Asociaţia Litoral - Delta Dunării, descalificată din start Banii culturii constănţene, împărţiţi cu dărnicie de Primăria Constanţa pentru ONG-işti cu ştaif (documente)

 

Primăria Constanţa mai dă nişte bani nerambursabili pentru proiecte de cultură. Trei asociaţii au depus proiecte câştigătoare prin care şi-au adjudecat sume frumuşele din bugetul de finanţări nerambursabile alocat de Primăria Constanţa. Toate cele trei asociaţii au o poveste şi o componenţă interesante, despre care veţi putea citi în rândurile următoare.
 
În 2016, Primăria municipiului Constanţa acordă fonduri financiare nerambursabile pentru a susţine proiecte sportive, culturale, artistice sau educative. Pentru activităţi nonprofit de interes general, acţiuni sau programe culturale de interes public general şi pentru acţiuni din domeniile cultural, artistic şi educativ pentru toate vârstele, programul anual  de finanţări nerambursabile este în cuantum total de 6.140.000 de lei. Atribuirea contractelor de finanţare nerambursabilă se face pe bază de selecţie de oferte, de către comisii numite prin dispoziţie de primar, în limita fondurilor publice alocate.
 
În urma desfăşurării procedurii de selecţie a proiectelor pentru domeniul cultural, comisia de selecţie şi evaluare i-a declarat admişi, în ordinea punctajului, pe următorii solicitanţi: Asociaţia Culturală Mişcarea Teatrală pentru Educaţia Tineretului, Asociaţia Culturală Metropolis şi Asociaţia Centrul Pentru Resurse Civice.

Teatru independent, ziua chitarelor şi un fel de festival nomad



Asociaţia Culturală Mişcarea Teatrală pentru Educaţia Tineretului a obţinut un punctaj de 90,8 puncte din totalul de 100 şi va primi 288.492 de lei de la municipalitate pentru organizarea Festivalului Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa. Diferenţa de bani până la 355.141 de lei - suma totală necesară evenimentului - va fi asigurată de către asociaţie.
 
Asociaţia Culturală Mişcarea Teatrală pentru Educaţia Tineretului nu este la primul succes în faţa municipalităţii, firma adjudecându-şi fonduri nerambursabile şi pentru Festivalul Verii. Aceeaşi entitate trebuia să organizeze şi Ziua Constanţei, însă, în urma contestaţiei depuse de Asociaţia Cultural-Artistică Hara, licitaţia organizată pentru atribuirea contractului de finanţare nerambursabilă în vederea organizării evenimentului a fost anulată. Potrivit datelor de la Registrul ONG, Asociaţia Culturală Mişcarea Teatrală pentru Educaţia Tineretului a fost înfiinţată în anul 2012, la Constanţa, cu sediul pe strada Muncel, fiind fondată de Luminiţa Munteanu, care este şi directorul entităţii. Scopul declarat este acela de „mobilizare a oamenilor de teatru, a instituţiilor de spectacol pentru a genera o mişcare care să favorizeze, folosindu-se de mijloace artistice caracteristice, formarea unui tineret sănătos moral“.
 
Această asociaţie a avut şi patentul asupra Teatrului de pe Lipscani, cel mai mare teatru independent din România. Asociaţia nu este la prima tentativă de a obţine finanţare pentru proiectele sale, având depuse în anii anteriori proiecte culturale, care nu au primit însă finanţare europeană.
 
Asociaţia Culturală Metropolis, cea care a primit 230.772 de lei pentru organizarea evenimentului „Nomad Global Village“, a fost înfiinţată de Daniel Mitulescu, Ioan Mitulescu şi Florica Filofteia Mitulescu. Ulterior, în locul ultimilor doi au fost numite Cristina Elena Constantinescu şi Ligia Verik Mitulescu Keşisian. Scopul asociaţiei este de a promova şi susţine actul cultural sub toate manifestările sale, cu precădere producţia, distribuţia şi exploatarea de film, precum şi domeniul muzical, prin identificarea, iniţierea, proiectarea, susţinerea şi derularea unor proiecte şi programe cu impact cultural şi social care să contribuie la afirmarea valorilor culturale româneşti şi universale, precum şi prin sprijinirea şi implicarea cât mai multor artişti în activităţile culturale, atât în ţară, cât şi în străinătate.
 

