Activitatea Comisiei de analiză a SPIT a încetat Divergenţe şi orgolii. Consilierii vor face rapoarte separate. Se clatină scaunul Virginiei Uzun?

Activitatea Comisiei de analiză a Serviciului Public de Impozite şi Taxe, constituită ca urmare a prevederilor HCLM nr. 56/2017, a încetat. Nu fără divergenţe, ca de altfel pe tot parcursul celor aproape două luni de funcţionare. Acesta este motivul pentru care, în cadrul şedinţei finale a comisiei, s-a stabilit că fiecare membru va depune un raport individual până la viitoarea şedinţă a Consiliului Local Municipal Constanţa. Apoi, în funcţie de recomandările unora şi de solicitările altora dintre membrii comisiei, va fi iniţiată o hotărâre de Consiliu Local sau vor fi stabilite măsuri ce se impun, pentru o mai bună funcţionare a Serviciului Public de Impozite şi Taxe.

Concluziile preliminare ale membrilor comisiei. Văsii a identificat o serie de derapaje. Ce recomandări face

Potrivit raportului final individual întocmit de consilierul local liberal Cristina Văsii, membru al Comisiei de analiză a SPIT, depus la secretariatul CLM, închirierea imobilului situat în bulevardul Tomis nr.112 de către Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa a avut la bază o serie de derapaje. „Prin acţiunile întreprinse, conducerea SPIT Constanţa nu a prioritizat investiţiile în ordinea necesităţii şi a urgenţei acestora, a dublat cheltuielile legate de chirii şi a creat suspiciuni cu privire la cheltuirea banului public. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat lipsa transparenţei procedurii de achiziţie a imobilului, care a generat suspiciuni în selecţia ofertei.
 
În ceea ce priveşte relaţia de subordonare a Serviciului Public de Impozite şi Taxe faţă de Consiliul Local Municipal, analiza întocmită arată că aceasta a fost îndeplinită defectuos, printr-o interpretare favorabilă exclusiv SPIT, prin comunicare selectivă, evidenţiindu-se o atitudine necorespunzătoare a directorului executiv Virginia Uzun, care a refuzat în repetate rânduri să prezinte informaţii cu privire la activitatea sa şi a serviciului aflat în subordine. Totodată, o eventuală creştere a încasărilor SPIT Constanţa nu poate fi considerată o justificare pentru creşterea exponenţială a cheltuielilor de administrare/întreţinere a serviciului“, susţine Cristina Văsii, reprezentantul PNL în comisie.
 
Consilierul PNL Constanţa recomandă modificarea regulamentului de funcţionare al instituţiei şi modificarea fişei postului atât pentru funcţia de director executiv adjunct, cât şi pentru funcţia de director executiv, realizarea unui calendar de investiţii privind reamenajarea/reabilitarea sediilor care se află în stare avansată de degradare, realizarea unui plan de acţiuni privind egalizarea condiţiilor de lucru în toate sediile SPIT Constanţa, demararea urgentă a procedurilor de identificare, în paralel cu rezilierea contractelor aferente sediilor din bulevardul Tomis nr. 112 şi strada Sulmona nr. 22, şi contractarea de noi spaţii la un preţ rezonabil, care să îndeplinească prevederile legale şi să fie accesibile în raport cu activitatea desfăşurată, precum şi menţinerea şi creşterea gradului de performanţă a instituţiei privind calitatea serviciilor, dar şi gradul de colectare.
 
Nu în ultimul rând, Văsii recomandă stabilirea unui set de măsuri cu privire la îmbunătăţirea relaţiei de subordonare, atât din punct de vedere comportamental, cât şi al comunicării, între Consiliul Local Municipal şi Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa.

Mircea Dobre va solicita să se renunţe la sediul SPIT de pe Sulmona, iar deciziile patrimoniale să revină CLM

Consilierul PSD Constanţa Mircea Dobre spune că raportul său final va avea două direcţii. Prima vizează economisirea banilor de la buget, prin rezilierea contractului pentru sediul de pe Sulmona 22, unde Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa desfăşoară o parte din activitate, iar cea de-a doua direcţie are în vedere limitarea atribuţiilor de ordin patrimonial ale directorului executiv al SPIT, Viginia Uzun, şi transferarea acestor atribuţii la nivelul Consiliului Local Municipal.
 
