Căldura, mărul discordiei Decebal Făgădău îi acuză pe liberali că fac politică în batjocură, iar Bogdan Huţucă îl somează pe primar să refacă proiectul de hotărâre

Miercuri, 14 august, consilierii locali municipali s-au întrunit în şedinţă extraordinară pentru a discuta alocarea banilor pentru cluburile sportive din Constanţa. Pe lângă aceste proiecte, pe ordinea suplimentară a fost adăugat un proiect cu privire la situaţia ţevilor care transportă căldură către abonaţii constănţeni. Proiectul viza cumpărarea reţelei de transport termic de la Electrocentrale pentru a implementa un proiect european. 16 consilieri PSD şi PMP au votat pentru, iar 7 consilieri PNL au votat împotrivă, astfel că acest proiect de patrimoniu nu a trecut.
 
Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a precizat la finalul şedinţei că este absolut incredibil ce s-a întâmplat ieri şi că sistemul termic al municipiului este pus în pericol de votul liberalilor. „Am propus astăzi dezbaterii două proiecte foarte importante. Unul vizează sportul constănţean şi al doilea, căldura. Aş încerca să spun în limbaj tehnic - reţea de transport primar al agentului termic, dar lumea trebuie să înţeleagă că astăzi eu le-am propus aprobării consilierilor locali un subiect important. Subiectul cel mai important este legat de aprobarea cumpărării reţelei de transport primar de la Electrocentrale Constanţa, societate a Ministerului Energiei, o societate aflată în insolvenţă. Din momentul în care a intrat în insolvenţă, am avut nenumărate reuniuni comune - municipiu, RADET, CET, Banca Mondială - pentru a identifica o soluţie de diminuare a pierderilor. Astăzi, reţeaua de transport, de la gardul CET-ului până la toate punctele RADET, este supradimensionată, este ciuruită şi este un generator de pierderi. Astăzi plătim cel puţin jumătate pierdere pe reţeaua de transport. Le-am propus consilierilor locali să cumpărăm, pentru 2 milioane de lei, plată în rate, această reţea, pentru a putea accesa proiect cu fonduri structurale de 65 de milioane de euro. Deci astăzi, liberalii, pentru că nu au votat acest proiect, ne pun în pericol căldura din sezonul rece 2019-2020. Asta pentru a înţelege exact cum fac ei politică. În afară de faptul că pierdem 64.991.000 de euro, îşi fac reclamă în politica lor de gospodină cum că nu atragem fonduri europene noi, dar pe de altă parte, fac tot ceea ce se poate face să blocheze proiecte. Aşa ceva credeţi-mă că nu am văzut! O ipocrizie mai mare nu am văzut. Să penalizezi constănţenii că aşa înţelegi tu să faci politică este inacceptabil”, a punctat Decebal Făgădău.
 
De altfel, preşedinţii asociaţiilor de proprietari sunt chemaţi la următoarea şedinţă de Consiliu Local pentru a vedea cu ochii lor ce face opoziţia cu proiectele care îi vizează în mod direct, după cum a punctat edilul-şef al Constanţei. „Voi reveni cu proiectul acesta şi voi invita la şedinţa Consiliului Local preşedinţii de asociaţii, să vedem dacă lor le convine să plătească jumătate din preţ pierdere, dacă lor le convine să pierdem 65 de milioane de euro, bani europeni, o infrastructură de care noi nu avem nevoie, dar pentru că nimeni nu face nimic de 30 de ani cu sistemul de termie, am zis hai să ne apucăm de treabă, să cumpărăm aceste ţevi, pentru că până la urmă sunt ţevi, vane şi lucrări pe care trebuie să le facem! Nu este o ştiinţă necunoscută. Toată ţara noastră a avut specialişti energeticieni de frunte. Astăzi, am reuşit să îi gonim şi ţinem doar personal TESA, comunicatori şi influenceri. Trebuie să ne apucăm de treabă. Sistemul energetic al Constanţei are nevoie de specialişti, bani şi de alt mod de a face politică, în interesul oamenilor, nu în interesul personal”, a spus primarul Constanţei.
 
Atacul la adresa liberalilor a continuat din partea primarului, care a scos în evidenţă faptul că membrii consiliului Local din partea PNL votează „cu două mâini” proiectele ce îi vizează în mod direct, mai ales cu privire la construcţia de imobile şi necesitatea eliberării unui Plan Urbanistic Zonal.
 
