţinut la vot în cazul acestora. În replică, edilul-şef al Constanţei a promis că va introduce din ce în ce mai multe proiecte pe ordinea de zi a şedinţelor de Consiliu Local.
 

Poliţia Locală va reinstaura normalitatea în oraş!

 
O parte dintre proiectele de hotărâre au fost retrase chiar de primar, tocmai pentru a se asigura că vor parcurge absolut toate procedurile legale de transparenţă. Acestea fac referire la activitatea Direcţiei Generale Poliţia Locală Constanţa. „Avem şi câteva veşti mai puţin bune, sunt câteva proiecte pe care le vom aduce în Consiliul Local în următoarea perioadă, în concordanţă cu noua abordare a municipalităţii şi a Poliţiei Locale Constanţa. Ne propunem să promovăm curăţenia şi să descurajăm extrem de sever pe oricine încearcă să ne murdărească oraşul“, spune primarul Constanţei.
 
Făgădău a afirmat că deja au apărut nemulţumiri în rândul celor amendaţi de poliţiştii locali. Pentru aceştia, primarul are un mesaj: „Prefer să mă înjure pe mine ca primar, decât să insulte un poliţist local sau un funcţionar public. Pentru că poliţiştii nu fac decât să verifice respectarea legii, a HCLM-urilor şi a dispoziţiilor de primar. Îmi asum această avalanşă de contravenţii, încerc să iau asupra mea bagajul negativ, pentru că am văzut că au apărut deja voci care critică activitatea Poliţiei Locale. Susţin Poliţia Locală şi au de la mine undă verde de reinstaurare a normalităţii în oraş“, a explicat primarul.
 

Poliţia Locală intră şi în staţiunea Mamaia

 
Anul acesta, Poliţia Locală va fi prezentă şi în staţiunea Mamaia. Pentru început, printr-o campanie de informare a turiştilor. „Trebuie să transmitem şi turiştilor că staţiunea Mamaia trebuie menţinută în perfectă curăţenie. Toţi turiştii de bună-credinţă sunt bine-veniţi, însă nu vom închide ochii şi îi vom sancţiona pe cei care ne murdăresc oraşul“, a mai spus primarul.
O primă analiză va fi făcută după minivacanţa de 1 Mai. Tot atunci vor fi prezentate şi rezultatele chestionarului privind activitatea Poliţiei Locale şi cele ale campaniei „Curăţăm Constanţa Noastră“.
 

RATC, tarife speciale pentru autobuzul supraetajat. Autobuzele vor ajunge şi în Portul Tomis

 
Au fost aprobate câteva proiecte importante. Unul dintre acestea vizează o nouă abordare a companiei de transport RATC, un plan extrem de ambiţios, salutat de primar, dar şi un tarif special pentru autobuzul supraetajat pentru traseul turistic. Biletul de 3 lei asigură o călătorie de 2.5 h, un tur al oraşului care include şi Portul Turistic Tomis şi un tarif de 5 lei care permite călătorilor să urce şi să coboare în orice staţie RATC pe parcursul unei zile.
„Preţurile sunt extrem de mici şi extrem de atrăgătoare comparativ cu tarifele practicate în alte ţări din Europa“, a adăugat primarul Constanţei.
 
Iată care este traseul turistic pentru acest sezon estival: Gara CFR - Piaţa Far - Poarta 5 - Silozurile Saligny (incinta Port) - Cuibul Reginei (incinta Port) - Portul Turistic Tomis - bulevardul Elisabeta - strada Termele Romane - strada Negru Vodă - strada Mircea cel Bătrân - bulevardul Mamaia până la Tabăra Turist (hotel Caraiman) din staţiunea Mamaia şi retur.

Transportul metropolitan - nu putem avea o abordare intergalactică!

 
În ceea ce priveşte transportul metropolitan prevăzut în planul de administrare al RATC, primarul Constanţei spune că în acest moment nu putem avea o abordare intergalactică, având în vedere situaţia învechită a flotei regiei. „Am citit ceea ce şi-au propus cei din Consiliul de Administraţie al RATC şi m-am bucurat că ţintesc un viitor normal. În momentul de faţă, este oarecum ineficient economic ca pe aceleaşi rute să ai: compania de transport a oraşului, companii de maxi-taxi, companii care străpung judeţul de la un capăt la celălalt şi toţi se bat pe aceiaşi clienţi. Ceea ce vreau să spun este că acest proiect nu ţine doar de municipiu, ţine şi de localităţile din zona metropolitană, ţine şi de voinţa Consiliului Judeţean, ţine şi de înfiinţarea unei autorităţi de turism la nivel metropolitan sau local, astfel încât cel care este jucător să nu fie şi arbitru“, a declarat primarul municipiului Constanţa.

