Calamitate Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, cere urgentarea lucrărilor la malul stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră

  • Malul stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră continuă să se surpe
  • Edilul cere urgentarea lucrărilor
  • Alte 27 de case, în pericol
 
Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju dorește urgentarea lucrărilor la taluzul de la Cumpăna, care continuă să se prăbușească, alte familii fiind în pericol din cauza perimetrului de siguranță. Alte 27 de case se află în pericol.
 
Edilul a precizat că a vorbit cu Mihai Lupu, președintele CJ Constanța și cu Silviu Coșa, prefectul județului Constanța pentru a găsi o soluție comună și urgentă pentru salvarea caselor oamenilor din Cumpăna.
 
„Dacă problema nodului de descărcare, a extinderii carosabilului este o investiție necesară comunei, consolidarea malului stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră este dureros de necesară pentru consolidarea siguranței caselor, în primul rând pentru cele 8 familii care sunt evacuate din august 2019, dar și a celorlalte case, care se află în permitetrul de 380 m lungime, a 50 metri adâncime. Sunt 27 de case. Așa cum au fost ele apreciate de expertul proiectant care a făcut lucrarea și în acest moment ne aflăm în stadiul de expertiză a evoluției terenului sub casele construite sub acest perimetru.
 
Așteptăm această lucrare, să vedem ce soluție mai dau dumnealor, însă toată lumea, specialiști au spus că dacă nu se crează acele canale de absorbție a apelor, a izvoarelor, care sunt sub casele oamenilor, care sunt în acest pământ, care este loess argilos, dacă acestea nu sunt captate de lucrările făcute de specialiști și dirijate spre canal, pot să facă dumnealor piloți cât or vrea la marginea canalelor că până la urmă și aceia vor fi doborâți de pământul care pleacă falii-falii înspre albia canalului.
 
Vă spunem că este disperată această problemă. Am avut săptămâna trecută întâlnire cu președintele Consiliului Județean, unde am rugat să intervină și dumnealui la nivel de ministere, și guvern, cum l-am rugat și pe prefectul județului Constanța de a urgenta lucrările și să nu mai așteptăm eliberarea filei de buget către ACN pentru reluarea unor proceduri de achiziție publică și să fie realizate în sistem de urgență, pentru situații de calamitate.
 
Nu am cunoștință când va fi gata expertiza. Știu că are termen încă o lună de zile. Pur și simplu se lucrează la întreținerea zonei de la marginea canalului, acolo unde au fost plantați cei 282 de piloți. Atâta tot. Nimic altceva care să plece cota +34 la cota +46 în sus prin turnarea altor piloți.
 
Au mai căzut în lungimea canalului acolo unde a dus la aria de protecție de la 250 la metri la 380 de metri. Au fost alocate sume, deși aprobați în noiembrie 2020 90 de milioane de lei pentru lucrarea de la ACN, însuși ministrul Drulă mi-a spus personal despre alocarea a sumei de 50 de milioane pentru această lucrare. Este necesară această sumă și ar ajunge pentru atingerea nivelului cotei +46 ce duce la siguranța străzii și a caselor.
 
Au fost glasuri care au spus evacuați casele, repartizați alte terenuri, construiți alte case oamenilor. Nici nu am vrut în visele cele mai negre să gândesc acest lucru. Cumpăna nu are zonă unde să aloce decât tot pe marginea canalului, dincolo de Șoseaua Constanței, care nu ar fi în perimtrul apropiat zonei de protecție, însă nu există niciun fel de infrastructură. Mai trebuie să treacă ani, ani să aduci infrastructura de bază – apă, gaze, canalizare, electricitate, unde e stat în stat.

 
Cum salvezi viețile oamenilor când iei munca de-o viață?”, a spus Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.

Ce spune prefectul Constanței, Silviu Coșa

„Atributul nostru principal este cel al siguranței cetățeanului. Prin intermediul CJSU, am solicitat expertiză ACN-ului de la sfârșitul anului trecut. Așteptăm ca atât ACN, cât și Primăria Cumpăna să acorde tot concursul pentru definitivarea expertizei, astfel încât viața cetățenilor să nu fie pusă în pericol. Expertiza vizează două lucruri. Primul este modul în care trebuie continuate lucrările, iar al doilea, cel mai important, dacă trebuie sau nu extins perimetrul de siguranță. La aceste probleme nu s-a răspuns în totalitate până în momentul de față”, a transmis prefectul Constanței.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Luptătoarea Gabriela Prodan, de la CS Victoria Cumpăna, pe locul întâi la Cupa României

29 Apr 2021 2324

Lupte Premii pentru rezultatele frumoase ale CS Victoria Cumpăna la Cupa României pentru cadeţi

07 Apr 2021 1988

Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, a devenit, din nou, bunică

04 Apr 2021 1892

Azi e ziua de naştere a campioanei Laura Badea. Vizita de la Cumpăna, de acum 12 ani, şi startul Crosului Naţional "Ziua Olimpică"

28 Mar 2021 1097

Dezbatere publică, la Cumpăna. Tema o reprezintă proiectele „Alternativa Techirghiol” și „Nod Rutier Cumpăna A4”

24 Mar 2021 1704

Video Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, mesaj emoționant de 8 martie pentru toate femeile

08 Mar 2021 1170

A fost aleasă conducerea Asociației Comunelor din România, filiala Constanța. Primarul Mariana Gâju este noul președinte

04 Mar 2021 881

Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, aleasă președinte al Asociației Comunelor din România, filiala județeană Constanța

03 Mar 2021 857

Doliu la Cumpăna. Primarul Mariana Gâju „La numai 23 de ani, Lisiana, a plecat la îngeri”

15 Feb 2021 11832

Eroii căzuți pe câmpul de luptă, omagiați la Cumpăna, de Ziua Națională a României

01 Dec 2020 840

Victoria Cumpăna, patru medalii la Naționale de lupte. Isabela Marin, campioană națională

01 Dec 2020 1395

#alegeriparlamentare2020 Mariana Gâju (PSD) - „Reprezentanții partidelor politice care ajung în Parlament trebuie să-și dea mâna”

24 Nov 2020 987

#alegeriparlamentare2020 Mariana Gâju, candidat PSD pentru Senatul României, vine la ZIUA Electorală

23 Nov 2020 1413

Gimnastele campioane de la Victoria Cumpăna, premiate pentru rezultatele de la ultimele competiții

20 Nov 2020 2554

Ceremonia de investire în funcția de Primar al comunei Cumpăna (live video-text)

28 Oct 2020 1331