Bugetarea participativă la nivelul județului Constanța nu a primit votul aleșilor județeni. Se cere o analiză mai atentă și aprofundată

  • La ședința condusă de vicepreședintele CJ, Petre Enciu au fost prezenți 33 de consilieri județeni, iar aceasta a fost ținută în regim de videoconferință
  • Un alt punct dezbătut a fost cel cu privire la aprobarea unor măsuri pentru implementarea procesului de bugetare participativă la nivelul județului Constanța
  • În urma dezbaterilor acest proiect nu a întrunit voturile necesare pentru a fi aprobat. Aleșii locali au considerat că o astfel de hotărâre presupune o analiză mai atentă și aprofundată. Suma prevăzută în proiectul de hotărâre inițiat de USR Constanța era de 2 milioane de lei
 

Consilierii judeţeni s-au reunit ieri în şedinţă ordinară, pentru a dezbate şi vota cele 24 de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi.
La ședința condusă de vicepreședintele CJ, Petre Enciu au fost prezenți 33 de consilieri județeni, iar aceasta a fost ținută în regim de videoconferință.

Ședința a debutat cu depunerea jurământului de către Cristian Gelu Roșca, ca urmare a validării mandatului de consilier județean, conform legislației în vigoare.

Un alt proiect pe ordinea de zi a fost cel privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier județean al lui Bădilă George, precum și vacantarea locului de consilier județean.

Un alt punct dezbătut a fost cel cu privire la aprobarea unor măsuri pentru implementarea procesului de bugetare participativă la nivelul județului Constanța.

În urma dezbaterilor acest proiect nu a întrunit voturile necesare pentru a fi aprobat. Aleșii locali au considerat că o astfel de hotărâre presupune o analiză mai atentă și aprofundată. Suma prevăzută în proiectul de hotărâre  inițiat de USR Constanța era de 2 milioane de lei.

Consilierii județeni au mai aprobat documentațiile de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare pentru activitățile de sortare, tratare mecano-biologică și depozitare a deșeurilor municipale din județul Constanța - Proiect „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Constanța” și acordarea unor mandate.

În justificarea solicitării, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Dobrogea” arată faptul că la întocmirea documentațiilor de atribuire, aceasta a avut ca temei juridic atât prevederile Actului adițional nr.1 la Documentul de poziție aprobat de Adunarea Generală a Asociației prin Hotărârea nr. 2 din 02.02.2022, cât și cele ale Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii și Legii nr. 51/2006, a serviciilor comunitare de utilități publice, republicată.


De asemenea, proiectul privind actualizarea prin introducerea unei noi curse pentru codul de traseu 94 a Programului de transport public județean de persoane prin curse regulate, în județul Constanța, aprobat prin H.C.J. nr. 400/2013, a fost și el aprobat în ședința de astăzi.  În vederea corelării nevoilor de deplasare ale locuitorilor cu necesitățile actuale de transport, a fost aprobată actualizarea codului de traseu 94 Independența – Negru Vodă – Cotu Văii – Vârtop – Coroana – Albești – Arsa – Mangalia, prin introducerea unei noi curse și modificarea graficului de circulație, până la finalizarea procedurilor pentru încheierea contractelor de servicii publice, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2022.
Tot în ședința de ieri a fost dezbătut proiectul privind majorarea nivelului alocației de hrană pentru consumurile colective din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța.


Prin adresa înregistrată la CJC cu numărul 18767/02.05.2022, SCJU a solicitat acordul autorității publice județene privind finanțarea lunară a instituției sanitare pentru majorarea nivelului alocațiilor de hrană cu 2 lei/pacient/zi, la toate categoriile de pacienți prevăzuți în H.G. nr. 270/2021. Cererea Spitalului are ca fundament desfășurarea în condiții optime a activității instituției sanitare prin asigurarea unui cadru financiar sustenabil, vizând interesul public precum și acoperirea necesităților calorice ale pacienților prin asigurarea hranei adecvate a acestora.

Consilierii au mai aprobat rezultatele evaluării proiectelor sportive eligibile, a sumelor acestora și aprobarea atribuirii contractelor de finanțare nerambursabilă din fonduri publice, alocate de la bugetul județului Constanța, pe anul 2022, a reprezentat un alt punct al ordinii de zi.

CJC și-a propus să susțină proiectele și programele sportive de drept privat ale asociaților, pe ramură de sport județean, precum și acțiuni sau programe culturale de interes general. Programul anual pentru acordarea de finanțări nerambursabile din fondurile publice ale Județului Constanța, în cuantum total de 1.850.000 lei a fost destinat proiectelor din cadrul programelor sportive de utilitate publică „Sportul pentru toți” și „Redescoperă Oina”.

Tot ieri, aleșii județeni au dezbătut proiectul privind aprobarea depunerii la finanțare a proiectului „Plan de Amenajare a Teritoriului Județean Constanța”. Proiectul va fi depus la finanțare în cadrul apelului aferent Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 10 – Fondul local, I.4 – Elaborarea/actualizarea în format GIS a documentelor de amenajare a teritoriului  și de planificare urbană. Valoarea totală a proiectului fiind de 237.000 de euro fără TVA, cu o rata de finanțare de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Un alt punct al ordinii de zi a fost cel privind aprobarea trecerii unor bunuri imobile din domeniul public al județului Constanța în domeniul privat al județului Constanța în vederea desființării acestora.

De asemenea, aleșii au dezbătut și aprobat proiectele de hotărâre privind rectificarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli pentru anul 2022 ale Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Albatros" și cel al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.

În cazul centrului școlar, este vorba despre o majorare a bugetului cu suma de 331.629 lei, ca urmare a semnării contractului de finanțare a proiectului «Dotarea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă “Albatros" Constanța în vederea consolidării capacității de gestionare a crizei sanitare Covid-19». Și în cazul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, vorbim tot de o majorare a bugetului în cuantum de 330.558 lei, ca urmare a încheierii unui contract de sponsorizare cu Rompetrol Downstream SRL, precum și de o modificare a bugetului între capitolele acestuia.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Campania „Tu decizi pentru Constanţa“ se desfăşoară și la nivelul Consiliului Județean. USR a depus proiectul de bugetare participativă

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Componența comisiei de selecție ale proiectelor non-profit Consiliul Județean Constanța a alocat finanțări nerambursabile de 6 milioane de lei pentru cultură (DOCUMENT)

01 Apr 2024 1327

Aproximativ 200 de veterani din teatrele de operații au acum gratuitate pe mijloacele de transport în comun din municipiul Constanța(DOCUMENT)

01 Apr 2024 725

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 675

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 695

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 445

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 2073

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 836

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 673

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1470

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 786

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 779

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 878

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 841

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2756

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1327