 

„Nu se va tăia niciun arbore, pomii vor fi relocaţi în oraş!“

 
Un alt proiect important aprobat este cel privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie în Domeniul Public (DALI) pentru obiectivul de investiţii „Lucrări de reparaţii şi modernizare strada Termele Romane + strada Traian pe sector Poarta 1 Port Constanţa - bulevardul Tomis, municipiul Constanţa“.
 

Despre acesta, primarul a făcut următoarele precizări: „Pentru că deja a fost realizată breteaua de acces între Gară şi Poarta 1 şi pentru a completa tot procesul de fluidizare a traficului şi de a creşte atractivitatea zonei peninsulare, separând traficul generat de port de cel generat de zona noastră istorică, acest proiect vine şi în întâmpinarea investiţiilor care se fac în acea zonă. Veţi vedea că toată Poarta 1 îşi va schimba înfăţişarea în următoarea perioadă. Vreau să fac câteva precizări: nu se va tăia niciun arbore, vor fi relocaţi în oraş pomii pe care municipalitatea i-a plantat în luna noiembrie 2017. Prin acest proiect, se realizează 250 de mp de spaţiu verde în plus, va exista un acces mult mai facil către zona de port, iar aspectul va fi mult mai aerisit. Toate se vor implementa gradual. Acest proiect nu-şi propune să atace vestigiile istorice, din contră, nu se ocupă de zona culturală, pentru acestea există un alt proiect separat. Mă bucur totuşi că proiectele suscită interes“, a precizat Decebal Făgădău.
 
În altă ordine de idei, edilul-şef a anunţat că va continua să supraimpoziteze persoanele care nu înţeleg că oraşul aparţine tuturor, iar cetăţenii au şi obligaţii, nu doar drepturi. „Uşor-uşor, proprietarii au început să se conformeze în zona Aurel Vlaicu, poarta de intrare a prafului în municipiul Constanţa. Acolo ne propunem să asfaltăm trotuarele, să igienizăm zona, astfel încât să nu mai avem praful care ne vine în centru“, spune Decebal Făgădău.
 
Tot în şedinţa de ieri, consilierii au votat pentru transmiterea către Muzeul de Artă Constanţa a unei suprafeţe de teren pe care urmează să fie amplasat bustul reginei Maria sculptat de Oscar Han. Acest proiect este o mulţumire, în anul Centenarului, pe care oraşul Constanţa o aduce regalităţii pentru meritele deosebite în dezvoltarea oraşului.
 
Totodată, aleşii locali au aprobat ieri, simbolic, „declaraţia de unire cu Republica Moldova“, proiect iniţiat de consilierii locali ai Partidului Mişcarea Populară.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE Consiliul Local Municipal votează rectificarea bugetară și mai multe vânzări de terenuri (FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

28 Mar 2024 801

Proiectele, pe masa consilierilor locali Două școli din Constanța, reabilitate energetic. Valoarea lucrărilor a fost majorată (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 507

Aleșii locali vor aproba procedurile de închiriere a terenului de sport al Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” și a unei săli de clasă a Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 465

Ședință CLM Constanța Apartenența la domeniul privat al municipiului Constanța a două terenuri, printre proiectele de pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 568

Ședința CLM Constanța Reabilitarea a trei stații de transport în comun la capete de linii Cireșica, Pescărie și Poarta 1, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 563

Ședință CLM Constanța Aprobarea Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

24 Mar 2024 509

Proiectele, la mâna consilierilor locali Trei grădinițe din municipiul Constanța vor fi reabilitate, modernizate și dotate cu mobilier (DOCUMENTE)

24 Mar 2024 754

Ședință a CLM Constanța Aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2024 al societății Termoficare Constanța SRL, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 438

Ședință CLM Constanța Aprobarea organigramei și a statului de funcții ale Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 464

Ședință CLM Constanța Se revocă dreptul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța de a folosi gratuit un imobil din municipiu (DOCUMENT)

29 Feb 2024 708

Consiliul local al municipiului Tulcea convocat astăzi, 28 februarie, în şedinţă ordinară

28 Feb 2024 471

Ședință CLM Constanța Lucrările de intervenție de aproximativ 20 de milioane de lei pentru reabilitarea sălii de sport Badea Cârțan se află în atenția consilierilor (DOCUMENT)

27 Feb 2024 657

Ședință CLM Constanța Mai multe terenuri, radiate din inventarul bunurilor care aparţin domeniului privat al municipiului Constanţa (DOCUMENT)

26 Feb 2024 1184

Ședință a CLM Constanța Situația unui teren de peste 6300 mp de pe strada Cumpenei, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

26 Feb 2024 1161

Ședință a CLM Constanța Aprobarea Programului lucrărilor de investiții pentru anul 2024, în atenția consilierilor locali (GALERIE FOTO+DOCUMENT)

26 Feb 2024 1092