Administratie locala

„Casa Soarelui“. Ce obligaţii are Consiliul Judeţean Constanţa după publicarea HG în Monitorul Oficial. Următorul obiectiv trebuie să fie redeschiderea secţiei de radioterapie!

Guvernul a trecut „Casa Soarelui“ în domeniul public al Consiliului Judeţean Constanţa. Hotărârea de Guvern privind actualizarea datelor de identificare şi a valorii de inventar ale imobilului aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Sănătăţii - Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, precum şi trecerea acestuia în domeniul public al judeţului Constanţa a fost publicată în Monitorul Oficial.
Potrivit alin. 2 din HG 400/2018, imobilul transmis se va utiliza pentru înfiinţarea compartimentului de îngrijiri paliative în cadrul Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“, conform HCJ Constanţa nr. 298/28.11.2017.
În cazul în care nu se respectă destinaţia imobilului, acesta revine de drept în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Sănătăţii - Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa. DSP va monitoriza păstrarea destinaţiei clădirii. Predarea - primirea imobilului se realizează pe bază de protocol, încheiat între părţile interesate, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, respectiv 15 iunie 2018.
 
Clădirea are o suprafaţă construită de 467 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 1.381 mp, iar terenul aferent clădirii are o suprafaţă de 2.516 mp. Imobilul, situat pe strada Piatra Craiului nr. 4 din municipiul Constanţa, are o valoare de inventar de aproximativ 3 milioane de lei. Mai exact, este vorba despre clădirea în care şi-a desfăşurat activitatea Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“, operat în trecut de fundaţia cu acelaşi nume.

Decizia executivului a venit ca urmare a unei solicitări din partea Consiliului Judeţului Constanţa. „Din momentul în care am aflat că acest centru s-a închis, am demarat demersurile necesare către autorităţile centrale pentru a găsi o rezolvare. Pacienţii oncologici din judeţul nostru au nevoie de soluţie de tratament, la standarde europene. În acest moment, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa are prevăzute în buget sume pentru funcţionarea acestui centru şi voi face toate demersurile necesare că el să devină funcţional în cel mai scurt timp“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu.
 
„Casa Soarelui“ va deveni, conform prevederilor legale, compartiment de îngrijiri paliative în cadrul Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, va fi dotată şi i se va asigura personal medical calificat pentru îngrijirea pacienţilor internaţi în această secţie.
 
Vă reamintim că Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“ din municipiul Constanţa şi-a închis porţile în tăcere, începând cu 1 septembrie 2017. Din 2007 şi până în momentul în care şi-a încetat activitatea, centrul a fost casă pentru mai mult de 4.000 de pacienţi bolnavi de cancer, care au primit îngrijire şi tratament, ne-a declarat Sanda Iordache, fostul director al Centrului „Casa Soarelui“.
 
Aici, bolnavii oncologici erau trataţi şi îngrijiţi doar în baza asigurării medicale. Anual, la nivelul judeţului sunt diagnosticate aproximativ 2.200 de cancere, spune şefa Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, conf. univ. dr. Laura Mazilu. O treime dintre pacienţi ajung, de cele mai multe ori, prea târziu la medic, când boala este avansată şi singurul lucru care le-ar putea alina suferinţa este îngrijirea paliativă. Acest tip de tratament holistic era cartea de vizită a vechiului edificiu „Casa Soarelui“.
  
Când pronunţi cuvântul cancer, impactul emoţional este imens, însă ce se întâmplă mai departe cu aceşti oameni? O parte dintre bolnavi sunt nevoiţi în continuare să facă chetă pentru a merge să facă tratament la Bucureşti, în special radioterapie, după ce şi secţia din Spitalul Judeţean s-a închis şi nimic nu s-a pus în loc de mai bine de un doi ani şi jumătate. Redeschiderea Radioterapiei ar trebui să fie următorul obiectiv urgent al conducerii Consiliul Judeţean Constanţa.
 
Deocamdată, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“ Constanţa a prezentat la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa proiectul „Instalaţie de telecobaltoterapie, amplasată la Spitalul Judeţean Constanţa“, în vederea obţinerii acordului de mediu. În luna martie a acestui an, sursa veche de cobalt a fost dezafectată şi transportată în condiţii de maximă siguranţă, la Institutul Nuclear Piteşti. Termenul de valabilitate al sursei de cobalt a expirat la începutul lunii aprilie 2016 şi tot atunci a fost suspendată activitatea de radioterapie.
 