„I-aţi văzut cum votează când sunt proiecte iniţiate de liberali, la PUZ-uri. Ei comentează că pe spaţiul verde se construieşte, dar pe de altă parte, când este un membru al partidelor lor, sunt două mâini sus. Această ipocrizie, pe care nu am penalizat-o până acum, mi-a ajuns. Sunt extrem de dezamăgit de modul în care consilierii locali PNL fac politică în batjocură faţă de constănţeni. Sper ca domnii Bogdan Huţucă şi Septimiu Bourceanu, despre care am o părere foarte bună, să revizuiască această decizie luată nu ştiu cum, dar în niciun caz în interesul lor politic”, a conchis primarul Decebal Făgădău.
 
Liberalii nu au rămas impasibili. Bogdan Huţucă, preşedintele PNL Constanţa, a răspuns, printr-un comunicat de presă, la acuzaţiile primarului Constanţei, Decebal Făgădău. „Primarul Constanţei îşi face treaba de mântuială dar acuză Partidul Naţional Liberal de rea-voinţă. Făgădău este supărat pentru că liberalii nu au votat proiectul de hotărâre iniţiat de el care prevede aprobarea cumpărării reţelei de transport a energiei termice de la Electrocentrale Constanţa SA.

Ce uită Decebal Făgădău să spună este că acest proiect de hotărâre introdus ad-hoc pe ordinea suplimentară a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Constanţa conţine doar intenţia primarului de preluare printr-o opţiune de cumpărare a reţelei de termoficare.
Problema reţelei termice a Constanţei este una gravă şi este permanent pe agenda Organizaţiei Judeţene PNL şi de aceea nu putem vota un proiect care nu conţine o expertiză tehnică din care să reiasă stadiul reţelei şi nivelul de erodare. Ceea ce a mai „uitat” Decebal Făgădău să scrie în proiectul de hotărâre este scopul achiziţionării reţelei termice şi finanţarea din fonduri guvernamentale sau europene. În mod superficial, primarul a fluturat în faţa consilierilor o fiţuică ce nu avea absolut niciun fel de susţinere. Îl somăm public pe Decebal Făgădău să refacă rapid acest proiect de hotărâre care să conţină o expertiză tehnică şi să îşi asume reabilitarea reţelei termice pe care are de gând să o cumpere din fonduri europene”, a transmis Bogdan Huţucă.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Deputatul Bogdan Huţucă, președintele PNL Constanța „Prețul gigacaloriei va scădea și mai mult atunci când se va termina tot procesul de înlocuire a conductelor termice“

31 Oct 2023 929

Scade prețul gigacaloriei la Constanța! Anunțul făcut de primarul Chițac pentru abonații Termoficare SRL

30 Oct 2023 1865

Ciucă a făcut anunțul De când vor putea fi folosite tichetele pentru plata facturilor la energie

11 Jan 2023 1314

Actualizarea strategiei de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanța scoasă din nou la licitație

28 Jun 2022 1259

Primăria Constanța împrumută Termoficare Constanța cu peste 30 milioane lei. Se anunță o nouă creștere a tarifului la termie?

02 May 2022 1666

ZIUA LIVE. Mihaela Andrei, consilier local PNL - „Sunt semne de întrebare în legătură cu revocarea PUZ Mamaia. Cel mai important pentru Constanța este Planul Urbanistic General”

29 Oct 2021 2058

Lucrătorii din unitățile de producție a energiei electrice și termice vor ieși la pensie cu 13 ani mai repede (document)

19 Jul 2021 2919

ZIUA LIVE. Investițiile necesare pentru un sistem de termoficare modern și rentabil în municipiul Constanța se ridică la 250 de milioane de euro

31 Mar 2021 2977

Vergil Chițac despe binomul CET-RADET „Nu mai putem continua așa“

21 Mar 2021 2715

Ce decizii în business a luat consilierul personal al primarului Chițac?

01 Feb 2021 1783

Apa caldă oprită, astăzi, în Constanța. Ce zone sunt afectate

08 Sep 2020 2308

Constanţa împrumută modelul municipiului Oradea De la 1 ianuarie, magistralele CET vor fi administrate temporar de RADET

20 Dec 2019 3278

Preluarea magistralelor CET, subiect de campanie electorală. Liberalii şi primarul Făgădău îşi umflă muşchii pe spatele constănţenilor

21 Aug 2019 2039

PNL îl somează pe Decebal Făgădău să refacă proiectul de reabilitare a rețelei termice și să vină cu el în fața consilierilor

19 Aug 2019 1863

Organizaţia PSD Constanţa condamnă votul liberalilor din şedinţa extraordinară a Consiliului Local

14 Aug 2019 1990