Alternativă la PNDL PSD momeşte primarii cu Fondul de Dezvoltare şi Investiţii pentru care nu există norme metodologice

Guvernul a înființat prin ordonanță de urgență un fond de investiții de 10 miliarde de euro.

 „Acest fond de investiţii o să-l avem în bugetul pe 2019. Este vorba de cei 10S pe fiecare localitate în parte, fiecare localitate putând avea două proiecte legate de apă, canal, şcoală, toate aceste lucruri, pe lângă PNDL vrem să facem acest fond de investiţii locale, aşa se numeşte, pe care-l să-l dublăm de o proiecţie financiară, pentru că, chiar dacă ne propunem să facem mai multe lucruri, dacă nu avem o proiecţie financiară nu vom putea realiza acest lucru”, spune Dăncilă.

Este vorba despre investiţii pentru administraţia locală. Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Adrian Gâdea a declarat la Constanţa că urmează ca în cel mult două săptămâni, să fie aprobate şi normele metodologice. „Vorbim despre 10 milioane de euro, bani care vor fi alocaţi prin acest fond pentru realizarea investiţiilor. Urmează să fie definitivaţi şi paşii şi modelele de solicitări, care vor fi stabilite prin ordin comun al Ministerului Finanţelor şi Comisiei de Strategie şi Prognoză. Programul va fi derulat prin intermediul Secretariatului General al Guvernului prin Comisia de Strategie şi Prognoză” a spus secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Adrian Gâdea.

Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, înfiinţat la finalul anului trecut de Guvern, prin care se urmăreşte realizarea de investiţii locale.

Fondul de Dezvoltare şi Investiţii a fost înfiinţat pentru finanţarea proiectelor de investiţii ale primăriilor în domenii prioritare principale şi secundare, cum sunt: sănătate, educaţie, apă – canalizare, reţea de energie electrică şi reţea de gaze, transport, drumuri, salubrizare, cultură, culte, sport şi locuinţe. De asemenea, Fondul se utilizează şi pentru finanţarea proiectelor de investiţii ale universităţilor. Finanţarea acestor proiecte se asigură sub formă de granturi, acordate din Fond. Sursa de finanţare a fondului o reprezintă împrumuturile în lei, acordate din disponibilităţile contului curent general al Trezoreriei statului în limita sumei de 10 miliarde euro echivalent lei calculat la cursul de schimb al BNR la data intrării în vigoare a legii, pe un interval de 20 de ani. Investiţii eligibile a fi finanţate din Fond sunt investiţiile noi şi extinderea/finalizarea investiţiilor existente, constând în construcţii, modernizări şi dotări. Unităţile/subdiviziunile administrative-teritoriale şi universităţile beneficiare de granturi din Fond au obligaţia de a restitui anual pe o perioadă fixă de 20 de ani o sumă reprezentând contribuţia proprie la proiect.


 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Odată cu înfiinţarea FSDI Deputatul Bogdan Huţucă vorbeşte despre dispariţia mai multor companii de stat. Unele sunt din Constanţa!

08 Jun 2018 2785