Auditul nu a fost făcut public. Președintele Consiliului Județean Constanța contestă măsurile dictate de Curtea de Conturi și spune că va merge chiar și în instanță! (DOCUMENTE)

  • Litigiu între CJC și Curtea de Conturi – Camera de Conturi Constanța pe tema implementării departamentului de guvernanță corporativă
  • Curtea de Conturi a recomandat aplicarea OUG109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice doar pentru Regia de Drumuri și Poduri Constanța
  • Președintele Mihai Lupu vrea același regim și pentru Regia Județeană de Apă, însă acest lucru nu este posibil, dat fiind că la RAJA, autoritate tutelară este ADI Apă Canal și nu Consiliul Județean
  • Lupu spune că va merge cu interpretarea sa, până în instanță
 

 
A fost ședință a Consiliului Județean Constanța în format fizic.

Printre proiectele retrase de pe ordinea de zi chiar de inițiator s-a aflat și Regulamentul de Organizare și Funcționare al aparatului de specialitate al Consiliului Județean.

Proiectul nu a putut fi supus aprobării din cauza litigiului dintre CJC și Curtea de Conturi – Camera de Conturi Constanța.

De altfel, la finalul ședinței, consilierul județean PMP, Claudiu Palaz a ridicat problema transparentizării raportului de audit financiar al Curții de Conturi efectuat anul acesta asupra conturile de execuție ale administrației județene pentru 2021, obligându-l astfel pe președintele Mihai Lupu să-și asume obligația de urca pe site-ul instituției documentul, a căror măsuri au fost parțial contestate de conducerea CJC.

După ședință, președintele CJ Constanța, Mihai Lupu a făcut declarații mai detaliate referitor la acest subiect.

Lupu spune că ”sunt două chestiuni din raportul Curții de Conturi cu care nu sunt de acord și care vor face obiectul unui litigiu. Este vorba despre implementarea departamentului de guvernanță corporativă. Nu putem să aplicăm această guvernanță preferențial, ori se aplică pentru toate companiile ori nu se aplică deloc. Așteptăm să clarificăm aceste lucruri și să avem o procedură clară. Am depus contestație la Comisia de Soluționarea a Contestațiilor din Cadrul Curții de Conturi și așteptăm un răspuns. Dacă acesta va fi unul favorabil solicitării noastre, vom proceda la implementarea guvernanței corporatiste, dacă nu, vom merge în instanță. Nu putem face excepții, este vorba despre gestionarea patrimoniului care trebuie făcut transparent.

În raportul Curții de Conturi ni se recomandă să mergem pe guvernanță corporativă doar în cadrul Regiei Județene de Drumuri și Poduri, nu și Regiei Județene de Apă Constanța, acolo unde ADI Apă Canal este autoritate tutelară.


Noi nu vrem să ne substituim autorității tutelare, dar solicităm ca OUG109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice să se aplice în integralitatea ei”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța.

Facem precizare că în raportul de audit se mai arată că în 22.06.2022,  consilierii județeni au adoptat un proiect de hotărâre privind demararea procedurilor de înființare prin reorganizare a Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța în societate comercială pe acțiuni. Ori în calitate de Autoritate tutelară, Consiliul Județean Constanța ar fi putut demara aplicarea OUG109/2011 privind guvernanța corporativă în acest caz.

Facem precizarea că până la închiderea ediției documentele la care facem referire  nu au fost urcate pe site-ul Consiliului Județean Constanța.

Vă prezentăm în secțiunea „documente”, o forma ușor-nelizibilă a raportului de audit financiar al Curții de Conturi efectuat asupra conturile de execuție ale administrației județene pentru 2021 care circulă de câteva zile în mediile locale.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

LIVE TEXT Consiliul Judeţean Constanţa, întrunit în şedinţă ordinară. Iată ce se discută (GALERIE FOTO+VIDEO)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 559

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 638

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 355

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 1963

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 721

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 596

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1357

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 703

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 704

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 771

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 760

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2680

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1246

Contractul de reabilitare a MINAC a fost reziliat În sedința de CJC se propune achiziția de servicii juridice în vederea apărării intereselor județului Constanța în procesele cu SC Actaeon Invest SA(DOCUMENT)

16 Feb 2024 1624

Ședință CLM Municipalitatea vrea să modernizeze iluminatul public din cartierul Veterani! Proiectul este implementat de Administrația Fondului pentru Mediu (DOCUMENT)

12 Feb 2024 855