Au fost emise certificatele de urbanism. O parte dintre statuile dispărute ale Constanţei vor fi reamplasate de municipalitate




Dispărute din peisaj de ani de zile, odată cu demararea proiectelor de reabilitare a promenadei din staţiunea Mamaia şi a falezei de la Cazino, statuile precum „Sirena şi Delfinul“ (1961) realizată de artistul Corneliu Medrea, au fost depozitate ani de-a rândul  în spatele curţii în care funcţionează Biobaza Animalelor Fără Stăpân de pe strada fosta stradă Vârful cu Dor nr. 5.

Vorbim despre opere de artă, monumente istorice de for public, conform Ordinului Ministrului Culturii nr. 2.361/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, anul 178 (XXII), nr. 670 bis, la data de 1 octombrie 2010.

Aceste monumente au un cod LMI, prin care sunt identificate ca monumente istorice, aflându-se deci sub incidenţa Legii nr. 422/2001, potrivit căreia acestea nu pot fi mutate, reparate, consolidate sau modificate fără avizul Ministerului Culturii, respectiv al instituţiilor deconcentrate din subordinea acestuia - Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa.

Primăria Constanța e emis mai multe documente urbanistice în vederea restaurării și reamplasării unor monumente de for public din municipiu și stațiunea Mamaia.

Astfel, chiar luni 10.10.2022 a fost emis certificatul de urbanism nr.2409  la solicitarea UAT Municipiul Constanța prin primar Vergil Chițac pentru stațiunea Mamaia, zona restaurant Palm Beach în vederea restaurării și reamplasării monumentului istoric de for public – Sirena și Delfinul. Documentul are o valabilitate de 12 luni.

Toto astăzi au fost emise alte trei certificate de urbanism pentru stațiunea Mamaia, zona UTR6-restaurant Ovidiu, care vizează amplasare și restaurare opera de artă de for public, grup statuar „Fete șezând”, pentru zona hotel Select, privind restaurare și amplasare monument de for public „In soare” dar și pentru zona parc teatrul Oleg Danovski pentru reamplasare și restaurare opera de artă de for public  - grup statuar Joc Sportiv.

Toate cele trei certificate au o valabilitate de 12 luni.



PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Are Constanța nevoie de statui? Administrația liberală îl ignoră pe Brătianu, susținătorul cauzei Dobrogei

22 Aug 2022 2045

Primăria restaurează 12 monumente de for public amplasate în municipiul Constanța

01 Oct 2018 2431

info-sud-est.ro Opere de artă dispărute de 13 ani, care încă se regăsesc în Lista Monumentelor Istorice. Statuile din Mamaia

19 Oct 2016 2979