Administratie locala

„Casa Soarelui“. Ce obligaţii are Consiliul Judeţean Constanţa după publicarea HG în Monitorul Oficial. Următorul obiectiv trebuie să fie redeschiderea secţiei de radioterapie!

Guvernul a trecut „Casa Soarelui“ în domeniul public al Consiliului Judeţean Constanţa. Hotărârea de Guvern privind actualizarea datelor de identificare şi a valorii de inventar ale imobilului aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Sănătăţii - Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, precum şi trecerea acestuia în domeniul public al judeţului Constanţa a fost publicată în Monitorul Oficial.
Potrivit alin. 2 din HG 400/2018, imobilul transmis se va utiliza pentru înfiinţarea compartimentului de îngrijiri paliative în cadrul Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“, conform HCJ Constanţa nr. 298/28.11.2017.
În cazul în care nu se respectă destinaţia imobilului, acesta revine de drept în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Sănătăţii - Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa. DSP va monitoriza păstrarea destinaţiei clădirii. Predarea - primirea imobilului se realizează pe bază de protocol, încheiat între părţile interesate, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, respectiv 15 iunie 2018.
 
Clădirea are o suprafaţă construită de 467 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 1.381 mp, iar terenul aferent clădirii are o suprafaţă de 2.516 mp. Imobilul, situat pe strada Piatra Craiului nr. 4 din municipiul Constanţa, are o valoare de inventar de aproximativ 3 milioane de lei. Mai exact, este vorba despre clădirea în care şi-a desfăşurat activitatea Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“, operat în trecut de fundaţia cu acelaşi nume.

Decizia executivului a venit ca urmare a unei solicitări din partea Consiliului Judeţului Constanţa. „Din momentul în care am aflat că acest centru s-a închis, am demarat demersurile necesare către autorităţile centrale pentru a găsi o rezolvare. Pacienţii oncologici din judeţul nostru au nevoie de soluţie de tratament, la standarde europene. În acest moment, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa are prevăzute în buget sume pentru funcţionarea acestui centru şi voi face toate demersurile necesare că el să devină funcţional în cel mai scurt timp“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu.
 
„Casa Soarelui“ va deveni, conform prevederilor legale, compartiment de îngrijiri paliative în cadrul Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, va fi dotată şi i se va asigura personal medical calificat pentru îngrijirea pacienţilor internaţi în această secţie.
 
Vă reamintim că Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“ din municipiul Constanţa şi-a închis porţile în tăcere, începând cu 1 septembrie 2017. Din 2007 şi până în momentul în care şi-a încetat activitatea, centrul a fost casă pentru mai mult de 4.000 de pacienţi bolnavi de cancer, care au primit îngrijire şi tratament, ne-a declarat Sanda Iordache, fostul director al Centrului „Casa Soarelui“.
 
Aici, bolnavii oncologici erau trataţi şi îngrijiţi doar în baza asigurării medicale. Anual, la nivelul judeţului sunt diagnosticate aproximativ 2.200 de cancere, spune şefa Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, conf. univ. dr. Laura Mazilu. O treime dintre pacienţi ajung, de cele mai multe ori, prea târziu la medic, când boala este avansată şi singurul lucru care le-ar putea alina suferinţa este îngrijirea paliativă. Acest tip de tratament holistic era cartea de vizită a vechiului edificiu „Casa Soarelui“.
  
Când pronunţi cuvântul cancer, impactul emoţional este imens, însă ce se întâmplă mai departe cu aceşti oameni? O parte dintre bolnavi sunt nevoiţi în continuare să facă chetă pentru a merge să facă tratament la Bucureşti, în special radioterapie, după ce şi secţia din Spitalul Judeţean s-a închis şi nimic nu s-a pus în loc de mai bine de un doi ani şi jumătate. Redeschiderea Radioterapiei ar trebui să fie următorul obiectiv urgent al conducerii Consiliul Judeţean Constanţa.
 
Deocamdată, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“ Constanţa a prezentat la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa proiectul „Instalaţie de telecobaltoterapie, amplasată la Spitalul Judeţean Constanţa“, în vederea obţinerii acordului de mediu. În luna martie a acestui an, sursa veche de cobalt a fost dezafectată şi transportată în condiţii de maximă siguranţă, la Institutul Nuclear Piteşti. Termenul de valabilitate al sursei de cobalt a expirat la începutul lunii aprilie 2016 şi tot atunci a fost suspendată activitatea de radioterapie.
 