„Nu are niciun rost să destabilizăm activitatea acestei instituţii, însă trebuie să limităm atribuţiile conducerii în ceea ce priveşte patrimoniul. Deciziile în chestiunile importante trebuie luate cu acordul Consiliului Local. De asemenea, trebuie să mai reducem cheltuielile, tocmai de aceea eu voi propune renunţarea la sediul vechi de pe Sulmona, iar angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în acel sediu să fie relocaţi fie în sediul de pe Tomis, fie în alte agenţii“, a precizat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Mircea Dobre. Consilierul PSD a mai spus că, în mod normal, comisia trebuia să elaboreze un raport comun, dar aşa e… în România.

Cel mai dur raport se aşteaptă de la PMP. Cantaragiu: „Voi veni cu solicitări ferme, nu cu recomandări!“

Consilierul local municipal Secil Cantaragiu recunoaşte că el este adeptul rapoartelor individuale, care spun lucrurilor pe nume. „Eu am cerut rapoarte separate. În aceste două luni, am descoperit lucruri grave în activitatea SPIT, pe care le vreau corectate. Nu putem rămâne doar la stadiul de propuneri, trebuie să venim şi voi veni cu solicitări clare. Cel mai probabil, voi iniţia o hotărâre de Consiliu Local care va fi supusă aprobării colegilor consilieri. Este nevoie de o astfel de hotărâre pentru că sunt multe interese în jurul SPIT, iar un vot va clarifica multe lucruri. Voi prezenta raportul meu săptămâna viitoare, într-o conferinţă de presă. Nu mă grăbesc, cum au făcut alţii, vreau să procedăm ca la carte. Vă spun doar atât: va fi cel mai dur raport, pentru că vorbim despre o instituţie publică şi despre bani publici şi lucrurile trebuie să intre pe făgaşul normal“, a precizat consilierul local al PMP.

Citeşte şi:

Cum a devenit Follow Me proprietarul sediului SPIT „Şapte ani pe Sulmona“ sau „cadoul“ de milioane de euro de la Virginia Uzun pentru Ionuţ Barbu (documente)
 
Ce spune Comisia de verificare a SPIT „Cui i-e frică de Virginia Uzun?“ (documente)

Pentru 18.000 de euro pe lună Cum a ajuns SPIT Constanţa chiriaş la Eden SRL în clădirea ridicată pe terenul vândut de RAEDPP (galerie foto)
 
Ce atribuţii şi responsabilităţi are şefa SPIT, Virginia Uzun, conform fişei postului (document)

 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comisia de verificare a activităţii Serviciului Public de Impozite şi Taxe, raport final săptămâna viitoare

05 May 2017 2247

Uzun ia în derâdere comisia. Se apropie raportul final! Mircea Dobre trage un semnal de alarmă - „Dacă trebuie ceva îmbunătăţit, acest lucru vizează comportamentul şi comunicarea conducerii SPIT!“

12 Apr 2017 3778

Virginia Uzun, reaudiată de Comisia de verificare a activităţii Serviciului Public de Impozite şi Taxe

11 Apr 2017 2453

Ce atribuţii şi responsabilităţi are şefa SPIT, Virginia Uzun, conform fişei postului (document)

22 Mar 2017 4412

Ce spune Comisia de verificare a SPIT „Cui i-e frică de Virginia Uzun?“ (documente)

21 Mar 2017 8279

Ce i se cere şi ce termen de soluţionare are Somaţie de la comisia Consiliului Local Municipal Constanţa pentru Virginia Uzun

14 Mar 2017 4784

Comisie de anchetă Şefa SPIT, atribuţii date de Radu Mazăre, ţinute la secret de Făgădău

01 Mar 2017 9034

Activitatea şefei SPIT, anchetată de o comisie a CLM. Chiriile colosale, în atenţia consilierilor

28 Feb 2017 5726

Va lua măsuri Făgădău? După Uzun, de la SPIT, viceprimarul Babu, chemat să dea explicaţii în faţa consilierilor locali

24 Feb 2017 9005

Comunicat de presă PMP Constanta - „Dictatură la SPIT Constanța“

18 Dec 2016 2586

Uzun s-a îmbolnăvit Comisia pentru servicii publice, comerţ, turism şi agrement a CLM Constanţa îi cere socoteală şefei SPIT în privinţa sediilor

18 Nov 2016 7172