Conform proiectului, au urmat igienizarea şi pregătirea buncărului pentru amplasarea acceleratorului linear de particule. Contractul pentru achiziţionarea unui aparat performant de radioterapie a fost semnat în luna noiembrie, 2017. Echipamentele urmează să fie furnizate de către compania Elekta Limited UK.
 
Citeşte şi:
 
Secţia de Oncologie din Constanţa va fi sufocată După închiderea Radioterapiei şi „Casa Soarelui” a apus pentru bolnavii de cancer în fază terminală! (galerie foto)

Citeşte şi: Constanţa, oraş condamnat de rea-voinţă! Ce rămâne după închiderea „Casei Soarelui“. 2.200 de cazuri diagnosticate anual. Jumătate au nevoie de paliaţie, dar ea nu mai există! (document)

 
Citeşte şi: Editorial Înainte să dai cu picioru-n câine, te uiţi cine e stăpânul!

 
Citeşte şi: Este oficial. Guvernul a trecut Casa Soarelui în domeniul public al Consiliului Judeţean Constanţa. Ce a declarat preşedintele CJC

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spitalul Județean Constanța a scos la licitație un contract care vizează „Casa Soarelui“. Ce lucrări se fac (document)

11 Oct 2018 955

Constanţa Mai mulţi bani pentru Casa Soarelui. La ce costuri se ridică investiţia

22 Aug 2018 732

Peste 100 de posturi noi în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa. 33 la Secţia Oncologică (document)

27 Jul 2018 1377

„Casa Soarelui“ din Constanţa va redeveni funcţională. Pacienţii oncologici vor beneficia de tratament paliativ gratuit (galerie foto)

11 Jul 2018 997

Președintele CJ Constanța, Marius Horia Țuțuianu anunță demararea procedurilor pentru construirea unui spital de pediatrie la Constanța

10 Jul 2018 2366

Centrul de Îngrijiri Paleative Casa Soarelui din Constanța, preluat oficial de Consiliul Județean Constanța (galerie foto)

10 Jul 2018 3166

Este oficial. Guvernul a trecut Casa Soarelui în domeniul public al Consiliului Județean Constanța. Ce a declarat președintele CJC

08 Jun 2018 1144

"Casa Soarelui", pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern

08 Jun 2018 1391

Aglomerație la stația de taxare de la Fetești. Coadă de mașini spre București (galerie foto + video)

03 Jun 2018 1572

Eugen Teodorovici şi Sorina Pintea vin la Constanţa. Spitalul regional, repus pe firmament de PSD. O hotărâre privind soarta Casei Soarelui, adoptată de urgenţă

22 May 2018 1401

Dacă vor imobilul Ministerul Sănătăţii cere Consiliului Judeţean Constanţa să aducă modificări proiectului de preluare a fostului Centru de îngrijiri paliative „Casa Soarelui”!

19 May 2018 1202

Nimic despre „Casa Soarelui“ După 13 ani, Executivul a aprobat totuşi noii indicatori tehnico-economici pentru „Varianta de ocolire a municipiului Constanţa cu profil de autostradă“! (documente)

05 Apr 2018 2244

Se aşteaptă hotărârea de Guvern. „Casa Soarelui“ îşi va relua activitatea şi va funcţiona în subordinea Spitalului Judeţean

28 Mar 2018 1820

Revista presei locale

01 Dec 2017 973

Revista presei locale

30 Nov 2017 695

Revista presei locale

29 Nov 2017 704

Controverse la vârf pentru Palatul Copiilor, Casa Soarelui și terenul de la Pavilionul Expozițional

29 Nov 2017 1592

Horia Ţuţuianu, în audienţă la Ministerul Educaţiei pentru imobilul Palatului Copiilor Constanţa

28 Nov 2017 1159

Consilierii judeţeni, chemaţi să aprobe preluarea „Casei Soarelui“, care va funcţiona în subordinea Spitalului Judeţean Constanţa

22 Nov 2017 1307

Ministerul Sănătăţii şi-a dat acordul. Clădirea în care a funcţionat „Casa Soarelui“ va fi preluată de Consiliul Judeţean!