Conform proiectului, au urmat igienizarea şi pregătirea buncărului pentru amplasarea acceleratorului linear de particule. Contractul pentru achiziţionarea unui aparat performant de radioterapie a fost semnat în luna noiembrie, 2017. Echipamentele urmează să fie furnizate de către compania Elekta Limited UK.
 
Citeşte şi:
 
Secţia de Oncologie din Constanţa va fi sufocată După închiderea Radioterapiei şi „Casa Soarelui” a apus pentru bolnavii de cancer în fază terminală! (galerie foto)

Citeşte şi: Constanţa, oraş condamnat de rea-voinţă! Ce rămâne după închiderea „Casei Soarelui“. 2.200 de cazuri diagnosticate anual. Jumătate au nevoie de paliaţie, dar ea nu mai există! (document)

 
Citeşte şi: Editorial Înainte să dai cu picioru-n câine, te uiţi cine e stăpânul!

 
Citeşte şi: Este oficial. Guvernul a trecut Casa Soarelui în domeniul public al Consiliului Judeţean Constanţa. Ce a declarat preşedintele CJC

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanţa Mai mulţi bani pentru Casa Soarelui. La ce costuri se ridică investiţia

22 Aug 2018 649

Peste 100 de posturi noi în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa. 33 la Secţia Oncologică (document)

27 Jul 2018 774

„Casa Soarelui“ din Constanţa va redeveni funcţională. Pacienţii oncologici vor beneficia de tratament paliativ gratuit (galerie foto)

11 Jul 2018 801

Președintele CJ Constanța, Marius Horia Țuțuianu anunță demararea procedurilor pentru construirea unui spital de pediatrie la Constanța

10 Jul 2018 2265

Centrul de Îngrijiri Paleative Casa Soarelui din Constanța, preluat oficial de Consiliul Județean Constanța (galerie foto)

10 Jul 2018 2864

Este oficial. Guvernul a trecut Casa Soarelui în domeniul public al Consiliului Județean Constanța. Ce a declarat președintele CJC

08 Jun 2018 1056

"Casa Soarelui", pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern

08 Jun 2018 1322

Aglomerație la stația de taxare de la Fetești. Coadă de mașini spre București (galerie foto + video)

03 Jun 2018 1497

Eugen Teodorovici şi Sorina Pintea vin la Constanţa. Spitalul regional, repus pe firmament de PSD. O hotărâre privind soarta Casei Soarelui, adoptată de urgenţă

22 May 2018 1288

Dacă vor imobilul Ministerul Sănătăţii cere Consiliului Judeţean Constanţa să aducă modificări proiectului de preluare a fostului Centru de îngrijiri paliative „Casa Soarelui”!

19 May 2018 1146

Nimic despre „Casa Soarelui“ După 13 ani, Executivul a aprobat totuşi noii indicatori tehnico-economici pentru „Varianta de ocolire a municipiului Constanţa cu profil de autostradă“! (documente)

05 Apr 2018 2135

Se aşteaptă hotărârea de Guvern. „Casa Soarelui“ îşi va relua activitatea şi va funcţiona în subordinea Spitalului Judeţean

28 Mar 2018 1725

Revista presei locale

01 Dec 2017 927

Revista presei locale

30 Nov 2017 654

Revista presei locale

29 Nov 2017 660

Controverse la vârf pentru Palatul Copiilor, Casa Soarelui și terenul de la Pavilionul Expozițional

29 Nov 2017 1536

Horia Ţuţuianu, în audienţă la Ministerul Educaţiei pentru imobilul Palatului Copiilor Constanţa

28 Nov 2017 1088

Consilierii judeţeni, chemaţi să aprobe preluarea „Casei Soarelui“, care va funcţiona în subordinea Spitalului Judeţean Constanţa

22 Nov 2017 1259

Ministerul Sănătăţii şi-a dat acordul. Clădirea în care a funcţionat „Casa Soarelui“ va fi preluată de Consiliul Judeţean!

17 Nov 2017 5799

Liberalii avertizează că timpul trece în defavoarea pacienţilor CJC, obligat să preia administrarea „Casei Soarelui“!

