AEC îi solicită lui Ţuţuianu un proiect de hotărâre privind acordarea reducerilor la transportul judeţean pentru elevi

Cu doar câteva zile înainte de şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Constanţa din această lună,
Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) blamează ferm lipsa unui proiect de hotărâre privind acordarea reducerilor pentru elevi la transportul judeţean, pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean ce va avea loc miercuri, 30 ianuarie, ora 13:00.
 
„Considerăm că preşedintele CJC şi-a încălcat promisiunea făcută elevilor privind soluţionarea de îndată a problemei reducerilor elevilor. Încă din anul 2017, AEC întreprinde demersuri pentru determinarea Consiliului Judeţean Constanţa să respecte prevederile Legii 1/2011 şi să acorde reduceri la transportul judeţean pentru elevi, conform art. 84, alin. (1). Încă de la acel moment, reprezentanţii noştri s-au confruntat cu ignoranţă, dezinteres, acuzaţii nefondate, promisiuni, amânări, dând de înţeles că reprezentanţii CJC nu au intenţia de a acorda subvenţiile aferente reducerilor elevilor.
 
La începutul anului 2019, demersurile au fost reluate, de data asta fiind urmărită urgentarea lor, dat fiind faptul că elevii se aflau în pragul finalului vacanţei, iar nevoia de a-şi achiziţiona abonamente de transport reduse era mai stringentă, luând în considerare aspectele meteorologice. Astfel, în data de 4 ianuarie a fost trimisă o adresă către Consiliul Judeţean, prin care le solicitam organizarea unei întâlniri de îndată. Rezultatele întâlnirii au fost asemănătoare cu cele ale precedentelor audienţe, reprezentanţii autorităţii sfidând în continuare elevii şi drepturile lor, invocând inexistenţa normelor de aplicare şi încercând tergiversarea unei decizii.

Observând gravitatea situaţiei, AEC a organizat în data de 10, respectiv 11 ianuarie un şir de proteste în faţa Palatului Administrativ prin care solicitam respectarea legii. Astfel, timp de câte o oră, aproximativ 50 de elevi au protestat împotriva lipsei de interes a conducerii Consiliului Judeţean Constanţa faţă de situaţia alarmantă a abandonului şcolar în judeţul Constanţa, dovedită de absenţa oricăror măsuri pentru combaterea lui, în speţă asigurarea transportului elevilor conform legii. Atragem atenţia asupra ratei îngrijorătoare a abandonului şcolar în judeţul Constanţa, media fiind de 3,3%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) în anul 2016, fapt care, raportat la numărul de elevi înscrişi în şcoală la începutul anului şcolar, înseamnă că aproximativ 3.747 de elevi au renunţat la cursuri.

În urma protestelor, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius-Horia Ţuţuianu, şi-a asumat public, subsecvent atitudinii batjocoritoare avute faţă de elevii care au protestat în semn de solidaritate pentru colegii lor, că este de responsabilitatea autorităţii să acorde subvenţiile, promiţând că va înfiinţa un grup de lucru pentru soluţionarea de îndată a problemei. În data de 17 ianuarie a avut loc prima întâlnire a grupului de lucru, rezultatele demonstrând că adevăratul scop al grupului de lucru a fost, încă o dată, amânarea unei decizii. În şedinţă, natura argumentelor nu a mai fost juridică, ci financiară. Reprezentanţii CJC au afirmat că nu există fonduri pentru asigurarea reducerilor, propunând AEC să elaboreze un set de criterii pentru elevii care să beneficieze de reduceri, astfel propunând condiţionarea respectării drepturilor elevilor, art. 84 neinstituind nicio modalitate de selecţie, ceea ce denotă că dreptul se aplică tuturor elevilor din judeţul Constanţa din învăţământul de stat.
 
Considerăm că atitudinea expusă de conducerea Consiliului Judeţean Constanţa dovedeşte că adevăratul motiv pentru care nu se doreşte acordarea de reduceri elevilor, conform legii, este unul financiar, şi nu unul de natură juridică. La momentul actual, există şi un proces pe rol împotriva CJC, intentat chiar din luna august 2018, ce va avea termen în data de 30 ianuarie”, susţin reprezentanţii AEC.
 
Aceştia îi solicită preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Marius-Horia Ţuţuianu, să suplimenteze ordinea de zi a şedinţei, în sensul introducerii unui proiect de hotărâre pentru acordarea reducerilor la transportul judeţean pentru elevi, şi să îşi respecte promisiunile făcute public faţă de elevii din judeţ.
 
 

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociația Elevilor din Constanța solicită desființarea examenului de Bacalaureat!

13 Mar 2024 782

Ședință CLM Constanța Proiectul privind solicitarea diferenței de preț pentru un teren din zona Satul de Vacanță, pe masa consilierilor locali. Investitorul vrea bloc de trei etaje

28 Feb 2024 427

Asociaţia Elevilor din Constanţa „Statutul Elevului” a fost depus la Ministerul Educației. Ce solicitări sunt vizate

01 Feb 2024 637

Ședință CLM Constanța Vânzarea unui teren din municipiu, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

30 Jan 2024 640

Asociația Elevilor din Constanța solicită rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu operatorul de transport “Metropolitan”!

22 Jan 2024 689

Grevă japoneză anunțată de elevii din șase județe! Vizată și Constanța

09 Jan 2024 661

Știri Constanța Asociația Elevilor din Constanța are un nou președinte!

24 Sep 2023 1271

Urmează noi procese Transportul elevilor navetiști nu este, în continuare, gratuit. Consiliul Județean Constanța spune că elevii pot deconta contravaloarea abonamentului la școala unde învață!

11 Sep 2023 1072

Asociația Elevilor din Constanța contra Ministerului Educației, în justiție. Decizia Curții de Apel

28 Mar 2023 1249

Asociația Elevilor din Constanța vrea ca anul școlar să înceapă pe 4 septembrie, nu pe 11 septembrie. Ce spune Ariana Dudună, președintele Asociației

31 Jan 2023 1476

Contestație în anulare. A fost admis recursul în dosarul prin care Asociația Elevilor cere Consiliului Județean Constanța asigurarea transportului gratuit

23 Jan 2023 1342

Elevii constănțeni salută decizia Monicăi Anisie de a susține votul de la 16 ani

08 Jun 2022 1164

Exclusiv! Reacția primarului din Lumina, acuzat că se folosește de elevi pentru a curăța comuna. „Activitate educativă, criticată de un localnic”

21 May 2022 6191

Asociația Elevilor din Constanța „Anchetă mușamalizată, DNA legalizează mita!”

06 May 2022 1917

AEC „Statul român preferă să protejeze copiii de persoanele homosexuale, decât să îi protejeze de analfabetism”

02 May 2022 1503