Asociaţia senatorului Chiţac le dă bătăi de cap angajaţilor Inspectoratului în Construcţii, prefectului şi arhitectului-şef Mihai Vânturache!

Consiliul Local al municipiului Constanţa se întruneşte joi, 28 iunie, în şedinţă ordinară, în sala „Remus Opreanu“ a Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Pe ordinea de zi sunt înscrise nu mai puţin de zece proiecte, iniţiate de primarul Decebal Făgădău, care vizează aprobarea unor planuri urbanistice zonale sau de detaliu. Este vorba despre:
- proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu - construire imobil D+P+1-2E - comerţ, alimentaţie publică şi cazare, staţiunea Mamaia, zona Cazinou, terasa 15+16, investitor SC Teo Doi SRL;
 
- proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru zona delimitată de bd. Aurel Vlaicu, aleea Hortensiei şi str. cpt. Dobrilă Eugeniu, iniţiator Nicola Cristian Nicolae;
 
- proiect de hotărâre privind îndreptarea erorii materiale din cuprinsul Regulamentului local de urbanism aferent HCL nr. 259/2014 privind aprobare PUZ-ului delimitat de străzile Nicolae Iorga, Bogdan Vodă, Moldovei şi Bucovinei, terenuri proprietate publică şi privată, beneficiar Toma Cătălin;
 
- proiect de hotărâre pentru completarea documentaţiei la HCL nr. 120/2018 privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu - construire imobil birouri P+5-6E, bd. Mamaia nr. 226 - lot 2, investitor SC Black Sea Estate SRL;
 
- proiect de hotărâre pentru completarea documentaţiei la HCL nr. 771/2008 privind aprobare Plan Urbanistic Zonal - construire imobil 3S+P+11-12E - locuinţe şi alimentaţie publică, str. Zorelelor nr. 2-4, teren în suprafaţă de 1.559,80 mp, proprietate SC Best Wood Company SRL;
 
- proiect de hotărâre privind completarea documentaţiei la HCL nr. 102/2004 privind aprobarea Studiului de Oportunitate şi a Planului Urbanistic de Detaliu - hotel P+3-4E şi parcare, situat pe bd. Mamaia, zona Vila Verde, teren în suprafaţă de 1.800,82 mp, domeniu privat al municipiului Constanţa;
 
- proiect de hotărâre privind completarea documentaţiei la HCL nr. 145/2009 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal - construire imobil S+D+P+M+4-6E+T - locuinţe şi spaţii comerciale, str. General Manu nr. 60, teren în suprafaţă de 274,34 mp, proprietate a SC Rezkozan Impex SRL;


 
- proiect de hotărâre privind aprobarea unor precizări referitoare la aplicarea prevederilor Regulamentului local de urbanism aferent Planului Urbanistic Zonal aprobat prin HCL nr. 109/2017 - „Actualizare PUZ zona Campus Universitar“;
 

- proiect de hotărâre privind îndreptarea erorii materiale din cuprinsul HCL nr. 258/2017 privind detalierea Regulamentului local de urbanism aferent Planului Urbanistic Zonal aprobat prin HCL nr. 121/2011 - reactualizare PUZ Palazu Mare III.

Proiectele privind completarea unor PUZ-uri au ridicat o serie de suspiciuni din partea unor aleşi locali, care susţin că vor cere în scris aparatului primarului să precizeze de ce s-a ajuns la această situaţie, mai cu seamă că planurile iniţiale au o vechime considerabilă.
Abilitat să răspundă la această întrebare este arhitectul-şef al municipalităţii, Mihai Radu Vânturache, căruia i-am solicitat un punct de vedere în legătură cu această avalanşă de completare a unor PUZ-uri.
 
„Completările, şi nu modificările, survin ca urmare a unor procese-verbale pe care le-am primit de la Inspectoratul pentru Stat în Construcţii (ISC), care au efectuat verificări în urma unor sesizări. Astfel, aceste completări, odată adoptate de Consiliul Local, vor intra în documentaţiile de bază ale PUZ-urilor. Dacă nu ţineam cont de recomandarea ISC, eram pasibil de amendă administrativă“, a explicat Mihai Radu Vânturache, care dă asigurări aleşilor că nu se pune problema modificării PUZ-urilor, ceea ce ar fi ilegal.
 
Unii jurişti sunt de părere că aceste modificări aduse nu ar fi trebuit trecute neapărat prin plenul CLM, însă Vânturache, fiind „mai catolic decât papa“, în sensul bun, vrea probabil să se asigure de legalitatea acestor documentaţii.
 
Cât despre controalele Inspectoratului pentru Stat în Construcţii, acestea sunt cât se poate de autentice. Nu mai puţin de 100 de astfel verificări ale ISC care vizează încălcări ale legislaţiei în vigoare în ceea ce înseamnă regimul construcţiilor s-au realizat doar de la începutul acestui an. În urma acestor controale, ISC a întocmit procese-verbale, care au fost ulterior transmise arhitectului-şef Mihai Vanturache, pentru ca PUZ-urile în cazul cărora au fost identificate probleme să fie remediate.
 