14 Nov 2017 1224

Bolnavii de cancer din Constanţa nu vor mai merge la Bucureşti pentru radioterapie. Anunţ important făcut de Horia Ţuţuianu şi Cătălin Grasa (galerie foto)

11 Nov 2017 2107

CJC vrea să preia Casa Soarelui. Ce a mai spus preşedintele CJC despre bolnavii de cancer

10 Nov 2017 1257

Consilierul a făcut diligenţe pentru a nu fi închisă „Casa Soarelui“. Şi-a prezentat raportul de activitate Florin Goidea activează în Comisia de sănătate a CJC (document)

04 Nov 2017 2550

Bolnavii în fază terminală din judeţul Constanţa, bătaia de joc a unui secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, care „nu ştie şi nu poate“! (document)

24 Oct 2017 5004

Deputatul Bogdan Huțucă propune parlamentarilor constănțeni o dezbatere pe tema sistemului de sănătate din județ

23 Oct 2017 1925

Se caută o bază legală pentru preluarea de către Consiliul Judeţean a sediului fostului centru „Casa Soarelui“!

20 Oct 2017 1583

Bolnavii în fază terminală, ai nimănui. Fundaţia Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“ Constanţa, dizolvată în instanţă

13 Oct 2017 4710

PNL a găsit o soluţie pentru bolnavii oncologici „Casa Soarelui“, preluată de CJC şi administrată de Spitalul Judeţean Constanţa

29 Sep 2017 3511

Editorial Înainte să dai cu picioru-n câine, te uiți cine e stăpânul!

28 Sep 2017 4269

După închiderea „Casei Soarelui“, Turcescu solicită Ministerului Sănătăţii să ia măsuri pentru ca bolnavii oncologici de la Constanţa să fie trataţi fără costuri!

27 Sep 2017 3513

Petiție online pentru redeschiderea ”Casei Soarelui”

24 Sep 2017 1886

Constanţa, oraş condamnat de rea-voinţă! Ce rămâne după închiderea „Casei Soarelui“. 2.200 de cazuri diagnosticate anual. Jumătate au nevoie de paliaţie, dar ea nu mai există! (document)

21 Sep 2017 9843

Secţia de Oncologie din Constanţa va fi sufocată După închiderea Radioterapiei şi „Casa Soarelui” a apus pentru bolnavii de cancer în fază terminală! (galerie foto)

19 Sep 2017 35874

Pictura zilei „Irişi şi trandafiri” de Vincent van Gogh

06 Apr 2016 3335

Top decontări Peste cinci milioane de lei de la CJAS Constanţa către Mediconst Plus SRL, Casa Soarelui şi Centrul de Diagnostic Stal

18 Nov 2015 2384

Barack Obama a ordonat ca drapelele americane să fie coborâte în bernă, după atentatele din Paris

16 Nov 2015 1240

Taur 05.10.2015 – 11.10.2015

05 Oct 2015 968

Pictura zilei „Odihnă după muncă” de Vincent van Gogh

15 Sep 2015 2279

Pictura zilei „Floarea soarelui” de Vincent van Gogh

29 Jul 2015 4015

Singura soluţie rămasă turiştilor pentru a evita traficul aglomerat de pe Autostrada Soarelui

05 Aug 2014 1730

Ion si Maria, pensionari, stau pe banca in fata casei

27 Jun 2014 1273

Varză a la Cluj

30 Sep 2013 2052

Tatăl său se simte rău la Mangalia Fost şef al CNAS cu 167 kilometri pe ora pe A2

10 Aug 2013 1161

Tragedie pe autostrada Soarelui Trei ani de închisoare cu suspendare pentru trei tineri morţi

18 Apr 2013 2285

Tinerii și femeile din PDL, alături de copiii cu probleme speciale

24 Dec 2012 670

Tinerii și femeile din PDL, alături de copiii cu probleme speciale

23 Dec 2012 1144

Cel mai grav accident de pe A2 şi-a găsit vinovaţii

29 Jul 2011 1031

Arde o casă la Valu lui Traian

12 Jun 2011 884

Impact nimicitor (video)

24 May 2011 2560

Cei evacuati din casele nationalizate se vor muta in casa noua

29 Oct 2009 1469