Asociaţia este „responsabilă” pentru Festivalul de Film Nomad şi Festivalul „Balkanik”. Are ca principal scop realizarea de evenimente non-profit de educare a publicului tânăr, precum Festivalul Internațional de Film pentru Copii „KINOdiseea”. Din 2013, a organizat Festivalul Internațional de Muzică şi Cultură „Balkanik”, eveniment care a avut un public de peste 18.000 de persoane la cele trei ediții. În 2014, continuă proiectul Caravana Metropolis - Cinema în aer liber, care a adunat peste 130.000 de spectatori. Pentru organizarea evenimentului „Nomad Global Village”, Asociaţia Metropolis va veni cu o parte de cofinanţare de 60.930 de lei.
 
Cât despre Asociaţia Centrul Pentru Resurse Civice, o altă entitate care a primit fonduri nerambursabile, aceasta a fost înfiinţată în 2006, în Constanţa, de către Sorin Cătălin Vinteanu, Petre Cosmin Bârzan şi Catalin Anton. Scopul acestei asociaţii este sprijinirea, promovarea şi dezvoltarea conştiinţei şi iniţiativei civice în spiritul democraţiei participative, la nivel individual, comunitar şi regional, în conformitate cu normele legale în vigoare. Cosmin Bârzan este sau, poate, a fost unul dintre cei mai fervenţi critici ai municipalităţii constănţene de-a lungul timpului. Centrul pentru Resurse Civice va primi 270.000 de lei din cei 300.000 de lei necesari organizării evenimentului „Ziua chitarelor“.

Asociaţia Corinei Martin a ratat „calificarea“

Au mai depus oferte, însă au fost respinse pentru că nu au întrunit punctajul minim, şi Asociaţia Culturală Tomis (50,2), Asociaţia Cultural-artistică Hara (61,4) şi Asociaţia Reclădim România (66,4). De asemenea, au fost descalificate ofertele următorilor: Asociaţia România-Dacia Casa Noastră; Asociaţia Revolution Dance Club 2015; Rusu Georgiana PFA; Muscalu Mihai PFA; Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării; Asociaţia Marecinema/Seacinema.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Regulamentul finanțărilor nerambursabile alocate din bugetul județului Constanța pentru activități de tineret de interes local, lansat în consultare publică (DOCUMENT)

19 Mar 2024 411

Percheziții în Arad într-un dosar al Parchetului European de fraudă de 3 milioane de euro

13 Mar 2024 513

Primăria Constanța anunță procedura de selecție de proiecte din domeniile cultural, sportiv, tineret și social. Câți bani au fost alocați pentru 2024?

11 Mar 2024 556

Cumpărări directe Constanța Primăria Hârșova, contract cu Percons EU SRL pentru consultanță privind accesarea de fonduri (DOCUMENT)

08 Mar 2024 633

Consiliul Județean Constanța finanțează proiectele culturale cu 6.000.000 lei! Evaluarea proiectelor are loc în aprilie (DOCUMENT)

04 Mar 2024 572

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 776

În municipiul Tulcea A fost aprobat PUZ pentru reabilitarea Casei de cultură, Grădina de vară și Parcul personalităților

01 Feb 2024 761

Ministerul Energiei, precizări despre noi oportunități de finanțare pentru producerea de energie electrică din fonduri nerambursabile

18 Jan 2024 578

Lista câștigătorilor finanțărilor nerambursabile de la Primăria Constanța în 2023 pe Legea 350/2005!

04 Jan 2024 868

Inspectoratul General pentru Imigrări, dotat cu Terminale GSM

22 Dec 2023 719

Salariile personalului STS şi MAI din echipele de proiecte finanţate din fonduri externe, majorate

08 Dec 2023 939

Document Prima carte electronică de identitate se va putea elibera gratuit. Ce conține proiectul de HG

04 Dec 2023 1376

MDLPA Sprijin pentru finalizarea proiectelor finanțate din fonduri europene derulate de unitățile administrativ-teritoriale

27 Oct 2023 600

Compania CFR SA, licitație publică pentru proiectare și execuție lucrări de electrificare a liniei de cale ferată la graniță cu Ucraina

23 Oct 2023 695

Primăria Tuzla Până când se pot depune cererile pentru finanțare nerambursabilă pentru domeniul cultelor religioase din comună

22 Oct 2023 1047