Campionii sesizărilor sunt, din informaţiile noastre, reprezentanţii Asociaţiei „Constanţa Altfel“, al cărei preşedinte este senatorul independent de Constanţa Vergil Chiţac.
 
Despre „Constanţa Altfel“

Asociaţia „Constanţa Altfel“ a primit personalitate juridică de la Judecătoria Constanţa în noiembrie 2017. Aşa cum susţineam mai sus, preşedintele asociaţiei este senatorul Vergil Chiţac. ONG-ul are cinci fondatori şi reprezintă şi se doreşte a fi, cel mai probabil, rampa de relansare a fostului candidat al PNL la Primăria Constanţa pe scena politică locală.
 
Facem menţiunea că, în urma unor sesizări depuse de Asociaţia „Constanţa Altfel“, ISC a solicitat şi Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa să anuleze mai multe PUZ-uri, dosarele fiind pe rolul instanţelor de contencios-administrativ.

Citeşte şi:

„Constanţa Altfel“ luptă cu administraţia locală prin sălile de judecată Din zona civică se pregăteşte un viitor candidat pentru Primăria Constanţa?!

Asociaţia „Constanţa Altfel“ susţine că sesizarea penală este inevitabilă în cazul Parcului de Miniaturi din Tăbăcărie

PUZ-ul care a „devorat“ spaţiile verzi de pe bulevardul Lăpuşneanu din Constanţa, atacat în instanţă de Instituţia Prefectului!
 
Senatorul Chiţac se reinventează ca pretendent la Primăria Constanţa Asociaţia „Constanţa Altfel“ atacă în instanţă PUZ-urile controversate! (document)

După USR Constanţa Asociaţiile „Verde Urban“ şi „Constanţa Altfel“ au atacat în instanţă hotărârile Consiliului Local care vizează parcul de miniaturi din Tăbăcărie


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trei PUZ-uri inițiate de Primăria Constanța pe ordinea de zi a ședinței Comisiei tehnice de Urbanism

08 Jan 2024 928

Primăria a desemnat elaboratorii PUZ-urilor care vizează regenerarea urbană a două zone importante din municipiul Constanța. Despre ce este vorba? (DOCUMENT)

20 Oct 2023 1255

Documentații urbanistice importante, pe ordinea de zi a Comisiei de Amenajarea Teritoriului și Urbanism a municipiului Constanța

04 Jul 2023 1223

PUZ-urile Poarta 3-4, Piața Griviței și Celulozei din municipiul Constanța, lansate în consultare publică. Două SRL-uri din București au realizat documentațiile (DOCUMENTE)

01 Jul 2023 2694

Primăria Constanța anunță elaborarea mai multor PUZ-uri (FOTO)

30 Jun 2023 1186

Ce firme au câștigat contractele de actualizare sau elaborare a PUZ-urilor din Palazu Mare, Veterani, stațiunea Mamaia și Piața Griviței din Constanța? (DOCUMENTE)

16 Feb 2023 2483

Primăria a comandat două PUZ-uri. Unul pentru zona Campus iar celălalt pentru taluzul municipiului Constanța

07 Jan 2023 3310

Primăria Constanța plătește peste 2 milioane de lei pentru actualizarea Planurilor Urbanistice din Peninsulă, zona centrală și din cartierele Tomis I – Tomis II (DOCUMENTE)

20 Dec 2022 1651

Comisia de urbanism a municipiului Constanța. Investițiile Isaran Green, Cambela Prod, Comtrans și parcarea supraetajată de la Casa de Cultură, pe ordinea de zi

04 Nov 2022 2533

PUZ-uri importante pentru cartierele Compozitori și Tomis Nord și Balada. Când vor avea loc dezbaterile publice?

02 Nov 2022 2005

Agorapolis a realizat pentru Primăria Constanța trei PUZ-uri pentru cartierele Compozitori și Tomis Nord și Balada. Când vor avea loc dezbaterile publice? (DOCUMENTE)

10 Oct 2022 2247

O societate din București a renunțat la contract. Primăria Constanța a reluat licitația pentru reactualizarea unor PUZ-uri importante

06 Jul 2022 1699

Primăria Constanța vrea să modifice sau să actualizeze șase PUZ-uri importante!

24 Jun 2022 1797

Masstudio SRL bifează primele contracte cu Primăria Constanța (DOCUMENTE)

05 May 2022 2912

PUZ-ul pentru reglementarea unui teren situat în stațiunea Mamaia unde se dorește ridicarea unui imobil de 10 etaje pe ordinea de zi a Comisiei Tehnice de Urbanism

13 Apr 2022 2053