17 Nov 2017 5840

Liberalii avertizează că timpul trece în defavoarea pacienţilor CJC, obligat să preia administrarea „Casei Soarelui“!

14 Nov 2017 1291

Bolnavii de cancer din Constanţa nu vor mai merge la Bucureşti pentru radioterapie. Anunţ important făcut de Horia Ţuţuianu şi Cătălin Grasa (galerie foto)

11 Nov 2017 2306

CJC vrea să preia Casa Soarelui. Ce a mai spus preşedintele CJC despre bolnavii de cancer

10 Nov 2017 1310

Consilierul a făcut diligenţe pentru a nu fi închisă „Casa Soarelui“. Şi-a prezentat raportul de activitate Florin Goidea activează în Comisia de sănătate a CJC (document)

04 Nov 2017 2634

Bolnavii în fază terminală din judeţul Constanţa, bătaia de joc a unui secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, care „nu ştie şi nu poate“! (document)

24 Oct 2017 5107

Deputatul Bogdan Huțucă propune parlamentarilor constănțeni o dezbatere pe tema sistemului de sănătate din județ

23 Oct 2017 1967

Se caută o bază legală pentru preluarea de către Consiliul Judeţean a sediului fostului centru „Casa Soarelui“!

20 Oct 2017 1626

Bolnavii în fază terminală, ai nimănui. Fundaţia Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“ Constanţa, dizolvată în instanţă

13 Oct 2017 4942

PNL a găsit o soluţie pentru bolnavii oncologici „Casa Soarelui“, preluată de CJC şi administrată de Spitalul Judeţean Constanţa

29 Sep 2017 3550

Editorial Înainte să dai cu picioru-n câine, te uiți cine e stăpânul!

28 Sep 2017 4327

După închiderea „Casei Soarelui“, Turcescu solicită Ministerului Sănătăţii să ia măsuri pentru ca bolnavii oncologici de la Constanţa să fie trataţi fără costuri!

27 Sep 2017 3574

Petiție online pentru redeschiderea ”Casei Soarelui”

24 Sep 2017 1926

Constanţa, oraş condamnat de rea-voinţă! Ce rămâne după închiderea „Casei Soarelui“. 2.200 de cazuri diagnosticate anual. Jumătate au nevoie de paliaţie, dar ea nu mai există! (document)

21 Sep 2017 9918

Secţia de Oncologie din Constanţa va fi sufocată După închiderea Radioterapiei şi „Casa Soarelui” a apus pentru bolnavii de cancer în fază terminală! (galerie foto)

19 Sep 2017 36048

Pictura zilei „Irişi şi trandafiri” de Vincent van Gogh

06 Apr 2016 3509

Top decontări Peste cinci milioane de lei de la CJAS Constanţa către Mediconst Plus SRL, Casa Soarelui şi Centrul de Diagnostic Stal

18 Nov 2015 2462

Barack Obama a ordonat ca drapelele americane să fie coborâte în bernă, după atentatele din Paris

16 Nov 2015 1267

Taur 05.10.2015 – 11.10.2015

05 Oct 2015 1005

Pictura zilei „Odihnă după muncă” de Vincent van Gogh

15 Sep 2015 2415

Pictura zilei „Floarea soarelui” de Vincent van Gogh

29 Jul 2015 4227

Singura soluţie rămasă turiştilor pentru a evita traficul aglomerat de pe Autostrada Soarelui

05 Aug 2014 1746

Ion si Maria, pensionari, stau pe banca in fata casei

27 Jun 2014 1300

Varză a la Cluj

30 Sep 2013 2097

Tatăl său se simte rău la Mangalia Fost şef al CNAS cu 167 kilometri pe ora pe A2

10 Aug 2013 1173

Tragedie pe autostrada Soarelui Trei ani de închisoare cu suspendare pentru trei tineri morţi

18 Apr 2013 2324

Tinerii și femeile din PDL, alături de copiii cu probleme speciale

24 Dec 2012 681

Tinerii și femeile din PDL, alături de copiii cu probleme speciale

23 Dec 2012 1175

Cel mai grav accident de pe A2 şi-a găsit vinovaţii

29 Jul 2011 1040

Arde o casă la Valu lui Traian

12 Jun 2011 902

Impact nimicitor (video)

24 May 2011 2642