Babuş, printre iniţiatori Proiect de lege al PSD - „Aleşii locali să poată face parte din AGA societăţilor comerciale”

Mai mulţi parlamentari PSD au depus un proiect de lege prin care vor să elimine o situaţie de incompatibilitate, astfel încât aleşii locali să poată face parte din conducerea societăţilor comerciale de interes local sau naţional. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) este de părere că, dacă această iniţiativă ar trece, există posibilitatea ca toate rapoartele de evaluare întocmite de ANI şi prin care s-au reţinut situaţii de incompatibilitate să fie anulate de instanţele de judecată.
 
Iniţiatorii vor abrogarea art. 87 (1), litera f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, care prevede: „(1) Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu: f) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”.

Cei şapte parlamentari PSD care au iniţiat acest proiect, printre care şi deputatul de Constanţa Radu Babuş, susţin că această literă (n.r. f) din lege ar fi „redundantă” şi că a generat confuzii. 

„Pe de o parte, primarul este obligat de legea-cadru a administraţiei publice locale să pună în aplicare hotărârile consiliului local şi să gestioneze eficient serviciile publice asigurate cetățenilor, pe de altă parte, nu doar că nu poate lua nicio decizie, chiar şi trasată de consiliile locale, dar nici măcar nu poate participa la şedinţe unde se discută, uneori, lucruri care pot genera situaţii de urgenţă, cum ar fi de exemplu încălzirea populaţiei pe timp de iarnă sau întreruperea alimentării cu apă. Această prevedere este aplicabilă şi viceprimarului localităţii”, se arată în expunerea de motive. 
 
Proiectul de lege a fost depus la Senat la începutul lunii septembrie şi este înscris pentru procedură de urgenţă. Camera Deputaţilor este for decizional.   

Ce spune ANI?! 

Agenţia Naţională de Integritate precizează, în cadrul unui comunicat de presă: „Dacă această propunere legislativă ar fi adoptată, există posibilitatea ca toate rapoartele de evaluare întocmite de ANI şi prin care s-au reţinut astfel de situaţii de incompatibilitate să fie anulate de instanţele de judecată. Propunerea legislativă nu corespunde obligaţiilor asumate de autorităţile statului în lupta împotriva corupţiei instituţionalizate, va afecta negativ imaginea României în procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin mecanismul MCV, cu efecte negative referitor la absorbţia fondurilor europene”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Conferința Municipală a PSD Constanța „se joacă" pe scena mică de la Casa de Cultură!

18 Apr 2024 319

Daniel Gigi Tatu a sărit din echipa Chițac, în cea a senatorului Felix Stroe!

18 Apr 2024 293

Mihai Lupu și Felix Stroe, imortalizați într-o fotografie. Ambii țin în mână adeziunea semnată de preșdintele CJ Constanța pentru a intra în PSD

17 Apr 2024 905

LIVE TEXT Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța, în conferință de presă (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 793

Surse Cătălin Cîrstoiu depune săptămâna viitoare candidatura pentru funcţia de primar general al Capitalei

15 Apr 2024 497

Fostul lider PSD Dumitru Buzatu, plasat în arest la domiciliu. Ce interdicții au fost instituite (DOCUMENT)

15 Apr 2024 494

Candidatul PSD-PNL pentru Primăria București, Cătălin Cîrstoiu, exclude o retragere a sa din cursa pentru fotoliul de primar

15 Apr 2024 425

Ultima săptămână din aprilie vine cu alegeri interne în PSD Constanța?!

15 Apr 2024 779

Imobiliare Constanța Firma administrată de un consilier local PSD modifică din nou proiectul de pe bulevardul Aurel Vlaicu

13 Apr 2024 662

Consultare publică Regulamentul de organizare și funcționare al comisiei de repartizare a locuințelor din fondul locativ de stat din municipiul Constanța destinate închirierii (DOCUMENT)

12 Apr 2024 531

ZIUA LIVE Septimiu Bourceanu (PNL) - „Dacă la Constanța era blat, PSD nu avea contracandidați"! (VIDEO)

10 Apr 2024 709

Fostul deputat Eduard Martin a revenit în PSD, partidul în care a regăsit „echilibrul doctrinar"

10 Apr 2024 926

Paul Foleanu, candidatul la Primăria Mangalia din partea PSD

07 Apr 2024 625

Deputata Cristina Rizea, aleasă oficial președinte al organizației PSD Valu lui Traian

06 Apr 2024 754

Palatul Parlamentului găzduiește reuniunea liderilor Partidului Socialiştilor Europeni

06 Apr 2024 459