Acțiune de audit financiar la primăria Tuzla derulată de inspectorii Camerei de Conturi Constanța. Probleme la școala nr.1 din localitate

 
  • Acțiune de audit financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară ale unității administrativ teritoriale a comunei Tuzla
  • Camera de Conturi a identificat neconstituirea de provizioane în valoare de 543.840 lei pentru posibile obligații de plată în cadrul litigiilor
  • La Școala Gimnazială nr.1 Tuzla s-a constatat neînregistrarea în evidența contabilă a terenului de 10 hectare
  • Tot școala din Tuzla nu a înregistrat în evidența extracontabilă terenurile și clădirile în care își desfășoară activitatea
  • Inspectorii Camerei au sesizat neurmărirea în teren a stadiului de edificare a construcțiilor în baza autorizațiilor de construire emise
  • Abaterile constatate se află în stadiu de valorificare
 
Inspectorii Camerei de Conturi Constanța au derulat o acțiune de audit financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară ale unității administrativ teritoriale a comunei Tuzla în perioada 19.10.2020 – 25.11.2020.
 

Iată principalele constatări

 
În ceea ce privește exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare, Camera de Conturi a identificat neconstituirea de provizioane în valoare de 543.840 lei pentru posibile obligații de plată în cadrul litigiilor în care entitatea este parte.
La Școala Gimnazială nr.1 Tuzla s-a constatat neînregistrarea în evidența contabilă a terenului de 10 hectare, în valoare de 390.000 lei, pentru care entitatea deține titlu de proprietate.
Tot școala Gimnazială nr.1 Tuzla nu a înregistrat în evidența extracontabilă terenurile și clădirile în care își desfășoară activitatea, în valoare de 6.390.760 lei, ce fac parte din domeniul public al comunei și pe care unitatea de învățământ le-a primit în administrare de la UATC Tuzla.
În privința modului de stabilire, evidențiere și urmărire a încasării veniturilor bugetare, în cuantumul și la termenele stabilite de lege, inspectorii Camerei au sesizat neurmărirea în teren a stadiului de edificare a construcțiilor în baza autorizațiilor de construire emise, nestabilirea și neîncasarea impozitului pe clădiri pentru construcțiile noi, a căror autorizație de construire a expirat, dar care nu au fost recepționate și declarate în vederea impozitării.
Din punct de vedere a calității gestiunii economico-financiare a reieșit darea în folosință cu titlu gratuit a unor spații aparținând domeniului public al comunei fără a se încheia contracte de închiriere și fără a avea la bază o hotărâre de consiliu local.
Totodată, nu a fost efectuată reevaluarea patrimoniului UATC Tuzla în termenul prevăzut de lege și s-a evidențiat majorarea eronată a valorii unui contract de lucrări construire creșă, cu nerespectarea prevederilor legale.
De asemenea, au fost identificate lucrări de investiții executate în proporție de 26 % la data auditului deși termenul de finalizare era aprilie 2020, pentru care entitatea nu a calculat în sarcina executantului penalități de întârziere în sumă de 29.907 lei.
Inspectorii Camerei de Conturi au descoperit și angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata nelegală a indemnizației de hrană pentru luna decembrie 2018, în valoare de 10.165 lei și drepturi salariale de 109.992 lei acordate în mod eronat în plus unor salariați nominalizați în echipe de gestionare a activității în cadrul proiectelor cu finanțare europeană, în perioada iulie 2017 – februarie 2020, prin stabilirea unui venit brut lunar care excedează cadrului legal aplicabil în domeniul salarizării, raportat la indemnizația viceprimarului.
 

Măsurile luate operativ de conducerea entității auditate pentru înlăturarea deficiențelor constatate

 
- În timpul efectuării auditului, pentru posibilele obligații de plată în cadrul litigiilor în care entitatea este parte, s-au constituit provizioane în valoare de 543.840 lei.
- Persoana cu atribuții din cadrul compartimentului impozite și taxe a înștiințat proprietarul imobilului construit cu privire la obligativitatea declarării lui, a stabilit cuantumul impozitului pe clădire și a emis borderou de debit.
- Entitatea a emis factură pentru penalitățile de întârziere de 29.907 lei, a comunicat-o prestatorului, urmând a lua măsuri în vederea încasării acestui venit cuvenit bugetului local.
- Școala Gimnazială nr.1 Tuzla a înregistrat în evidența contabilă terenul de 10 hectare aflat în proprietate. De asemenea, au fost înregistrate în evidența extracontabilă terenurile și clădirile în valoare de 6.390.760 lei ce fac parte din domeniul public al comunei și pe care unitatea de învățământ le-a primit în administrare de la UATC Tuzla, vezi secțiunea "documente".

Abaterile constatate se află în stadiu de valorificare.
 

Concluziile auditului financiar

 
Opinia exprimată a fost o opinie contrară deoarece, din cauza efectelor denaturărilor semnalate și prezentate, situațiile financiare în ansamblul lor, nu prezintă fidel performanța financiară a UATC Tuzla la 31 decembrie 2019, și a celorlalte informații referitoare la activitatea desfășurată în perioada auditată.

 

Măsurile dispuse și recomandările formulate de camera de conturi

 
Pentru abaterile identificate s-au formulat recomandări cu privire la respectarea prevederilor legale privind încasarea veniturilor, efectuarea cheltuielilor și organizarea evidenței contabile.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Componența comisiei de selecție ale proiectelor non-profit Consiliul Județean Constanța a alocat finanțări nerambursabile de 6 milioane de lei pentru cultură (DOCUMENT)

01 Apr 2024 1327

Aproximativ 200 de veterani din teatrele de operații au acum gratuitate pe mijloacele de transport în comun din municipiul Constanța(DOCUMENT)

01 Apr 2024 725

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 675

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 695

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 444

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 2073

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 836

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 673

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1470

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 786

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 779

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 877

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 841

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2756

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1327